Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Bayram tatilinde otoyollardan 11,2 milyon araç geçti
Denizlerde av yasağı başladı
Denizlerde av yasağı başladı
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı düzenlendi
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
EKPSS giriş belgeleri erişime açıldı
HABERLER>EKONOMİ
11 Mayıs 2018 Cuma - 20:10

Ekonomi Bakanı Zeybekçi: “10 milyon Suriyeli dahi olsa kapılarımızı kapatmayacağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, savaş nedeniyle ülkelerinden Türkiye’ye gelen Suriyelilere ilişkin, “Dünyada hiç kimse dahi Türkiye’ye yardım etmese, hiç kimse Türkiye’nin bu fedakarlığına duyarlı olmasa dahi, istemeyiz tabi. Asla böyle bir dilek içerisinde değiliz. 3.5 milyon değil 7 milyon, 8 milyo

Ekonomi Bakanı Zeybekçi: “10 milyon Suriyeli dahi olsa kapılarımızı kapatmayacağız

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Şişli ‘de bir otelde düzenlenen “Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin İş Gücü Piyasasına uyumu: Zorluklar ve Fırsatlar” konferansına katıldı. Programda konuşan Zeybekci, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı.

“3.5 milyon Suriyeli değil 7 milyon, 8 milyon, 10 milyon dahi olsa kapılarımızı kapatmayacağız”

Program kapsamında konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “30 milyar, 31 milyar dolar civarında, bu ülkenin insanları kapısına gelen inanların yardımına koştu. Dünyada hiç kimse dahi Türkiye’ye yardım etmese, hiç kimse Türkiye’nin bu fedakarlığına duyarlı olmasa dahi, istemeyiz tabi. Asla böyle bir dilek içerisinde değiliz. 3.5 milyon değil 7 milyon, 8 milyon, 10 milyon dahi olsa kapılarımızı kapatmayacağız. Gelenlerle her şeyimizi paylaşacağız” dedi.

“Bize gelen misafirlerimizi ülkelerine dönene kadar misafir etmek durumundayız” diyerek konuşmasına devam eden Bakan Zeybekci, “Onların ihtiyaçlarını görmek, en önemlisi onlara bir anne, baba onuruna yakışır bir hayat standardı sağlamak. Onların çocuklarının körpe beyinlerini olabilen en üst seviyede eğitim imkanları sağlamak. Onların körpe beyinlerini yetiştirmek. Onun için de Ekonomi Bakanlığı olarak bunu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gündemine taşıdık. Ve dedik ki: Bu insanları mutlu etmenin en önemli yolu, bu insanları üretime dahil etmek. Bu insanları onurlu bir şekilde üretebilen, üretimin mutluluğuna atılan, üreterek akşam eşine, çocuklarına, evine giderken mutlu olarak onları göndermek. Bunu sağlamak zorundayız. Bunu sağlamak için de uluslararası örgütlere çok büyük görev düşüyor.

Dünyadaki coğrafyalar sadece ve sadece yer altı ve yer üstü zenginliklerinin üzerine işaretlendiği veya toplam silah alım kapasiteleriyle sınırlandırılmamalı. Biz bu anlamda da Türkiye olarak Dünya Ticaret Örgütü’ne, bir bakanlar zirvesinde gündeme getirdiğimiz, bir bakanlar kurulu zirvesi kararı olarak da alınmasını istediğimiz şuydu; Türkiye sınırında veya Türkiye sınırının hemen öbür tarafında, Suriye sınırında.

Biz Türkiye olarak, orada yatırım yapacak olan tüm sanayici ve iş adamlarını tüm teşvik sistemlerimizde, tüm finans gücümüzle destekleyelim, onları. Onlar oraya gitsinler, iş gücü yoğun yatırımlar yapsınlar. Ve oralarda üretilen bütün ürünler, bütün dünyada gümrük vergilerinden ve gümrük sınırlamalarından muaf olsun. Bunu söyledik. Yani Türkiye’de yapılsın istemiyoruz, bunu. Olabilir, Türkiye sınırında da olabilir. Veya koskoca dünya, koskoca dünya Suriye’nin hemen öbür tarafında bu şekilde yatırımların yapılacağı bir bölgeyi güvenlik altına alamayacak mı? Dünya alamayacaksa, bize müsaade etsinler, bize alın desinler, biz alırız. Ve gerek Türkiye’deki gerek oradaki insanları oradaki üretim alanlarında yaptıkları tüm üretimi dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde, hiçbir gümrük vergisi ve hiçbir sınırlama olmaksızın dolaşım serbestliği olsun. Bunu istedik sadece. Onun için burada yer alan Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği’ne, Kızılay’a, Kızılhaç’a, Fair Labor’a herkese, bu konuda Türkiye’yi destekleyin. Bizi destekleyin. Bu insanlar bu coğrafyadan kopup gitmesinler. Bu insanlar, Ege’de, Akdeniz’de, kaybolup gitmesinler. Bu insanlar gidip de dünyanın başka yerlerinde dejenere olup gitmesinler. Bu insanları kaynaklarının olduğu asıl pınarlarına en yakın coğrafyada tutalım” diye konuştu.

“Suriyelilerin üretime dahil oldukları ve ekonomiye dahil oldukları bir alan ortaya çıkarabiliriz”

Türkiye’de 3.6 milyon Suriyeli olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Bakan Zeybekci, “3.6 milyon Suriyelinin 2.2 milyonu 15-64 yaş arasında. Bu kadar büyük bir iş gücü var. Bu insanlar ne legal bir şekilde çalışabiliyor, ne de başka bir şekilde. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetleri, inanın hiç kimseden ders alacak noktada değildir. Ders verecek noktada mıdır? Evet. Bizim tüm dünyaya ders vermemi gerekiyor. Şu hizmetleri yapan, tüm dünyaya kapısını açan, bütün insanlığa kapısını açan bu ülke ütün dünyaya ders verebilecek niteliktedir, ahlaktadır ve kabiliyettedir. Biz bütün mültecileri, ki bir çoğu orada Güney Doğu Anadolu bölgesinde. Urfa, Antep, Kilis, Diyarbakır. Batıya doğru geldiğimizde Adana, Osmaniye. En batıya gelin, Denizli’de bile var. İzmir’de, İstanbul, zaten en çok olan yer. Buralarda, bunları kontrollü bir şekilde üretime dahil oldukları, ekonomiye dahil oldukları bir alan ortaya çıkarabiliriz. Ekonomi Bakanlığı olarak biz, bunun bütün sorumluluğunu almaya hazırız” şeklinde konuştu.  

 
'Okula gidiyoruz' diye çıktılar, Kapadokya’da bulundular
 
Bahçeli: 'Milli geleceğin rotasını çizen Cumhur İttifakı’dır'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye: ABD'nin İran'a yaptırım kararı Türkiye için fırsat
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son günlerde kurda yaşanan artışa ilişkin ...
Cumhurbaşkanlığı: "Mali disiplinden asla taviz verilmeyecek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon ...
Gram altın ne kadar?
Yarım altın fiyatı, alış 585.2 TL, satış 597.14 TL.
 
Tapu harcı oranı binde 20 yerine 15 oldu
Tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve ...
Bakan Fakıbaba’dan kıyma ve et fiyatı açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Et ve Süt Kurumu ...
Trafiğe kayıtlı araç sayısı 22.4 milyon oldu
Trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 22 milyon 462 bin 346 oldu.
 
İmar Barışı ne getiriyor? Bakan açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki TRT Haber'de İmar Barışı'nın detaylarını açıkladı.
Dünyada savunma harcamaları 2 trilyon dolara yaklaştı
SIPRI'nin yıllık raporuna göre dünyada savunma harcamaları Soğuk Savaş ...
Halk Pide’ye zam yok
Geçtiğimiz yıl 250 gramı 70 kuruş liradan satışa sunulan Halk Ekmek Ramazan ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri