Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
TÜBİTAK BiGG Fonu, girişimcilerin 136 iş fikrine yatırım yaptı
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Şimşek: Pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
Bakan Göktaş, Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Hamad ile görüştü
11 ilde “Bozdoğan-37' operasyonu
11 ilde “Bozdoğan-37" operasyonu
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
Bakan Bayraktar, ABD özel sektör temsilcileriyle bir araya geldi
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2020 Çarşamba - 11:41

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, bankacılık hisse senetleri yarın yapılacak olan PPK toplantısı öncesinde olumlu bir seyir izledi. Endekste, küresel benzerlerine paralel bugün hafif pozitif ivmenin hakim olacağını düşünüyoruz. Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1390 –

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda

Bugün Her ne kadar hafta başlangıcında Mart ayı vari işlem ortamını hatırlamış ve endişe yaratmış olsa da global yatırımcılar açısından temelde risk iştahının korunduğu eğilim devam ediyor. Tek bir farkla: Yıl sonu fiyatlama ortamı etkili oluyor. Azalan işlem hacimleri ve anlatacak hikayelerin oldukça tükenmesi nedeniyle kısır döngüye girmiş başlıklar ekseninde hareket ediyoruz. Bitmek bilmeyen Brexit ticaret görüşmeleri ve ABD mali teşvik paketi öne çıkan gelişmeler.

Malum olduğu üzere global işlemlerde artık Christmas eğilimi iyice ortaya çıkmış durumda. Azalan işlem hacimleri Kasım dönemi ile kıyaslandığında geçtiğimiz hafta ile birlikte %30’lu seviyelerde düşüş gösterirken, hafta başlangıcındaki “şok” fiyatlamasını ayrı tutmak gerekiyor. Geride kalan gün içerisinde nispeten dengeli bir eğilim gözlenirken, Pazartesi etkisinin de şu an için fiyatlamalar nezdinde kısa vadeli olduğunu belirtmek mümkün.

İngilte-AB ticaret müzakerelerinde henüz sonuç yok. Kilitlenme noktalarından birisi olan balıkçılık meselesinde dün itibarıyla İngiltere’nin yaptığı son teklif de AB nezdinde reddedildi. GBP yükselişi sınırlanırken, GBPUSD paritesi %0.7 düşüş göstererek global FX piyasalarındaki belirleyici rolünü devam ettirdi. Nitekim Amerikan doları da değerli seyretti. Daha önce belirlenen birçok deadline geçildiği gibi görüşmelerin 2020 sonrasına ötelenmesi ihtimallerden birisi. Ancak, henüz kesinleşen bir durum söz konusu değil. Şayet böyle bir resim karşımıza çıkacak olursa nasıl dizayn edileceği ve ne kadarlık bir süre için belirleneceği kritik olacak.

Bir diğer önemli başlık ise ABD Kongresi nezdinde kabul edilen mali teşvik paketi gelişmelerine ait. Başkan Trump sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajında 900 milyar dolarlık paketi mevcut hali ile onaylamayacağını belirtti ve iyileştirme talep etti. Gelişme üzerine vadeli ABD endekslerinde fiyatlamalar kısmen negatif bir resim oluşumuna işaret ederken, Kongre’nin gerektiği durumda 29 Aralık tarihinde toplanabileceği ve Demokratların $2000’lık yeni çekler için ayrı bir teklife hazır oldukları detayını not düşmek gerekiyor. Daha önce yapılan açıklamada ise Hazine Sekreteri Mnuchin çeklerin gelecek hafta içerisinde dağıtılabileceğini belirtmişti. Ötelendiği durumda yılbaşı harcamalarının hali hazırda alınan önlemler kaynaklı azaldığı ortamda bir negatif baskının da geç dağıtılacak çekler üzerinden geldiğini görebiliriz.

Hareketli gibi görünse de temelde aynı hikayelere sıkışmış global işlemlerin yanında yerel varlıkların da pek bir farklı durumu söz konusu değil. Ancak, daha dirençli durma isteği içerisinde olduğumuzu özellikle belirtmek gerekiyor. Özellikle lira çaprazlarındaki eğilim bize göre neredeyse tek başına TCMB beklentisi kaynaklı. CDS 330bp seviyelerinde yatay seyrederken, hisse senetleri global eğilim ile birlikte işlem görüyor. Genel “iyimser TL varlık fiyatlaması” düşüncemizde henüz bir değişiklik söz konusu değil. Aksine ülke risk primindeki azalışın ek negatif başlık söz konusu olmadıkça devam etmesini bekliyoruz.

Piyasalar

Yıl sonu etkisiyle nedeniyle haber akışı global işlemlerde oldukça kısır bir noktada. Öne çıkan ABD mali teşvik paketi görüşmeleri-kaderi ve Brexit ticaret anlaşmazlığı dışında farklı bir gelişme söz konusu değil. Amerikan doları G10 para birimlerinin tamamı karşısında günü değer kazanımı ile tamamlarken, aynı durumun birkaç istisna dışında EMFX grubu için de geçerli olduğunu belirtmek mümkün. VIX ve MOVE oynaklık endekslerinde sırasıyla 23.23 ve 43.57 seviyelerinden kapanışlar gerçekleşirken, ölçümlemelerin gerilediğini “düşük likidite ortamı” dikkate alınarak belirtmek gerekiyor. Bize göre daha sert hareketlerin oluşmaması açısından bu gelişme önemli. Öte yandan GBP eksenli işlemler etkili olma eğilimini korumakla birlikte bu cephedeki sınırlanma DXY üzerine de yansıma gösteriyor. EURUSD paritesi işlemlerinde ise opsiyon muhasebeleşmeleri ciddi anlamda etkili oluyor. DTCC datalarına göre 1.21-1.2150 aralığında yaklaşık 3 milyar EUR, 1.22-1.23 aralığında ise yine aynı tutarda opsiyonun vadesi dolması nedeniyle paritenin etkileşimi söz konusu. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.05 değer kaybı ile yatay-negatif tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.48 yükselişle 1404 puan seviyesinden gerçekleşti. 10Y vadeli tahvilde faizin son seviyesi 14bp düşüşle %12.85 olurken, ülke risk primi ise kapanış itibarıyla 335bp düzeyinden takip edildi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı değer kazanımları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %1.42, FTSE 100 %0.57, DAX %1.30 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.16 seviyesinde performans sergiledi. İşlem hacimleri bölge genelinde yakın dönem ortalamalarına kıyasla %40’a varan düşüşler gösterdi. Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri günü %0.67 ve %0.21 zayıflama ile tamamlarken, Nasdaq ise %0.51 yükselişle izlendi. Bovespa %0.70, Merval %0.49 primlendi. Asya’da yeni gün işlemleri seans içerisinde karışık seyretse de ağırlıklı olumlu. TSİ 08.15/ NKY 225 %0.30, Hang Seng %0.44, CSI 300 %0.99 ve KOSPI %0.75 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5402 ile yatay seyrederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.5558 ile Amerikan doları değerlenmesini kısmen yansıtıyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1370-1350 seviyeleri destek, 1400-1450 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.64-7.54 destek, 7.77/78-7.86 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20-1.21 aralığında konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kalıcı kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. 1.2290-1.23 direnç seviyeleri konumunda. Yıl sonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) etkili olabilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in ulaştırmada kullandığı “yeşil enerjili” araç sayısı 1.1 milyonu geçti
 
Covid-19 pandemisi ve soğuk hava omurganızı bükmesin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgın kaynaklı gelişmeler önemini korumaya devam ediyor
Koronavirüste mutasyon endişeleri ve İngiltere’den gelen açıklamaların ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz(İnfo Yatırım)
Piyasalarda teşvik paketi morali
ABD senatosunun $900 milyar tutarında mali destek paketini onaylamasıyla ...
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketlenmeler ile 7.62 ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %2.04 düşüş ile 1,528 seviyesinden günü tamamladı.(Halk Yatırım)
Koronavirüsün Avrupa'da mutasyona uğradığı haberleri ön plana çıkıyor
ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi McConnell, destek paketi ile ...
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın ...
Aşıdan önce yeni virüs geldi
Dünya borsalarındaki yükseliş virüsün mutasyona uğradığı haberiyle tersine ...
14-18 Aralık haftası ekonomik gelişmeler
Geride bıraktığımız haftada piyasaların odağında ABD Merkez Bankası(Fed) ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Almazsan artmaz! 
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri