Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren sözler sarf eden şahıs gözaltına alındı
Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren sözler sarf eden şahıs gözaltına alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’yi kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’yi kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmail Heniyye ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmail Heniyye ile bir araya geldi
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Çelik: Söz konusu çirkin yaklaşımlar içerisinde olanlara karşı tavrımız ve duruşumuz net
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
Reklam Kurulu tüketiciyi aldatan reklamlara 94 milyon lira ceza uyguladı
HABERLER>EKONOMİ
13 Temmuz 2021 Salı - 11:50

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış bekliyoruz. BIST 100 endeksinde 1352-1335 seviyeleri destek, 1382-1390 ise direnç olarak yakından izlenebilir.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Gündem açısından bir hayli yoğun haftanın ilk işlem gününde genel olarak risk iştahındaki yüksek seyrin korunma çabaları öne çıktı. ABD’de majör endekslerin rekor yüksek seviyelerdeki fiyatlamaları bir kez daha devam ederken, finansal ve telekom grubuna ait hisse senetlerindeki primlenme söz konusu eğilime destek verdi. Benzer şekilde Avrupa seansı içerisindeki yaklaşım da pozitif tarafta oluşurken, bugün Asya için de aynı şekilde konuşmak mümkün. MSCI Asya endeksinde kazançlar ikinci güne taşınırken, yerelde Tayvan varlıkları gibi günlük bazda rekor düzeye ulaşan fiyatlamalar da geçerli.

Dün sabah paylaştığımız notumuzda yer verdiğimiz ABD tahvil ihalelerine ait detayın faizlerdeki dengelenme ve hafif yukarı yönlü gelişime destek verdiğini düşünüyoruz. Yinelemek isteriz ki mevcutta düşük faiz ortamından ziyade daha yüksek faiz düzeylerinin yatırımcı açısından olumlu olacağını düşünüyoruz. Aksi senaryoda ise global büyümeye ait kaygıların tartışıldığı ve güvenli liman arayışlarının öne çıktığı farklı bir ortam söz konusu olabilir ki FOMC sonrası gözlenen yakın süreç bu düşüncemizi teyit eder pozisyonda.

Amerikan dolarındaki sıkışık seyir DXY cephesinde 92-93 aralığında devam ediyor. 12 Temmuz işlemlerinde ciddi bir primlenme olmazken, EUR’nun baskılanması ise ECB Başkanı Lagarde’ın verdiği mesajların ardından devam etti. Buna göre, gelecek hafta gerçekleştirilecek olan toplantıda 2022 yılını da kapsayacak şekilde iletişim kanalı üzerinden güncelleme adımı atılması ihtimali oldukça yüksek.

ABD’de 3 ve 10y vadeli tahvillerin ihalelerinde sırasıyla 58 ve 38 milyar dolar satış gerçekleştirilirken, Şubat ayından bu yana en düşük maliyet düzeyleri oluştu. Talep genel olarak güçlü seyrederken, faizler ikincil piyasada hafif yukarı yönde hareketlendi. Bugün de ABD’de 30y vadeli kıymet için 24 milyar dolar borçlanma yapılacak ve böylece toplam rakam 120 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek süreci tamamlamış olacak.

Bugün konuşmak istediğimiz diğer başlık ise emtia fiyatlarının seyrine yönelik. OPEC+ nezdinde gerçekleştirilen toplantılarda Suudi Arabistan ve BAE anlaşmazlığı herhangi bir sonuca bağlanmazken, Ağustos ayı için üretim artışı kanalının tamamen kapandığı belirtiliyor. Bu nedenle petrol cephesinde fiyatların yukarı yönde baskılanmasını bir süre daha sürdürmesi sürpriz olmayacak. Diğer başlığımız ise özellikle Mayıs ayında sıklıkla gündemi oluşturan ‘emtia rallisi’ değerlendirmelerinin öne çıkan üyesi olan ABD kereste fiyatlarından oluşuyor. Dün itibarıyla CME’de gerçekleştirilen fiyatlamalarda Eylül vadeli kontratta %5.6 düşüş gözlenirken, 2021 yılına ait tüm prim ise geri alındı ve %-0.6 olumsuz performansa dönüş oldu. Spekülatif pozisyonlanmadaki çözülmenin yanında artan arz ve azalan talep gelişmelerinin de etkili olduğu kanaatindeyiz.

Piyasalar

Fiyatlamalara dair değerlendirmelerde global ve yerel gelişmeleri iki ayrı kap içerisinde değerlendirmenin doğru olacağına inanıyoruz. Globalde Fed ve ECB’den gelen mesajların gölgesinde risk iştahını koruma isteğinin yanında yön bulma çabaları devam ederken, 2Ç bilanço sonuçlarının açıklanmasına başlanacak olması da ayrı bir beklenti oluşturuyor. Bugün ABD’de JPMorgan ve Goldman Sachs gibi iki önemli bankaya ait finansalların günün ikinci yarısında takibi gerçekleştirilecek. Genel konsensüs, 6 büyük ABD bankasının gelirlerinde ortalamada %5 gerileme olması yönünde. Trading ve krediler kaynaklı baskılanma analistler tarafından yakından izlenecek. Öte yandan FX ve tahvil piyasaları başta olmak üzere finansal varlık fiyatlamaları açısından öne çıkan bir diğer başlık ise yine ABD’de açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileri olacak. Bloomberg Terminal üzerinde oluşan beklentiler TÜFE’nin aylık bazda %0.5 artışla yıllıkta %4.9 düzeyine hafif gerilemesi şeklinde oluşurken, çekirdek TÜFE için yıllık değişimin %4’e hafif hızlanması öngörülüyor. Genel toplamda verinin detaylarında ise olası zirveden dönüş sinyalleri dikkatle aranacak. Piyasa nezdinde oluşan enflasyon beklentileri baz alındığında söz konusu geri dönüş eğilimi hali hazırda hayata geçmiş durumda. Öte yandan yerel varlıkların fiyatlamalarında ise globalden negatif yönde ayrışma gerçekleşti. 15 Temmuz ve Kurban Bayramı tatilleri nedeniyle işlemlerin gerçekleşmeyeceği BIST'te pozisyonları nakde dönme isteği ağır basarken, özellikle günün ikinci yarısındaki ani satış baskısı dikkat çekti. XBANK ise satıcılı seyretmekle birlikte nispeten dirençli dururken, lira olumlu seyretti. Bu sabah Çin’de açıklanan Haziran ayı ticaret dengesi fazlasının 51.5 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde oluşması genel risk iştahını destekliyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.25 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.55 düşüşle 1356 puan seviyesinden takip edildi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -14bp ile %17.47 olurken, ülke risk primi ise yatay seyretti, 390bp. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.62, FTSE 100 %0.05, DAX %0.65 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %0.32 ile günü tamamlarken, işlem hacimleri ortalamaların aşağısında seyretti. Amerika kıtası işlemlerinde iyimserlik açısından Avrupa seansına paralel bir seyir gözlendi. Dow Jones %0.36, S&P 500 %0.35 ve Nasdaq %0.21 ile günü tamamlarken; Bovespa %1.73, Merval ise %2.96 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları Avrupa ve ABD seanslarından devralınan olumlu resmin devamını gösteriyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.49, Hang Seng %1.53, CSI 300 %-0.33 ve KOSPI %0.67 ile takip edilirken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4692 ile sınırlı yuan değer kazancı şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1352-1335 seviyeleri destek, 1382-1390 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.57-8.50 destek, 8.67-8.80 direnç olarak takip edilebilir. Fed cephesinden gelen 2023 sürprizinin ardından Amerikan doları fiyatlamalarındaki dalgalanma potansiyeli nedeniyle kısa vadeli işlemlerde EUR- eğilim sürebilir. Haftalık kapanış açısından 1.1850 bölgesini yakından izlemeye devam ediyoruz. Önceki 2 haftada gözlenen eğilim sınırlı iyimserlik yaratsa da henüz geniş çapta Amerikan doları yaklaşımının net olmadığı kanaatindeyiz. Fiyatlamalarda dengelenme oluşana dek Amerikan doları talebi yüksek olacaktır. 1.1750-1.1700 destek, 1.1870-1.1950 direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım - Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, Ay’dan getirilen örnekleri 13 ayrı kurumla paylaştı
 
Sıcak çarpmasına dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörü 509 milyon doları Türkiye’ye kazandırdı
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2021 yılının ...
Borsada tatil zamanı
Yatırımcılara göre son günlerde borsada bir sorun var. Zaten küçük yatırımcının ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurt içinde cari açık izlendi. Mayıs ayında cari açık Mayıs ...
 
Pandeminin durumu bugün de takibimizde olacak
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününün ekonomik takviminde; sabaha karşı ...
Enflasyonlar haftası
Geçtiğimiz hafta delta varyantının ülkelerin yeni kapanma önlemleri alarak ...
Türkiye: Cari açık mayısta pandemi kilitlenme koşullarında arttı
Türkiye’de Mayıs ayında cari işlemler dengesi, 3,08 milyar USD açık verdi.
 
Uluslararası piyasalar
ABD 10 yıllık tahvil getirileri %1.29 seviyesinden güne başlasa da risk ...
Güne başlarken piyasalar
BİST 100 endeksi, günü 1372 seviyesinde, %1,27 aşağıda tamamladı. Ulaştırma, ...
Aşılanmanın hız kestiği ortamda Delta varyantının yayılması
BIST100 endeksi yatay bir görüntüyle güne başlayabilir. Gün içerisinde ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri