Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>EKONOMİ
9 Eylül 2020 Çarşamba - 11:59

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1210–1250 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz. Dün, endeks güçlü bir başlangıç yaptı ve 1100 seviyesinin üzerinde işlem gördü, ancak gün içinde küresel piyasaların aşağı yönlü hareketi ile piyasada geri çekilme gözlemlendi.Petrol fiyatlarında ve Nasdaq'ta bir toparlanma görülür isegün içinde pozitif hareket görebiliriz.Yatırımcıların gözüpetrolfiyatlarındave ABD vadeli işlemlerindeolacak.Bu sabahkarışıkaçılış vesonrasında 1210–1250arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri:Hisse Senetleri?INDES & DGATE;İndeks Bilgisayar %10 Datagate hissesini 5 yıl içinde piyasada satabilir / DGATE için hafif olumsuz, INDES için nötr?SAHOL;CarrefourSA’ya 386,5 milyon TL nakit sermaye girişi/ nötrEkonomik Veriler?17.00 : ABD, JOLTS iş açılışları, 6 milyon, Temmuz.

Piyasalarda Bugün

Uzunhafta sonu tatilinden geri dönüş yapan ABD hisse senedi piyasasında hikaye teknoloji grubundaki satış baskısının devam etmesi ile değişiklik göstermiş değil. Uzun bir aranın ardından yatırımcı kesiminde klasikleşmiş tepki mekanizmasının da çalıştığı görülüyor: Hisse ve emtia grubu birlikte satılırken, Amerikan doları ve tahvillere olan talep ivmelendi. Güvenli liman arayışı 8 Eylül işlemlerinin ana teması konumunda.

Majör Amerikan hisse senedi endekslerindeki satış baskısı tatil dönüşü kaldığı yerden devam ediyor. Uzun bir süredir değerlemelerdeki şişkinlik ve yatırımcı davranışlarının tek bir grup özelinde birikmesi ile dikkat çeken teknoloji grubu hisseleri satış baskısına önderlik etme eğilimini korurken, Nasdaq 100 kapanışı 8 Eylül işlemlerinde %5’e yaklaşan değer kaybı ile dikkat çekti. Tesla hisselerindeki zayıflama tarihi düşük performans ile öne çıkarken, Eylül ayı performansı -%34 düzeyine ulaştı. Gün sonunda Apple hisseleri -%6.9 ile takip edilirken, piyasa değerlindeki azalış ise yakın zaman içerisindeki yeni ürün lansmanı öncesinde tek bir gün içerisinde 140 milyar dolar düşüş gösterdi. Nasdaq 100 endeksinde gelinen nokta 11 Ağustos tarihinden bu yana en düşük seviyeyi işaret ederken, 450 hisse senedi günlük bazda değer kaybı sergiledi. 5 hisse senedi ise değer kazanmayı başardı.

Geride kalan günün takip edilen başlıkları arasında yaptığımız en önemli çıkarım ise uzun bir aranın ardından yatırımcı davranışlarının klasikleşmiş kalıp nezdinde gerçekleşmesi oldu. Hisse senetlerindeki satış emtia grubu üzerinde özellikle de petrol fiyatlamalarında baskı kurarken, Amerikan doları ve tahvil piyasasına olan talep arttı. Böylece güvenli liman arayışının da yeniden belirdiği görüldü. Gün içerisinde WTI cinsi petrolde satış %8 düzeyine ulaşırken, Brent cephesinde ise Haziran ayından bu yana ilk kez $40 bölgesinin aşağısı test edildi. Yeni günde WTI kontratı $36, Brent ise $39 bölgesi etrafında dengelenme arayışı içerisinde. Petrol fiyatlarındaki dalgalanmada hafta sonu takip edilen ve Pazartesi günü notumuzda tartıştığımız Suudi Arabistan’ın Ekim ayı Asya bölgesi satışlarındaki fiyat indirimi ana ve tetikleyici unsur olarak belirirken, global talebin düşük kaldığı ve bu şekilde seyredebileceğine yönelik endişeler de etkili oldu. Ons altın ise $1909 bölgesinden bir kez daha gösterdiği dönüş ile $1940 seviyesine dek tepki verdi ve $1910 desteğinin ne denli önemli olduğunu hatırlamamıza yardımcı oldu.

Yeni gün işlemlerinde aşı çalışmaları ile öne çıkan AstraZeneca cephesindeki Faz 3 işlemlerin takip edilen bir denekteki hastalık nedeniyle ara verilmesi haberiyle başlıyoruz. Asya’da hisse senetleri cephesindeki satış sürerken, vadeli ABD endeksleri ise şu an için yatay-pozitif açılışa işaret ediyor. ABD endekslerindeki satış dalgasının devam etmesi ve yeni bir düşüş trendinin başlangıcı olduğu kanaatinde henüz değiliz. Ancak, baskının kısa vadede azalmasını beklemiyoruz. İlk etapta S&P 500 endeksinde 3200 bölgesine dek geri çekilmeyi sağlıklı kabul edebiliriz. Yerel varlıklarda ise pozitif kalma arayışı 5y vadeli CDS’in yeniden 520bp bölgesine tırmanması ve liradaki baskılanmaya rağmen belirmesini olumlu anlamda not ediyoruz. Öte yandan BİST 100 endeksinin 12.3 milyar TRY işlem hacminde olması da ortalamalardan uzak seyrin devamı anlamına geliyor.

Haber Akışı

Küresel risk algılamasındaki negatif yönlü değişimin ABD hisseleri önderliğinde kısa sürede hızlı bir momentum ile gerçekleştiği dönemde Amerikan dolarına yöneliktalebin de artışı söz konusu. Yarın gerçekleştirilecek olan ECB toplantısı öncesinde EUR değerine yönelik tartışmalar ile başlayan parite geri çekilişi sürerken, DXY 93.50 bölgesine dek yükselmiş durumda. Gelişmekte olan ülke para birimleri ise böylesi ortamda ZAR ve BRL önderliğinde zayıflıyor.

Türk lirası global risk iştahındaki sendelemenin takip edildiği işlemlerde Amerikan dolarına karşı günü -%0.46 performans ile tamamladı. BİST 100 endeksi kapanışı -%0.66 ile 1089 puan seviyesinden gerçekleşirken, kapanış öncesindeki son 1 saatlik zaman dilimindeki toparlanma dikkat çekti. 10y vadeli gösterge tahvilde faizin son düzeyi %13.99 olurken, 5y vadeli CDS değeri ise 521bp düzeyine yükseldi.

EMEA bölgesi endekslerinde genele yayılır ve ivme kazanmış değer kayıpları takip edildi. Euro Stox 50 -%1.41, FTSE 100 -%0.12, DAX -%1.01 ve Rusya (RTS, USD) grubu petrol fiyatlarındaki geri çekilmenin de negatif yönlü katkıları ile birlikte -%2.38 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir eğilim gözlenirken, satış boyutlarının ABD grubu önderliğinde genişlemesi söz konusuydu. Nasdaq -%4.11 kapanış gerçekleştirirken, 5 günlük ortalamasının %2 aşağısında işlem hacmi performansı sergiledi. S&P 500 endeksinde ise hacim %13 artışa işaret etti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları satıcılı tarafta kalmakla birlikte daha kontrollü zayıflamalar sergiledi. Bovespa kapanışı -%1.18, Merval ise -%0.46 oldu.

Asya’da yeni gün işlemleri satıcılı seyrin ABD eğiliminden aynı şekildedevralındığına işaret ediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 -%1.23, Hang Seng -%0.97, CSI 300 -%1.53 ve KOSPI -%0.66 ile fiyatlanmakta.PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.823 ile yuanda değer kaybını ifade etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından üç önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1-TRY performansı. 2-CDS’in gelişimi. 3-Faiz hadleri. Bir süre daha dengelenme arayışı devam edebilir. Teknik açıdan takip ettiğimiz seviyeler (haftalık bazda) 1062 ve 1144. Bandın dışına çıkılması ise farklı haber akışlarının tetiklemesi ile olabilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini izleyeceğiz. Teknik açıdan kritik 7.4080 bölgesi aşağısında kapanış takip edilmedikçe baskı devam edebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1700-1.1950 bant hareketinin korunma çabalarını yakından izliyoruz. 1.16 bölgesinin üzerindeki eğilim orta vadeli genel EUR yaklaşımını desteklemeye devam edebilir. 10 Eylül günü gerçekleştirilecek olan ECB toplantısı öncesinde paritedeki sıkışık-zayıf seyrin devamını öngörüyoruz.

Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek uzun vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde olmamakla birlikte:

i.Avrupa Kurtarma Fonu’na ait haber akışı (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda)

ii.ECB’den gelen proaktif para politikası adımları (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda),

iii.Mevcut risk iştahının EUR üzerinden gerçekleşmeye devam edeceği düşüncemiz (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda ancak devam etmesini bekliyoruz)

iv.ABD dolarında alınan uzun yönlü pozisyonların çözülmekte olması gibi nedenlerle taktiksel talebin gündeme geleceğini düşünmemiz (Haziran ortasından bu yana devam eden beklentilerimiz, konsolidasyon sürecini yakından izliyoruz)

v.Fed’in benimsediği yeni çerçeve ile birlikte düşük faiz ortamının uzun süre devam edeceğini değerlendirmemiz ve bunun da –ek risk başlıkları oluşmadıkça-Amerikan doları zayıf ortamı destekleyeceğini değerlendiriyoruz (henüz fiyatlamalarda yer almıyor)

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de ağustos ayında son ikin yılın otomobil satış rekoru kırıldı
 
Fıtık sorunlarının yüzde 85’i fizik tedavi ile çözülüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Albayrak "TCMB gerekli adımları atmayı sürdürecek"
Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan günlük koronavirüs tablosuna ...
Amerika’da düşüş sürüyor
Amerikan borsalarında düşüş devam ediyor. Dün %4,11 düşen Nasdaq teknoloji ...
Işık hızı ötesi operasyonu
ABD Başkanı Trump, yaklaşan seçimler için tekrar Çin kartını açarken, ...
 
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasaları, Perşembe günü gerçekleşecek olan AMB faiz kararı ...
Kovid-19 aşılaması aralıkta başlayacak
Fransa’nın Sanofi ilaç şirketi, İngiltere merkezli GlaxoSmithKline ile ...
Piyasalarda bugün
SK ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarınca 6-10 Eylül'de ...
 
USDTRY analizi
Şu saatlerde 7,4591 seviyelerinde hareket eden USDTRY kuru güne 7,4461 ...
Borsa haftayı pozitif açtı
BIST100 endeksi haftanın ilk işlem gününde tırmandı.(İnvestaz Yatırım)
ECB faiz kararını takip edeceğiz
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını 10 Eylül Perşembe günü saat ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri