Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
10 Eylül 2021 Cuma - 13:28

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1445 – 1465 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

 
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1427.77 – 1452.67 arasında işlem gördü ve günü +1.31% değişimle 1452.67 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1445 – 1465 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
 
Piyasalarda Bugün
 
Perşembe gününe ait işlemler global çapta süren kafa karışıklığının bir kez daha korunduğunu gösterirken, ABD’nin Salı günü uzun hafta sonu tatilinden dönüşünü takiben gözlenen risk alma iştahındaki zayıflama ise kısmen ivme kaybetti. Her ne kadar majör ABD endekslerindeki kapanışlar yine de zayıflama şeklinde olsa da Amerikan dolarının yatay seyri ve tahvil piyasalarına gözlenen giriş eğilimi stresin azalışına imkan tanıyor.
 
ABD’de yakından takip ettiğimiz tahvil borçlanmaları dün itibarıyla tamamlandı. Son olarak 30y vadeli kağıdın ihracında toplam rakam 24 milyar dolar olurken, gelen talep ise 62.2 milyar dolar oldu ve karşılanma rasyosunu 2.49’a yükseltti. Yüksek talebin risk iştahındaki nispi dengelenmeye katkı sağladığı günde ihalede oluşan faizin düzeyi ise %1.91 ile beklentilerin aşağısında kaldı.
 
Veri takvimi açısından zayıf haftanın en önemli gelişmesi ise merakla beklenen ECB toplantısıydı. Yaz aylarında devreye alınan yeni stratejik çerçevenin ardından Banka’nın ilk kez PEPP programı altındaki alımlarına yönelik karar vereceği toplantı olması açısından önemsenen buluşmanın ardından beklendiği şekilde makro projeksiyonlarda yukarı yönlü güncellemelere gidildi. Büyüme ve enflasyonda yapılan yükseliş şeklindeki güncellemeler hem ECB’nin büyüme anlamında bir risk görmediği sonucunu hem de enflasyondaki genel resmi ‘geçici faktörlerin etkisi’ çerçevesinde okumakla birlikte arz yönlü kısıtların etkisi kaynaklı bir süre daha devam edebileceğini gözettiği gerçeğini karşımıza çıkardı. Başkan Lagarde’ın gerçekleştirdiği basın toplantısında bölge açısından riskler dengeli olarak tanımlanırken, PEPP programındaki alım hızı ise ‘ılımlı azalış’ ile yeniden kalibre edildi ve ‘tapering’ olmadığı şeklinde yönlendirildi. Gün sonunda tüm gelişmeleri ve haber akışını kısa vadede sınırlı EUR+ okuduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak, söz konusu değerlendirmemizde tek belirleyici elbette gerçekleştirilen toplantı değil. Ay sonunda izlenecek olan Almanya seçimlerinde muhtemel SPD zaferi ve devreye alacağı ekonomik program en önemli argümanımız konumunda. Öncesinde ise ABD enflasyon verileri ve Fed’in Eylül ayı FOMC toplantısı global Amerikan doları fiyatlamalarında etkili olmaya devam edecek.
 
Yerel varlıklar cephesindeki işlemlerde ise 9 Eylül fiyatlamaları sürpriz şekilde güçlü toparlanmaya işaret etti. Türk lirası EMFX grubundaki değerlenme eğiliminden negatif yönlü ayrışmadı ve bir önceki günün aksine bu kez BRL ile birlikte listenin ilk 2 sırasında (pozitif) yer alan para birimi pozisyonunda oldu, günü %0.44 değer kazancı ile tamamladı. BIST 100 cephesinde liradan sağlana oyun alanı öncesindeki 2 gündeki toplam %5’lik satışın bir kısmının telafi edilmesi şeklinde olurken, gün sonunda %1.57’lik prim takip edildi. Endekste 86 hisse değer kazanırken, 8 hisse zayıfladı, 6’sı ise yatay kapanış gerçekleştirdi.
 
Piyasalar
 
Bu sabah spot Asya ve vadeli ABD endekslerindeki eğilim pozitif yönlü işlemlere işaret etmekte. ABD ve Çin devlet başkanları arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi iyimserliğin ana belirleyicisi konumunda. DXY endeksi 92.40-50 aralığında oluşarak 55 günlük hareketli ortalama seviyesinin aşağısında şekillenirken, ABD 10y tahvil faizi de %1.30 düzeyinde ve şu aşamada risk alma iştahı açısından herhangi bir risk teşkil etmiyor. ABD’de devam eden Delta varyantının ekonomik toparlanma ve yeniden açılış planlarını sekteye uğratması gün geçtikçe daha da etkili bir pozisyona geliyor. Son olarak Microsoft Corp. ofislerine dönüşleri ertelediğini duyurdu. Bir önceki gün yayımlanan Bej Kitap da ABD ekonomisindeki genişlemenin devam etmekle birlikte ivme kaybettiği gerçeğine işaret etmişti. Reuters’da yer alan kaynak habere göre ECB’nin gelecek 3 ayda izleyeceği PEPP yol haritası ‘ılımlı düşük hız’ yaklaşımı çerçevesinde 60-70 milyar euro aralığında gerçekleşecek ki bunu şu an için negatif okumuyoruz. Yerel varlıklar açısından seyrin de pozitif olması beklentisi içerisindeyiz. Liranın paritede 8.44-45’li seviyelerde oluşması ve psikolojik açıdan önemi olduğunu düşündüğümüz 8.50 bölgesini aşmamış olması fiyatlama risklerini dengeliyor. Ayrıca, dün akşam saatlerinde Garanti Bankası’ndan gelen 2021 beklentilerine dair yönlendirmelerdeki iyileşmeler de risk iştahı pozitif yaklaşımı destekleyecektir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.44 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.31 yükseliş ve 1452 puan seviyesinden kapanış şeklinde oldu. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi 5bp düşüşle %17.26’yı, ülke risk primi ise 366bp düzeyini işaret etti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık seyretti. Euro Stoxx 50 %0, FTSE 100 %-1.01, DAX %0.08 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.01 performans şeklinde oldu. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir eğilim gözlendi. Dow Jones %-0.43, S&P 500 %-0.46 ve Nasdaq %-0.25 ile kapanış gerçekleştirirken, S&P 500’deki değer kaybı süreci dördüncü güne taşındı ve Haziran döneminden bu yana en uzun süreyi işaret etti. Gelişmekte olan ülke varlıkları ise daha olumlu seyretti; Bovespa %1.72, Merval ise %-0.43 ile takip edildi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları hafta son iş gününde olumlu seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %1.03, Hang Seng %1.72, CSI 300 %0.99 ve KOSPI %0.39’da oluşmakta.
 
Fiyatlamalar
 
BIST 100 endeksinde 1420-1410 seviyeleri destek, 1462-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.39-8.33 destek, 8.53-8.55 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Almanya seçimlerinde muhtemel SDP zaferi kısa vadede EUR+ eğilimi destekleyebilir. EURUSD paritesinin 1.17-1.20 bandında dalgalanmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1800-1.1760 destek, 1.1845-1.1880 ise direnç olarak izlenebilir.
 
TCMB Haftalık Veriler - Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi talepleri beşinci haftaya taşındı
 
TCMB tarafından 3 Eylül dönemine ait menkul kıymet ve YP mevduat rakamları açıklandı.
 
Buna göre, toplamda +141milyon dolar performansın takip edildiği dönemde, hisse senedi işlemleri +98.8 milyon dolar, repo dahil DİBS işlemleri ise +41.8 milyon dolar (repo -43.3 milyon dolar) ile takip edildi.
 
2021 yılında hisse senedi kaleminde -1.3 milyar dolar, repo dahil DİBS cephesinde +1.9 milyar dolar (repo hariç +1.9 milyar dolar) giriş takip edildi. Toplam rakam ise +0.6 milyar dolar oldu.
 
Haftalık bazda açıklanan rakamlara göre, TCMB brüt+altın rezervi +933 milyon dolar ile 119.1 milyar dolar seviyesinde bulunmakta.
 
Bankalardaki toplam YP mevduatlar +1.4 milyar dolar ile 266.3 milyar dolar olurken, yurtiçi yerleşiklerin YP mevduatları ise +1.9 milyar dolar ile 238.1 milyar dolar oldu. Gerçek kişi hesapları +1.4 milyar dolar, tüzeller ise +449 milyon dolar ile izlendi.
 
2021’in tamamında bankalardaki toplam YP mevduatlar +2.5 milyar dolar, yurtiçi yerleşiklerin YP mevduatları +2.4 milyar dolar, gerçek kişi hesapları ise -2.5 milyar dolar oldu.
 
TCMB tarafından paylaşılan haftalık mevduat istatistiklerinde 19 Şubat dönemini kapsayacak şekilde ‘parite etkisinden arındırılmış veri seti’ yayınlanması kararı alınmıştı. Buna göre, yurtiçi yerleşiklerin toplam YP mevduatları stokta +1.9 milyar dolar olurken, parite etkisi +884 milyon dolar, net değişim ise +1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu etkide en yüksek pay +562 milyon dolar ile EUR cinsi hesaplarda oldu.
 
Yurtiçi yerleşikler kalemi altında yer alan gerçek kişi hesaplarında stok değişim +1.4 milyar dolar, parite etkisi +572 milyon dolar, en yüksek pay ise +299 milyon dolar ile kıymetli maden cinsi hesaplarda oldu. Net değişim, +901 milyon dolar. Yine aynı kalem altında bulunan tüzel kişi hesaplarında stok değişim +449 milyon dolar, parite etkisi +312 milyon dolar, en yüksek pay ise +289 milyon dolar EUR cinsi mevduat hesaplarında oldu. Net değişim, +137 milyon dolar.
 
IIF Portföy Akımı, Ağustos 2021 - Fon akımlarındaki ‘yaz mevsimi rehaveti’ eğilimi devam etti
 
IIF tarafından gelişmekte olan ülkelere ait portföy akımlarını içerir veriler açıklandı.
 
Kamuoyu ile paylaşılan verilere göre, GOÜ grubuna yönelik fon akımları Temmuz ayındaki düşük seyrin ardından Ağustos ayında da benzer patikada devam etti ve aylık bazda +4.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bölge bazında bakıldığında Afrika ve Orta Doğu’daki 2.8 milyar dolarlık çıkış haricinde Asya, Latin Amerika’da ve Avrupa’da para girişleri gözlenirken, en yüksek rakam ise +3.4 milyar dolar ile Asya’da takip edildi. Aylık kümülatif girişin varlık sınıfı nezdinde kırılımlarına baktığımızda hisse senetleri 0.7 milyar dolar ile eksi olan Temmuz performansının ardından sınırlı pozitife dönerken, borçlanma senetleri ise +3.5 milyar dolar oldu.
 
GOÜ grubu portföy eğilimi yılın ikinci çeyreğinde 72.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, Temmuz-Ağustos döneminde ise toplamda 10.3 milyar dolar ile düşük seyretmekte. Söz konusu eğilimde -10.8 milyar dolarlık zayıf hisse senedi kalemi yaklaşımı ana belirleyici konumda.
 
Türk varlıklarına yönelik iyimserlik dördüncü ayda da devam etti. Buna göre, hisse ve borçlanma senetlerinde toplamda 910 milyon dolarlık giriş olurken, Mayıs-Ağustos dönemine ait rakam ise 1.9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Böylece Mart-Nisan dönemindeki -2 milyar dolarlık olumsuz performansın neredeyse tamamı telafi edilmiş oldu.
 
2021 yılının ilk 8 aylık döneminde GOÜ grubu fon eğilimi 219.5 milyar dolar ile bir önceki yılın aynı dönemindeki 102.2 milyar dolar seviyesinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Borçlanma senetlerindeki 201.5 milyar dolarlık performans ana belirleyici olarak dikkat çekti. Türk varlıkları aynı dönemde toplamda 772 milyon dolar portföy çekebilirken, 2020’nin aynı dönemindeki -15.6 milyar dolara kıyasla ciddi anlamda düzelmeye işaret etti.
 
Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
 

 
Altın 1800 Dolar/ONSun üzerine dönmeye çalışıyor
 
DEAŞ üyesi sınırda yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın 1800 Dolar/ONSun üzerine dönmeye çalışıyor
Altın üç günlük kayıp yaşamasının arından dünkü seansı yeşilde tamamlamayı başardı.
Kıymetlilerde satış sürüyor
Altın istihdam verisi sonrası elde ettiği kazançların hepsini geri vererek ...
Günün gelişmeleri
Türkiye: Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi dünü % 1.41 ...
 
Küresel piyasalardaki zayıflık sürüyor
Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın TSİ 14:45'te açıklayacağı faiz kararı ...
Piyasalar yön bulmakta zorlanıyor
BIST100 endeksi, dünkü sert satışların ardından güne tepki alımlarıyla ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, işçi bayramı sonrası hacimde görülen düşüşün beraberinde, ...
 
Piyasaların yönü
Yurt içi piyasalarda risk iştahı tersine döndü. Geçtiğimiz haftalarda ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1465 – 1485 arasında işlem aktivitesi ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri