Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EKONOMİ
26 Ağustos 2020 Çarşamba - 19:40

Doğu Akdeniz gerilimi

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 23,820,104 – tedaviye pozitif cevap veren 15,500,683 – ölü sayısı 818,137 kişiye ulaşmıştır.(GCM Yatırım)

Doğu Akdeniz gerilimi

“PİYASANIN ROTASI”

Doğu Akdeniz Gerilimi…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 23,820,104 – tedaviye pozitif cevap veren 15,500,683 – ölü sayısı 818,137 kişiye ulaşmıştır.

ABD ile Çin arasında faz 1 ticaret anlaşmasında görüşmelerin tekrar devrede olması ve gözden geçirmeler ABD borsa endekslerine pozitif katalist olmaktadır. Trump, yaklaşan seçimler öncesinde durumu lehine çevirebilecek aksiyonları alırken, borsa endekslerinin rekor seviyelerine zarar vermemek stratejisini sürdürmektedir. S&P500 ve NASDAQ rekor seviyelerini tazelerken, Facebook hisse senedinde yaşanan pozitif momentum öne çıkmaktadır.

Türkiye ile Yunanistan arasında devam eden Doğu Akdeniz geriliminde görüşme çağrıları yapılırken, askeri hareketlilik devam etmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak açıklamalarda bulundu;

  • 320 milyar metreküp, ilk kuyunun ilk fazı sonrası açıklanan rakam bu. Bu kuyunun geri kalan kısmında iki katman daha var. O çalışmalar da bittiğinde, sadece bu kuyu ve bu alan üzerinde değil. Artık Türkiye’nin cari açık değil cari fazla, döviz fazlası vereceği dönemi konuşacağız. Ülkenin yılda 40 milyar dolar enerji ithalatına para ödediği dönemde Türkiye bu keşifleriyle, adımlarıyla, milli enerji adımlarıyla önümüzdeki yıllarda bir de bakmışız ki cari fazla, döviz fazlası veriyor. Neredeyse Şahdeniz’e yakın bir rezerv. Çok büyük bir rezerv bu. 20-30 yıllık ortalama ömrüne vurduğumuzda ortalama 15-20 milyar metreküplük sisteme tedarik demek. Bugün itibariyle Türkiye’nin sistemdeki ihtiyacının yıllık üçte biri. Sadece bu haliyle bile kalsa, yüzde 30’luk sistem ihtiyacını karşılaması bir tarafa, geri kalan kısmına bağlı olarak ülkenin ithalatında müthiş bir pazarlık gücü yakalayacağı, bunun da faturalara, Türkiye’nin bilançosuna, cari dengesine, ekonomisine olumlu etki yapacak bir süreç
  • TPAO bugünkü kapasitesiyle o gazı oradan dünyada en hızlı çıkararak sisteme alabilecek altyapıya sahip. 2023 gerçekçi bir süredir. Peki ekonomik etkileri ne olacak? 2023’e kadar giden süreçte yeni sözleşme vizeleri ile bu ekonomik olarak 83 milyonun hayatına dokunacak, sadece bu rezervde kalsak bile. Gaz ve tüketim fiyatlarının ucuzlamasıyla, sanayide kullanılan özel sektörün rekabet maliyetlerindeki enerji fiyatlarının ucuzlamasıyla, elektrik santrallerindeki gaz maliyetlerine dayalı elektrik fiyatlarının ucuzlamasıyla 83 milyonun cebine direkt dokunan bir iyileşme olacak.
  • Rusya ile en zor dönemde bile hiç sıkıntı yaşamadık, Rusya çok güvenilir bir tedarikçi oldu, bizi hiç yarı yolda bırakmadı. Rusya ile yeni dönemde yeni kapılar açılabilir, yeni iş birlikleri de söz konusu olabilir. Ülkemizin ve paydaşlarımızın menfaatine yeni bir sürecin doğabileceğini söyleyebilirim
  • Rezervin ödemeler dengesi konusunda Türkiye’ye ne kadar katkı sağlayacağının” sorulması üzerine de, “Artık oyuna bu enerji kartı da girdikten sonra, Türkiye’nin döviz fazlası vereceği yeni bir süreç başlıyor.
  • (doğalgaz keşfi) Bu bir rezerv midir? Aynı zamanda Merkez Bankası gibi bir rezervdir. Türkiye, bir Merkez Bankası rezervi kadar sistemine bir rezerv daha eklemiştir.
  • Ekonomide 10 yıllardır gelen dışarıya bağlı olan bir model var, bu modeli kırmamız lazım. Türkiye artık bu modellerden çıkıyor. Bunun tabi ki sancıları, bedelleri var. Avrupa’nın bir ülkesinin bakanı ‘Doğu Akdeniz’e girme şunları yapalım’ diyor. Bunların hepsi çok zorlu bir mücadeleyi anlatıyor. Ben bir batı ülkesinde muhatabım tarafından, bu enerji politikalarından bir tanesiyle ilgili bu adımı atmamam yönünde birebir, sözlü, imalı tehdit edilmiş bir bakanım. Böyle bir şey yok, ülkenin ekonomik bağımsızlığı. Korktuk mu yok, bedel ödedik mi öderiz ama neticelerini topluyoruz artık. Her yıl on milyarlarca dolarımı dışarı veriyorum. Büyük projelerimizden bir tanesinin arifesinde oldu. Biz de usulümüzce ona gerekli cevabı verdik.
  • Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ’ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak. Türkiye ve dünyanın en büyük, en değerli şirketleri olabilecek bilançoya kavuşarak bunun da önünü açacak. Bunların da altyapısını hazırlayacağız. Halk arz olacak, şirketlere ortak olacak vatandaşlarımız. Yurt dışı yabancı yatırımcılar daha büyük ilgi gösterecek. Aramacılık ve sondajcılık noktasında TPAO lisansları ve varlıklarıyla zaten bir yola giriyor. Gaz noktasında BOTAŞ bölgenin en büyük dağıtım ve iletim altyapısı. Şimdi bu iki firmamızı bölgesel pazarlarda önemli oyuncu olacak lige taşıyacak. Bu iki firmamız dünya çapında bir THY, belki THY’den daha büyük olabilecek kapasiteye sahip. Bunlar Türkiye’nin markaları. Bunlarla ilgili güzel haberleri yakında duyacağız inşallah

Haftanın öne çıkan başlıkları için detaylı video analiz çalışmamızı izleyebilirsiniz.

Detaylar için tıklayınız.

Yaklaşan ABD Başkanlık seçimlerinde, anketlerde Biden %50,0 – Trump %42,4 olarak Biden önderliği devam etmektedir.

 

 

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3442 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3400 üzerindeki olası hareket potansiyeli önemli olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7079 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $2000 altında $1927 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,3972 seviyesi ile 7.30 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 545,105 seviyesi ile 600 seviyesi altında bulunmaktadır. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri) bir miktar toparlanma bulunmaktadır.

 

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (19 – 26 Ağustos) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %1,44 değer kaybı göstermektedir.

 

 

Altın %0,13 değer kaybı – Gümüş %1,16 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 261,194 kişiye çıkarken, ölü sayısı 6,163 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 6,521,640 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1502) 1000 kişi üzerinde sürmektedir.

Bakan Koca: Bugün toplamda 6.5 milyon test sayısını geçtik. Yeni tespit edilen 1.500’den fazla hastamız var. Yeni hasta sayısını düşürmek mücadelemizin en önemli hedefi. Bu hedefe katkı için tedbirlere uyum şart. Sonunda yenilen virüs olacak.

 

 

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 6 bin 163'e ulaştı
 
USDTRY – 7.3575 desteğinde tutunuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB piyasaya 10 milyar TL verdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 547 milyon 500 bin lira tutarında, 26 Ağustos ...
Aşı çalışmaları ve ABD - Çin geriliminin yatışması risk iştahını destekliyor
ABD Başkanı Trump aşı konusunda yakında zamanda iyi haberler vereceklerini ...
Piyasalarda olumlu hava devam ediyor
Piyasalarda olumlu hava devam ediyor
 
Altının toparlanması yarıda kaldı
Platin haftanın en kötü performansı gösteren kıymetli madeni olarak öne ...
Gündem, Türkiye’nin doğalgaz keşfi
Trump, FDA çok güçlü antikorların transferiyle yapılan güçlü plazma tedavisinin ...
Enerji dolu bir gündem
Türkiye yıllık 40 milyar dolar civarında enerji ithal ediyor. Bu tutarın ...
 
Tarihi keşif ülke ekonomisinde yeni bir dönemi başlatacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ...
ABD büyüme verisi
ABD ekonomi için ikinci çeyrek büyüme verisinin ikinci okumasını takip edeceğiz.(GCM Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu hafta yurt içi piyasaların gündeminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Müjde” ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri