Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
20 Nisan 2021 Salı - 11:31

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, endeks günü negatif kapattı. Vade sonuna kadar piyasanın baskı altında olabileceğini düşünürken kapanışa doğru endekste bir miktar toparlanma görebiliriz.

Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1370 – 1400 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Veri takvimi ve gündem açısından sadece ECB toplantısının öne çıktığı yeni hafta işlemlerinin başlangıcı kısmen risk iştahında azalış ve fakat zayıf Amerikan doları temasının korunması şeklinde oldu. ABD’de hisse senetleri rekor yükseklerden geride kapanışlar yaparken, tahvil faizleri kısmen yükseldi. Günün ilk yarısında primli seyreden ons altın ikinci yarıda faizlerden gelen baskıya dayanamayarak zayıfladı.


Hafta sonu özellikle de Pazar günü kripto varlık fiyatlamalarında gözlenen sert dalgalanmanın yarattığı baskılanma negatif hafta başlangıcında etkili olmuş olabilir. Düşük ihtimalle de olsa bu düşünceyi 19 Nisan işlemlerini değerlendirirken göz ardı etmemek gerek. DXY 100 günlük hareketli ortalamasının aşağısına kayarken, yeni gün işlemlerinde 90.90-91.00 civarında şekillenmekte. Mevcut haliyle Kasım dönemine benzer %-2 civarı potansiyel olabilir.


Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında atıf yaptığımız risk iştahı göstergelerindeki dönüş çabasında iki önemli çapraz bir kez daha öne çıkmış durumda: EUR & JPY. Japonya’da tamamlanan mali yılın ardından lokal yatırımcıların yurtdışı varlıklara olan ilgilerini yeniden artırmaları hedge yaklaşımlarını da birlikte getirdiğinden JPY’nin farklı çaprazlardaki değer kazanımı genel stresi düşürme açısından belirleyici rol üstleniyor. USDJPY paritesi kritik 108.00 seviyesine doğru geri çekilirken, benzer durumun EUR cephesi işlemlerinde de belirdiğini söylemek mümkün. EURUSD paritesi yukarı yön açısından yakından izlediğimiz 1.1990 teknik seviyesini aşarak Mart ayı başlangıcından bu yana ilk kez 1.20’li seviyelerde işlem görürken, değer kazanımının bir miktar daha genişleme potansiyeli taşıdığını ve 1.2140/50 bölgesini hedefe alabileceğine dair potansiyelin altını çizmek isteriz. İlk çeyrek işlemlerinin tamamlanmasından bu yana Amerikan doları karşısında EUR %2.6, JPY %2.3 ve GBP ise %1.4 değer kazancı sergiledi. EUR’nun geri dönüşünde AB’nin yeni yaptığı aşı anlaşmaları ile toplam rakamı 500 milyon doz seviyesinin üzerine taşıması etkili oldu. 2Ç ile birlikte bölgede aşılama performansının artacağına dair yukarı yönlü riskleri Mart ayının ikinci yarısından bu yana tartışıyorduk. J&J aşısına dair doğan risklerin yeni anlaşmalar ile bertaraf edilmesi genel risk iştahını da destekliyor. Düne dair öne çıkan bir diğer önemli gelişme de nicedir üzerine kafa yorulmayan ABD reel faizleri cephesinde gerçekleşti. 10y vadeli reel faizin %-0.77’den %-0.73’e, 5y vadelinin ise %-1.73’ten %-1.71’e yükselmesi ons altın fiyatlamalarının baskılanması açısından göz ardı edilmemeli.

Yerel varlıkların fiyatlamalarında ise farklı enstrümanların ayrışması söz konusuydu. Ülke risk primi 1 ay aranın ardından ilk kez 400bp seviyesinin aşağısına gerilerken, hisse senetlerinde %2 sert düşüş takip edildi. İşlem hacmi BIST 100 endeksi nezdinde zayıf seyrederken, iki ana etkenin öne çıktığı kanaatindeyiz: i) 100 endeks dışındaki hisse senetlerinde etkili olan satış ve kredili pozisyonların yarattığı baskı ii) Yoğun halka arz takviminin kısa hafta işlemlerinde likidite yaratma isteğini desteklemesi. Öte yandan CDS cephesindeki fiyatlama ise bize göre global ortamdaki iyimserlikte Türk varlıklarına yönelik pozisyon almaktan geri kalmak istemeyen yatırımcıların eğilimini yansıtıyor.

Piyasalar
Küresel hisse senetleri cephesinde yakın dönem iyimserliğinin ardından bir miktar yorulma emareleri öne çıkarken, hafta sonuna ait haber akışının da 19 Nisan işlemlerindeki zayıflıkta etkili olabileceği ihtimali göz ardı edilmemeli. Buna göre, payı düşük de olsa kripto varlıklardaki sert dalgalanma pozisyon ayarlama isteği kaynaklı hisse senetleri grubunda baskı yaratmış olabilir. Diğer yandan ise takip ettiğimiz risk göstergelerinde henüz önemli bir dönüş durumu söz konusu değil. Amerikan doları genele yayılır şekilde değer kaybederken, yakın dönem yükseklerinden %2’nin üzerinde geri çekilmiş durumda ve bu durumu birebir EURUSD paritesine yansıtıyor. Hal böyle olunca da başta Doğu Avrupa para birimleri olmak üzere farklı çaprazları yüksek risk iştahı ile destekliyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.39 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.20 ile 1377 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %17.95 düzeyinden yatay performans ile takip edilirken, ülke risk primi Mart ayından bu yana ilk kez 400bp seviyesinin aşağısında oluştu, 396bp. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %-0.28, DAX %-0.59 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.37 düzeyinde performans sergiledi. İşlem hacimleri Rusya grubu hariç yakın dönem ortalamalarının %10’lu seviyelerde gerisinde kaldı. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumsuz yaklaşımın sürdüğü görüldü. Majör ABD endeksleri içerisinde teknoloji grubu %-0.98’lik Nasdaq performansı ile değer kayıplarında öne çıkarken, S&P 500 %-0.53, Dow Jones ise %-0.36 ile takip edildi. Gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.15, Merval ise %0.76 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri burada da zayıf seyretti. Asya’da yeni gün fiyatlamaları dalgalı bir seansa işaret ediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-2, Hang Seng %0.18, CSI 300 %0.64 ve KOSPI %0.44 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4902 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Mart ayındaki geri çekilme ile birlikte 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olduğunu düşünüyoruz. 1.1960 seviyesi destek, 1.2150 ise direnç olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de günlük uçuş sayısı yüzde 250 artış gösterdi
 
Ramazan’da böbrekleri susuzluktan korumanın yolları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın haftaya güçlü başladı ama sonunu getiremedi
Altın son iki ayın en yüksek seviyesini kaydettiği günde, bu seviyeden ...
Endeksler zirveye ara verdi
Piyasalarda ana motto ABD ekonomisinde toparlanma ve ABD aşılanma sürecinde ...
Bitcoin’de yastık altı dönemi: %78’i erişilebilir değil!
Yastık altı dönemi şimdi de Bitcoin’de başladı. Piyasa analizleri, 14,5 ...
 
Kararlar sindirilmeye çalışılıyor
TCMB’nin karar metni, faiz indirimi zamanlaması hakkında bir belirsizlik yarattı.
Piyasalarda bugün
Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 2 tahvil ihalesi gerçekleştirecek.(İnfo Yatırım)
ABD ekonomisi güçlü toparlanıyor, sonrası?
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 138,890,691 – tedaviye pozitif ...
 
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların gündeminde TCMB’nin faiz kararı, cari denge, ...
Veriler risk iştahını desteklemeye devam ediyor
Haftanın son işlem gününde, Global piyasalarda risk iştahında yaşanan ...
TL mevduat faizleri ve TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 09 Nisan haftasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri