Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
15 Ekim 2020 Perşembe - 11:22

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz. Türk hisse senetleri, kurumlar vergisi indirimi ve açıklanandan daha büyük bir doğalgaz rezervi ile ilgili doğrulanmamış haberler üzerine dün günü yükseliş ile kapatmayı başardı. Küresel piyasalarda daha katı Covid-19 önlemleri ile riskten kaçışın, bugün hisse senetlerinde hafif bir satışa neden olabileceği düşüncesindeyiz. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1170.00 – 1200.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Küresel piyasalar bir yandan ABD başkanlık seçim sürecinde anket sonuçları üzerinden pozisyon alma çabasının yansımalarını yönetmeye çalışırken diğer yandan da ABD’de açıklanan banka bilançoları ve devam eden mali teşvik paketi görüşmeleri arasındaki sıkışmadan çıkma çabası içerisindeler. Yeni güne bu eksende spot Asya işlemleri ve vadeli ABD endekslerinin zayıf görüntüsü eşliğinde başlanıyor.

Bir süredir gündemi meşgul eden ABD mali teşvik paketi haber akışında resim netleşmekten uzaklaşırken Hazine Sekreteri Mnuchin’in son açıklamaları negatif akışı destekler pozisyon üstlendi. Buna göre, telekonferansta konuşan Mnuchin seçime dek anlaşma çıkma ihtimalini oldukça zor olarak niteledi. Bugün bir kez daha Nancy Pelosi ile yapılacak görüşme öncesinde beklentiler oldukça zayıflamış durumda. Açıklanan banka bilançoları cephesinde ise bugün takip edilecek olan Morgan Stanley sonuçları öncesinde Wells Fargo ve BofA rakamlarının zayıflığı piyasalar açısından ayrı bir hayal kırıklığı başlığı. Fed’in sinyal açısından önemli isimlerinden Clarida ise ekonomik toparlanma ve istihdam kalemleri açısından yolun uzun olduğunu bir kez daha işaret etti ve 2021 ve hatta sonrasına yönlendirdi.

Yeniden artış hızında ivme kazanan COVID-19 cephesinde gündemi meşgul eden Avrupa kıtasında peş peşe yeni önlem açıklamaları söz konusu. Fransa’da başkent Paris ve çevresi için sokağa çıkma yasağı önlemlerinin hayata geçirileceği açıklanırken, İngiltere’de önlemlerin sıkılaştırılması bekleniyor. Öte yandan Almanya ise gelişmelerin ekonomik etkilerine karşı atıfta bulundu ve gelecek 10 gün içinde rakamlarda düzelme olmadığı durumda yeni önlemlerin kapısını açık bıraktı.

Yeni güne bir süredir gündemde olan başlıkların daha sık konuşulması eşliğinde başlanıyor. Amerikan doları yatay-zayıf seyrederken, ABD tahvil piyasasındaki alıcılı seyir devam ediyor. 10y tahvilde faiz %0.71 seviyesine dek gerilerken, yakın dönem yükseklerinden 8-9bp uzaklaşmış durumda. Petrol kontratları ABD stoklarındaki 5.4 milyon varillik haftalık azalışın ardından primlenirken, zayıf USD ve artan Çin & Hindistan talebine de değinmek gerekiyor. Bugün başlayacak ve 2 gün sürecek olan AB liderler zirvesinden yansıyacak olan Brexit haber akışının başta GBP çaprazları olmak üzere küresel risk iştahını da etkileme potansiyeli olduğunu hatırlatmak isteriz.

Yerel varlıkların fiyatlamaları ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rakamının revizyonuna yönelik yaptığı açıklamalar etrafında şekillendi. BİST 100 endeksinin yükselişini devam ettirdiği günde lira kısmen kayıplarını yerine koydu, CDS ise 526bp oldu. TCMB’nin ortalama fonlama maliyeti %12.12 ile 17 Aralık 19’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, gelecek hafta takip edilecek olan PPK toplantısı öncesinde daha önceki döneme ait ucuz fonlama rakamlarının stoktan çıkması ile birlikte sıkılaşmanın boyutunda hızlanmaya işaret etti. Londra’da oluşan 1 ay vadeli swap seviyesi de %12.46 ile TCMB fonlamasına yakın seyrini koruyor. Faiz kararı öncesinde lira lehine pozisyonlanma isteği sürpriz olmaz; paritede 7.88-85 izlediğimiz destek seviyeleri.

Piyasalar

Küresel piyasaların fiyatlama gündeminde farklı bir başlığın öne çıkmakta başarılı olamadığı günde Amerikan dolarının yatay-zayıf seyri kısa vadeli stres artışını sınırlayan en önemli faktör konumunda. EURUSD paritesinin bir kez daha 1.1750 civarındaki dengelenme isteği ve fakat yükselişlerin satış fırsatı şeklinde kullanılması yön arayışı çabasının devam ettiğini hatırlamamıza yardımcı olurken, seçim fiyatlamasından ziyade kısa vadeli haber akışının etrafındaki seyrin sürdüğünü belirtmek yanlış olmayacaktır. Küresel risk iştahı açısından haftanın son 2 iş günü içerisinde öne çıkan kritik başlıkları bugün başlayacak olan AB liderler zirvesi ve Mnuchin-Pelosi görüşmesi olacak.

14 Ekim işlemleri yerel varlıklar açısından olumlu resmin şekillendiği bir gün olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’deki doğalgaz keşfinde revizyon yapılacağına yönelik açıklamaları ve kurumlar vergisinde 2021 ve sonrası için indirim olabileceği şeklindeki dunya.com haberini takiben BİST 100 endeksinde %1.2 yükselişle 1189 puan seviyesinden kapanış olurken, yakın dönem potansiyel hareket bölgesi olarak takip ettiğimiz 1200 puana bir adım daha yaklaşıldı. Türk lirası Amerikan doları karşısında %0.10 yükselişle EMFX grubu içerisinde pozitif tarafta yer alan üyeler ile sınıflanırken, 10y vadeli tahvilde faizin kapanış seviyesi 5bp yükselişle %13.59’u işaret etti. Lira cinsi varlıklar açısından olumsuz tek performans ise 5y vadeli CDS’in %2.1 yükselişle 526bp düzeyinden kapanış gerçekleştirmesi oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde bugün başlayacak olan AB liderler zirvesi öncesinde etkili olan başlık artan COVID-19 vakaları ve ülkeler nezdinde gösterilen farklı tepki mekanizmaları oldu. Euro Stoxx 50 -%0.18, FTSE 100 -%0.58, DAX %0.07 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %0.36 ile takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endekslerinin %0.5-0.8 aralığında değer kaybettiği bir gün geride kaldı. İşlem hacimleri yakın dönem ortalamalarının gerisinde kalırken, en ciddi uzaklaşma %8 düşüşle Nasdaq aktivitesinde takip edildi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları pozitif anlamda ayrışırken, Bovespa %0.84, Merval ise %2.83 yükseldi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları olumsuz ABD kapanışını takip ediyor. Vadeli Amerikan endekslerindeki zayıf seyir spot işlemleri baskılarken, Hang Seng endeksi %1 civarı değer kaybında. PBOC kararının ardından bir kez daha yakın izlemeye alınan offshore yuan işlemlerinde 6.7148 seviyesi takip edilirken, yuanın hafta içerisindeki zayıflama bölgesi olan 6.77’den uzaklaştığı görülüyor. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.7374 ile yuanda değer kazancını işaret etmekte. 

Fiyatlamalar

Fiyatlamalar BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından dört önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri 4- Artan korelasyon sonrası Avrupa seansı fiyatlama eğilimleri. Teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyeleri olarak 1170-1144, direnç olarak ise 1200-1220 bölgesini yakından izliyoruz. Lira performansı BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görmekle birlikte kısa vadeli eğilim ise dış piyasalardaki risk iştahı ekseninde gerçekleşebilir. 7.88-7.85-7.80 seviyeleri aşağı yönde, 7.95 ise yukarıda ilk kritik noktalar.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 1 aylık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesini yakından takip ediyoruz. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Balıkçı kasabası Shenzhen, Asya’nın Silikon Vadisi oldu
 
Kök hücre bağışı kanser hastasına umut oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa’da tekrar 2. dalga paniği
Artan vaka sayıları sebebiyle Avrupa hisse piyasaları vadelilerinde satış ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %1.23 yükseliş ile 1,313 seviyesinden ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, ilaç cephesinde yaşanan olumsuz gelişmelere ek olarak ...
 
Seçim öncesi teşvik beklentisi
Amerika’da 3 Kasım seçimleri yaklaşırken piyasaların kulağı mali teşvik paketinde.(İnvestaz Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış beklemekteyiz. TL'de oluşacak hareketler ...
Sanayi üretimi yıllık %10,4 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 ...
 
Rekorlar konuşuluyor
Global borsalara paralel, yükseliş rallisini sürdüren BIST 100 Endeksi ...
Yurtiçinde sanayi üretimi ve global piyasalarda yoğun gündem takibimizde olacak
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,09 değer kazanarak günü 1.178 ...
Piyasalarda bugün
İçeride Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar açıklanacakken, ABD’de TÜFE ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri