Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
14 Ekim 2020 Çarşamba - 12:20

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış beklemekteyiz. TL'de oluşacak hareketler ve siyasi gelişmeler endeks yönünün belirlenmesinde büyük rol oynayacaktır. Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1160.00 – 1200.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de yatay bir açılış beklemekteyiz. TL'de oluşacak hareketler ve siyasi gelişmeler endeks yönünün belirlenmesinde büyük rol oynayacaktır.

Bu sabah yatay açılış ve sonrasında 1160.00 – 1200.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri:

Hisse Senetleri

TATGD; Tat Gıda İzmir’deki gayrimenkulü 85,5 milyon TL’ye satıyor / pozitif

Ekonomik Veriler

- 11.00 : ECB, Lagarde konuşması,

- 12.00 : Euro Bölgesi, sanayi üretimi, %0.8-aylık, -%7-yıllık, Ağustos,

- 14.00 : ECB, Mersch konuşması,

- 15.00 : ECB, Lane konuşması,

- 15.30 : ABD, ÜFE, %0.2-aylık, %0.2-yıllık, Eylül,

- 15.35 : Fed, Barkin konuşması,

- 16.00 : Fed, Clarida konuşması,

- 17.00 : ECB, Villeroy konuşması,

- 17.30 : Fed, Quarles konuşması,

- 19.00 : BOE, Haldane konuşması,

- 21.00 : Fed, Barkin konuşması.

Piyasalarda Bugün

Küresel fiyatlama eğilimlerinde güçlü hafta başlangıçlarının ardından Salı günü işlemleri yön arayışı ve kısmen risk algısındaki bozulma ile takip edildi. Net haber akışının söz konusu olmadığı günde yatırımcı kesimi günlük bazda gelişmelere tepki gösterirken, ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve ons altın fiyatlarındaki düşüşün Amerikan dolarına getirdiği talep dikkat çekti. EURUSD paritesi bir kez daha 1.1750 bölgesindeki desteğinde tutunma ve gideceği yönü arama çabasında.

13 Ekim işlemleri net haber akışının fiyatlamalar üzerinde tek başına etkili olamadığı bir gün olarak dikkat çekti. Farklı başlıkların konsolide olduğu günde kısa bir aranın ardından ABD tahvil piyasasına gelen talep ve Amerikan dolarının değerlenmesi öne çıkan gelişmeler olarak kayıtlara geçti. ABD’de takip edilen enflasyon verisi manşet ve çekirdekte beklentileri karşılarken, yukarı yönde herhangi bir sürprizin olmaması tahvil faizlerindeki gelişmeyi kısa vade açısından açıklamaya yeterli olabilir. Öte yandan devam eden mali teşvik paketi görüşmelerinden bir kez daha olumlu sonuç çıkmaması da risk algısındaki değişimin gerekçeleri arasında sıralanabilir. Yakından izlenen banka bilançolarında Citigroup ve JPMorgan rakamları negatif anlamda sürpriz yapmazken, yatırımcıların kredi kayıplarındaki gelişmelerin çeyrek özelinde kötüleşme göstermediği ve gelecek dönem içerisinde yeniden gündeme gelebileceğine dair beklentiye girmeleri KBW bankacılık endeksinin %2’ye yakın gerilemesine zemin hazırladı. Son olarak, Johnson & Johnson’ın ardından Eli Lilly & Co. Tarafından ABD destekli yürütülen aşı çalışmalarına da endişeler nedeniyle ara verildiğinin açıklanması algıdaki değişime gerekçe olarak gösterilebilir.

Fiyatlamalardaki kısa vadeli gelişmelere sebep olarak sıralamaya çalıştığımız yukarıdaki başlıkların yanında günün en önemli akışı IMF’nin açıkladığı global ekonomi beklentilerine aitti. Haziran ayında küresel ekonominin 2020’de %5.2 daralmasını bekleyen kurum, beklentiler dahilinde gittiği revizyon ile birlikte bu rakamı %4.4 daralma şeklinde revize etti. 2020 yılı beklentisi ise pozitif %5.4’ten %5.2’ye güncellendi. Atılan teşvik adımlarının zamanlama olarak erken çekilmemesine yönelik uyarılar bir kez daha kurum nezdinde tekrarlandı.

COVID-19 kaynaklı gelişmelerin Avrupa’da etkili olma durumu da tüm hızı ile devam ediyor. Almanya’da vaka artış hızı Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, Hollanda’da kısmi kapanma önlemleri, Çek Cumhuriyeti’nde ise okulların kapatılması kararları gündemde. Brexit cephesinde AB temsilcisi Barnier’in yeterli gelişme olmadığını belirtmesine cevaben İngiltere’de Başbakan Johnson ise anlaşmasız çıkışa hazır olduklarını söylerken, FiveThirtyEight ABD başkanlık seçimi olasılık hesaplaması Biden lehine %86.2’den %86.7’ye yükseldi.

Böylesi gündem arayışında yerel varlıklar genel olarak Avrupa seansına paralel seyretti. Küreselde artan Amerikan doları talebi içeriye de yansırken, günün büyük çoğunluğunda yatay seyreden BİST 100 endeksi ABD açılışı ile birlikte kısmen kayıplarını genişletse de kapanışı - %0.3 ile sınırlı düzeyde yaptı. CDS ise bir önceki güne kıyasla %3 arttı ve 515bp oldu. Hazine’nin ardından TVF eurobond ihracı da 5y vadeli gündeme gelirken, AOFM ise %12.03’e yükseldi.

Piyasalar

Risk algısındaki değişimin ABD tahvil piyasasının tatilden dönüşü ile birlikte dikkat çektiği 13 Ekim işlemlerinde Amerikan dolarının G10 ve EMFX para birimleri nezdindeki değerlenmesi gözlendi. GBP’nin -%0.97 performans ile izlendiği işlemlerde EUR ise çaprazda -%0.57 gelişme gösterdi. Gelişmekte olan ülkeler cephesinde EUR kaynaklı eğilime paralel Doğu Avrupa para birimleri zayıflamada ilk sıralarda yer alırken, ZAR ve RUB %0.2 ve %0.1’lik sınırlı primlenmeler ile pozitif tarafta ayrışmayı başardılar.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü -%0.28 performans ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı -%0.3 sonrasında 1174 puan seviyesinden gerçekleştirdi ve kritik 1160 puan bölgesi üzerindeki seyrini korumuş oldu. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi 5bp artışla %13.54, CDS kapanışı ise %3 artışla 515bp bölgesinden takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde risk algısındaki değişimin işlemlerin geneline yayıldığı görüldü. Euro Stoxx 50 -%0.57, FTSE 100 -%0.53, DAX -%0.91 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları -%0.58 performans sergiledi. Son 5 iş gününe kıyasla işlem hacimlerindeki değişimleri incelediğimizde Fransa’da endeksin %7.51 artışla dikkat çektiğini belirtmek mümkün.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumsuz görüntünün korunduğu işlemler söz konusuydu. Majör ABD endekslerinde açıklanan banka bilançolarının etkisi hissedilirken, Dow Jones ve S&P 500’ün -%0.55 ve -%0.63 ile izlendiği günde Nasdaq -%0.10 ile sınırlı geriledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları arasında bu kez son dönem eğilimin aksine Bovespa %1 yükselişle pozitif ayrışırken, Merval de %0.3 ile aynı performansı sergiledi.

Asya’da yeni gün işlemleri ağırlıklı satıcılı seyrin devamına işaret ediyor. Avrupa ve ABD vadeli endeksleri pozitif yönlü açılışı gösterirken, bölge işlemleri bir önceki günün global eğilimlerini devam ettirme çabasında. En dikkat çekici performans ise -%0.75 ile Güney Kore KOSPI endeksinde gerçekleşmekte. Offshore yuan 6.7361 ile 13 Ekim günü 6.77 sınırına yaklaşan eğilimden uzaklaşırken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.7473 ile resmi cephede yuan zayıflamasının devamına işaret ediyor.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından dört önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri 4- Artan korelasyon sonrası Avrupa seansı fiyatlama eğilimleri. Teknik açıdan haftalık bazda takip ettiğimiz ve bir süredir paylaştığımız seviyeler olan 1082 (destek) 1144-1160 (direnç) mevcutta üst bant noktası geçilmiş durumda. Bant hareketinin ABD başkanlık seçimine gidilirken bir süre daha devam edeceğini değerlendirmekle birlikte, ülke risk priminde iyileşme olması durumunda 1200 puan bölgesine dek yükseliş genişleyebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görmekle birlikte kısa vadeli eğilim ise dış piyasalardaki risk iştahı ekseninde gerçekleşebilir. 7.88-7.85-7.80 seviyeleri aşağı yönde, 7.95 ise yukarıda ilk kritik noktalar.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 1 aylık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesini yakından takip ediyoruz. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Sağlık Bakanı Koca, yerli aşı ortak çalışma grubu toplantısına başkanlık etti
 
Seçim öncesi teşvik beklentisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi üretimi yıllık %10,4 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2020 ...
Rekorlar konuşuluyor
Global borsalara paralel, yükseliş rallisini sürdüren BIST 100 Endeksi ...
Yurtiçinde sanayi üretimi ve global piyasalarda yoğun gündem takibimizde olacak
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,09 değer kazanarak günü 1.178 ...
 
Piyasalarda bugün
İçeride Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar açıklanacakken, ABD’de TÜFE ...
Piyasalar teşvik paketine odaklanmış durumda
Platin haftayı yeşilde kapatmasına karşın, 900 dolar/ons direncinin üstünde ...
Umutlar yeni haftaya taşınıyor
Piyasalardaki genel havanın Cumhuriyetçiler ve Demokratların mali teşvik ...
 
TCMB'nin hamlesi sonrasında BIST-100 endeksi değer kazandı
ABD’deki görüşmeleri süren teşvik paketine ilişkin beklentiler küresel ...
USDTRY – 7.8750 desteği üzerinde
USDTRY paritesi Asya seansında 7.8750 seviyesi üzerinde fiyatlanıyor. ...
Hafta sakin başlıyor
Global piyasalar yeni haftaya ABD’nin kısmi tatili ile başlıyor. (İkon Menkul)
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri