Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
7 Ocak 2021 Perşembe - 12:04

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Ana endeks dün bankacılık hisseleriyle birlikte günü pozitif kapatmayı başardı. Küresel piyasa hareketleri ve haber akışları endeks yönünün belirlenmesinde rol oynayacaktır.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Piyasa fiyatlamaları açısından iyimser görüntünün devamı şeklinde başlayan 2021 yılı ABD’de gerçekleşen protestolar ve Kongre baskını görüntüleri ile yoluna devam ediyor. Takip edilen haber akışının şu aşamada yatırımcılar nezdinde negatif algılandığını ve algılanacağını düşünmüyoruz. Ancak, gelecek 14 günlük vadede görev teslimi sürecini yakından izleyeceğiz. Pozisyonlanmalar açısından “reflasyon” teması ağırlığında işlemlerin gerçekleşmesi olasılığı bize göre yüksek ihtimal.

Konu başlıkları açısından yoğun ve birbirinden bağımsız bir gündem 2021’in ilk işlem günlerinde bizleri karşılamış durumda. ABD’de gerçekleşen Georgia seçimleri sonrasında Kongre kontrolü Demokrat Parti’ye geçerken, Senato’daki çoğunluk da 6 yıl sonra yeniden DP tarafından sağlanmış oldu. Bu kapsamda reflasyon teması eşliğinde fiyatlamaların 2021’in özellikle ilk yarısında baskın şekilde yatırımcı nezdinde gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Öte yandan kısa vade riskler açısından ise 14 günlük süreçte en kritik aşama görev tesliminin nasıl olacağı ve/veya ABD Başkanı Trump’ın bu süre tamamlanmadan koltuğundan ayrılma ihtimali. Bize göre piyasa fiyatlamaları henüz bu tarz negatif riskleri bir adım önde görme aşamasında değil.

Yükselen enflasyon beklentileri ölçeğinde tahvil faizlerinin eşlik edememesi ve AB’nin Moderna aşısısın kullanımına izin vermesi emtia grubu fiyatlamalarını aşağı yönde baskılarken, zayıf USD teması ise korunuyor. ABD’de yakın zaman içerisinde kabul edilen 900 milyar dolarlık mali teşvik paketine ise alt kırılımları nezdinde güncelleme gelebilir. $600 seviyesindeki harcama çeklerinin DP kontrolüne geçen Senato ile birlikte $2000 düzeyine güncellenme ihtimalini olasılık dışı bırakmıyoruz. Yarın açıklanacak olan Aralık ayı istihdam raporu öncesinde yakından izlenen ADP özel sektör istihdamı sınırlı artış beklentisine karşı 123 bin kişi azalış gösterirken, ağırlıklı sektör kayıpları sağlık ve perakende kalemlerinden geldi. Bu nedenle tarım dışı istihdam performansı açısından da Aralık ayı için risklerin aşağı yönlü olduğunu söylemek mümkün.

Emtia grubu fiyatlamaları kendi içerisinde ayrışma gösteriyor. DP zaferi ve global toparlanma beklentilerindeki güçlenme Londra fiyatlamalarında bakır işlemlerini 8 yılın yükseğine taşırken, EIA tarafından açıklanan stok rakamlarında ham petrolün 8 milyon varil azalması ve ABD’nin 35 yıl sonra ilk kez Suudi Arabistan’dan ithalat gerçekleştirmemiş olması Brent petrol kontratında $54, WTI cephesinde ise $51 seviyelerinin gündeme gelmesine zemin hazırladı.

Bir muamma haline gelen Çinli telekom şirketlerinin NYSE kotundan çıkarılması konusunda ise ibre yeniden negatif tarafa dönmüş durumda. Hazine Sekreteri Mnuchin’in çıkışı sonrasında 11 Ocak tarihinden itibaren hisseler için alım-satım yapılamayacak. Ayrıca, kulislere göre ABD yönetimi Alibaba ve Tencent için de yatırımları engelleme planı yapıyor.

Yerel varlıklar global risk iştahına paralel seyrini sürdürüyor. CDS’in 311bp seviyesine gerilediği günde USDTRY paritesi Kasım 2019’dan bu yana ilk kez 200 günlük ort. aşağısında kapanış yaptı ve lira lehine eğilimini güçlendirdi.

Piyasalar

Küresel risk iştahının genel hatları ile korunduğu ve bir süre daha bu resmin devam edebileceğini değerlendirdiğimiz ortam ile karşı karşıyayız. ABD’de Kongre binasının protestocular tarafından işgal edilmesi, 4 kişinin hayatını kaybetmesi ve sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gibi olumsuz haber başlıklarının henüz fiyatlamalar nezdinde karşılık bulmadığını görüyoruz. Değerlendirmemiz o ki ciddi ölçekte ülke geneline protestoların yayıldığı ve kontrolden çıktığı bir durum oluşmadıkça global fiyatlamalara olan etkisi de sınırlı kalacaktır. Nitekim spot Asya ve vadeli ABD endekslerindeki görüntü 7 Ocak sabahı itibarıyla pozitif eğilimin devamına işaret ediyor. Enflasyon beklentilerindeki yükseliş ise reflasyon teması eşliğinde yatırımcı nezdinde karşılık bulmaya devam ediyor. Dün açıklanan FOMC tutanaklarında varlık alım programının büyüklüğüne dair üyelerin sergilediği ortak tutum ve ciddi bir gelişme olmadıkça mevcut ölçeğinde devam etmesi yönündeki istek risk iştahını destekleyen bir diğer detay konumunda. ABD’de başkanlık koltuğunun devredileceği 21 Ocak tarihine dek haber akışının gözetilmesini önermekle birlikte pozisyonlanmaların değişimine dikkat edilmeli. Global USD yaklaşımı şu aşamada en önemli gösterge. Türk lirasının Kasım 2019’dan bu yana ilk kez paritede 200 günlük hareketli ortalamasının aşağısında kapanış gerçekleştirmesi uzun vadeli trendin test edilmesi adına değerli bir gelişme. Düşüncemiz, 6 Kasım haftasından bu yana paylaştığımız şekilde, paritenin 7.00-7.20 aralığına doğru ilerleme çabası şeklinde olduğu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %1.12 yükselişle tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.06 primlenmeye paralel 1505 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -4bp ile %13.15 olurken, ülke risk primi 311bp seviyesine geriledi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %1.78, FTSE 100 %3.47, DAX %1.76 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.74 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansında gözlenen iyimserliğin korunduğu görüldü. Majör ABD endekslerinden Dow Jones günü %1.44 yükselişle tamamlarken, S&P 500 %0.57 ile takip edildi. Nasdaq ise Senato kontrolünün DP tarafından sağlanacak olmasına paralel %-0.61 ile baskılandı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da yükselişe katılım sağlarken; Bovespa %-0.23, Merval ise %0.55 ile izlendi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları genel risk iştahının devamına işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %1.43, Hang Seng %-0.39, CSI 300 %1.04 ve KOSPI %2.28 düzeyinde performans sergilemekte. USDCNH paritesi 6.4406, PBOC fixing kur seviyesi ise 6.4608’de oluşmakta. 

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1500-1480 seviyeleri destek, 1505-1525 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2140- 1.2050 destek, 1.24 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin, vatandaşlarından bayramda seyahat etmemelerini istedi
 
Covid-19 geçirmişseniz kalp kontrolü yaptırın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsalar yeni rekor peşinde
ABD başkanlık seçimlerinde Washington karışırken ABD borsalarında coşku ...
ABD tarafındaki gelişmeler yakından takip ediliyor
Georgia eyaletinde gerçekleşen senato seçimlerini Demokratlar kazanırken, ...
Piyasalar risklere direniyor
Artan korona virüs vakalarının yeni kısıtlamaları beraberinde getirmesi ...
 
Senato Georgia seçimi, Mavi Dalga ve çift yönlü piyasa etkisi
2 Cumhuriyetçi ve 2 Demokrat adayın yarıştığı Georgia Senato seçimleri ...
Endeksler şoku çabuk atlattı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 85,178,106 – tedaviye pozitif ...
Georgia'daki ikinci tur seçimi
BIST100 endeksinde hissedilebilir. Dolayısıyla, endeks güne %0,5 civarında ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Senato’da kontrolün hangi kanatta olacağını belirleyecek ...
Merkez Bankası, temerrüt faiz oranını belirledi
Merkez Bankası, faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin ...
Zorlu 2020’de pozitif final
Yılın son işlem gününün bitimini BIST100 endeksi rekor kapanışla yapıyor. ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri