Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2020 Salı - 12:16

Ekonomik gelişmeler

EUR yükselişi açısından 1.1820 bölgesini yakından izleyeceğiz. 1.1910-1.1970 seviyeleri yukarı yönde, 1.1720-1.1650 noktaları ise destek olarak takip edilebilir. Kısa vadede kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz

Ekonomik gelişmeler

.

Piyasalarda

Bugün 16 Kasım işlemlerinde global risk iştahındaki yüksek seyrin devam ettiği görülürken yerel varlıklarda ise ciddi primlenmenin kısa vadede olmasına paralel kısmen kar realizasyonları takip edildi. Özellikle de günün ikinci yarısında etkili olan eğilimi sağlıklı görmekle birlikte tüm beklentilerin sadece 19 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek olan PPK toplantısına birikmiş olması muhtemel volatilite açısından risk oluşturuyor.

Hafta başlangıcı küresel risk algılamasındaki yüksek seyrin korunması şeklinde olurken yakın zamanda Pfizer & BioNTech cephesinden gelen aşı haberine bir yenisi de beklendiği şekilde devam eden çalışmalardan birisi olan Moderna’dan geldi. Kamuoyuna yapılan açıklamada Faz 3 kapsamındaki süreçte %94.5 başarıya ulaşıldığı belirtilirken, saklanma koşullarının daha kolay olması ve taşınabilirliği gibi detaylar yatırımcı nezdinde ciddi karşılık buldu. ABD’de başlayan ve dikkat çekici boyutlara ulaşma yolunda ilerleyen hisse senedi rotasyonu devam ederken, Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde kapanışlar rekor düzeylerden gerçekleşti. Keza Russell 2000 endeksi için de aynı durum geçerli.

Moderna’dan gelen olumlu aşı haber akışı 2021 yılı ve sonrasına dair beklentileri pozitif etkilerken bu kez ons altın ve faizler cephesinde korkulan ölçekte sert hareketler takip edilmedi. Amerikan doları yatay-negatif seyrederken, ons altın $20’lık düşüşün ardından Asya’da $1890 sınırında işlem görüyor. ABD’nin seçilmiş başkanı Biden Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen $2.4 trilyon büyüklüğündeki paketin benzerinin Senato nezdinde de onaylanması çağrısı yaparken mali desteğe yönelik belirsizliğin sürdüğünü not edelim. Petrol kontratları NY seansında aşıya dair haber akışı çerçevesinde primlenirken (WTI %+3) bugün başlayacak olan OPEC+ teknik komite toplantısından Ocak ayında yürürlüğe girecek olan kısıntı gevşetmesinin 6 aya kadar ötelenmesi kararı bekleniyor ve bu da petrol kontratlarındaki pozitif algılamanın devamına imkan kılıyor.

Tatil nedeniyle gecikmeli açıklanan CFTC verilerine göre 10 Kasım haftasında dolar endeksi kontratı pozisyonlanması nette -1869 olurken, spekülatörler tüm toplamda nötr hareket ettiler. Varlık yöneticileri USD için nette -$3.3 milyar, kaldıraçlı fonlar ise -$1.9 milyar ile pozisyon aldılar. Dolar endeksindeki eksi seyir ise 3 hafta sonra ilk kez takip edildi. Görülüyor ki ABD seçimleri öncesi alınan pozisyonlar devam eden süreçte kapatılmış.

COVID-19’a dair gündem ise önemini koruyor. Fransa’da 7 günlük artış ortalaması 9.günde de azalırken, 12 Kasım’dan bu yana en düşük artış takip edildi ve alınan önlemlerin Avrupa’da eğrinin yataylaşmasına imkan tanıdığını teyit etti. Bu durum kısa vadede bir kez daha AvrupaABD ayrışmasına zemin hazırlayabilir ve EUR lehine durumu destekleyebilir. GBPUSD paritesi 1.32’li seviyelerde işlem görürken, the Sun’da yer alan haberde AB ile ticaret anlaşmasının yakın olduğu bilgisinin yer alması GBP çaprazını destekliyor.

Yerel varlıklar haftaya genel olarak pozitif başlangıç yaparken kısmen kar realizasyonu isteği takip edildi. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamaları sonrası bugün Kabine toplantısında COVID-19 önlemlerinin ele alınması bekleniyor.

Piyasalar

Pozitif risk iştahının genel olarak korunduğu günde Amerikan doları negatif seyirde herhangi bir değişiklik gözlenmedi. ABD tahvil faizleri Moderna’dan takip edilen aşı haber akışına paralel hafif yükselirken oynaklığı ölçümleyen MOVE endeksi yakın geçmişe kıyasla düşük seyrediyor ve yatırımcı kesiminin kısmen buradaki hareketliliğe alışmış olabileceğini düşündürüyor. VIX oynaklık endeksinde 16 Kasım kapanışı 22.45 seviyesinden gerçekleşirken Ağustos ayındaki iyimserlikte test edilen dip nokta olan 21.35’in (17/8) bu kez geçilip geçilmeyeceği en ciddi soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Şayet bu tarz bir eğilim görecek olursak 2020’nin son yükseliş dalgası yıl sonu pozisyon ayarlamaları ve muhasebeleşme isteği ile birlikte kayda değer primlenmelere imkan tanıyabilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında hafta başlangıcında %-0.66 düzeyinde performans sergilerken, 19 Kasım PPK toplantısına dair yüksek beklentilerin korunduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır. USDTRY paritesi gün içerisinde 7.6094 seviyesini test ettikten sonra öğle saatlerinde 7.75 bölgesine dek yükseliş gösterirken, kısmen karlı pozisyonlarda kapatma isteğinin belirmiş olabileceğini değerlendiriyoruz. Genel lira yaklaşımında ise bize göre herhangi bir değişim yok. Keza benzer durum BİST 100 işlemleri için de geçerli. Günlük kapanış %0.13 sınırlı yükseliş ile 1292 puan seviyesinden olurken, 10Y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +1bp ile %12.40 oldu. CDS kapanışı 399bp’dan takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde pozitif olurken, Rusya varlıkları Biden zaferi sonrası bir kez daha olumlu ayrışma sergiledi. Euro Stoxx 50 %0.99, FTSE 100 %1.66, DAX %0.47 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %3.33 ile izlendi.

Amerika kıtası işlemlerinde Moderna cephesinden gelen haber akışının etkisiyle ABD endekslerinde rekor kapanışlar takip edildi. Dow Jones endeksi 29950 puan ile 2020 performansını %4.95 seviyesine taşırken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları için de pozitif eğilim içerisinde kalma isteği söz konusuydu. Bovespa %1.63, Merval ise %2.38 ile takip edildi.

Asya’da spot işlemler ve vadeli ABD endeksleri primlenmelerin ardından sakinleme eğilimine işaret ediyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %0.32, Hang Seng %0.11, CSI 300 %-0.28 ve KOSPI %0.19 ile fiyatlanmakta. Offshore işlemlerde USDCNH paritesi 6.5643’te bulunurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5762 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde yakın zamanda gözlenen satış baskısının endeksin 200 günlük ortalama etrafından destek bulması ve ekonomi yönetimindeki değişime dair haber akışının pozitif algılanması ile farklı bir evrene geçtiği görülüyor. Teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1243-1215, direnç olarak ise 1300-1350 bölgelerini yakından izliyoruz. Lira performansı, CDS, 19 Kasım PPK beklentileri ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini, AOFM seyrini ve yakın dönem haber akışıyla 19 Kasım PPK toplantısına yönelik süreci takip edeceğiz. 7.73 teknik seviyesi aşağısında haftalık kapanış yapan paritede “lokallerin de satış tarafına geçtiği” senaryoda 7.54 ve 7.29 desteklerinin sırasıyla test edilmesini bekliyoruz. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 bölgesini yakından izleyeceğiz. 1.1910-1.1970 seviyeleri yukarı yönde, 1.1720-1.1650 noktaları ise destek olarak takip edilebilir. Kısa vadede kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz.

Kaynak:Deniz  Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin Uluslararası Seyahat Fuarı Shanghai’de kapılarını açtı
 
Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın 5 önemli zararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftanın ilk işlem gününe Kovid19 vaka sayılarında ...
Aşı savaşları devam ediyor
Pfizer’in başlattığı aşıda ilk olma yaklaşımı ve bunun tetiklediği aşı ...
Piyasalarda bugün
Dünya genelince coronavirüs vaka sayısı 54 milyon kişiyi geçti.(İnfo Yatırım)
 
USDTRY analizi
Geçtiğimiz haftanın ‘yıldızı’ kuşkusuz TL idi. Dolar karşısında yaşadığı ...
Aşı haberleri sonrası altın sert kayıp yaşadı
Paladyum 2514 dolar/onsla marttan bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi ...
09-13 Kasım haftası, ekonomide öne çıkan gelişmeler
Bu hafta piyasaların odağında ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler vardı.
 
19 Kasım, kader anı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 52,657,828 – tedaviye pozitif ...
Sanayi üretimi Eylül’de yıllık %8,1 arttı
Türkiye’de Eylül ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış ...
Sanayide V şeklinde toparlanma devam ediyor
Sanayi verileri ekonomideki canlanmanın Eylül ayında hız keserek devam ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri