Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
24 Mayıs 2022 Salı - 11:30

Diş ağrısına iyi gelecek uygulamalar

Diş ağrısı en sık görülen ağız ve diş hastalıkları arasında yer alıyor. Diş ağrısına; diş çürükleri, sinir kökü tahrişi, diş ve diş eti enfeksiyonları neden olabiliyor. Odontalji olarak da adlandırılan diş ağrısı belirli zamanlarda yoğunlaşıp günlük yaşamı doğrudan etkileyebiliyor.

Diş ağrısına iyi gelecek uygulamalar

Diş ağrısı en sık görülen ağız ve diş hastalıkları arasında yer alıyor. Diş ağrısına; diş çürükleri, sinir kökü tahrişi, diş ve diş eti enfeksiyonları neden olabiliyor. Odontalji olarak da adlandırılan diş ağrısı belirli zamanlarda yoğunlaşıp günlük yaşamı doğrudan etkileyebiliyor. Herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı diş ağrısı çocuklarda da sık görülüyor. Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü'nden Dt. Aslı Tapan, diş ağrısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Diş ağrısının en yaygın nedeni diş çürükleri

Ağız florasında bulunan bakteriler özellikle tüketilen şekerli besinlerden asidik maddeler üretir. Bu asidik maddeler dişin üst katmanında bulunan ve dişi koruyan diş minesinin bozulmasına ve çürüklere neden olmaktadır. Şekerli ve asitli besinler ile içecekler dişlerin daha çabuk çürümesine neden olur. Yetersiz ağız hijyeni de çürümeyi hızlandıran etmenler arasında yer alır. Diş ağrısının sebepleri genellikle diş çürükleri, diş eti iltihabı ve diş eti çekilmesidir. 20 yaş  dişleri de diş ağrısı yapabilir. Sert gıdalar ile soğuk ve sıcak tüketimi diş ağrısını artırmaktadır. Şiddetli diş ağrısının gece daha sık oluşmasının nedeni, hormonal farklılıklar nedeniyle damarlarda oluşan genişlemelerdir.

Başka hastalıklar da diş ağrısına sebep olabiliyor 

Farklı hastalıkların yansıma ağrıları diş ağrısı ile karışabilir. Örneğin kulak ağrıları, trigeminal nevralji, sinüzit, diş sıkma, ciddi psikolojik ve fiziksel stres, diş ve çevre dokuların kanserleri diş ağrısı belirtilerine neden olur. Diş ağrısında, ağrının nedeninin belirlenmesi ve tedaviye başlanması için mutlaka bir diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi hasta öyküsü, fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri ile ağrının nedenini belirlemektedir. Diş ağrısının nedeni tam olarak  belirlendikten sonra en uygun tedavi diş hekimi tarafından planlanır.

Soğuk kompres ve tuzlu su gargarası diş ağrısını hafifletiyor

Tek başına diş ağrısı semptomunda eğer hasta diş hekimine gidemeyecek durumdaysa ağrı kesici ilaçlar tercih edebilir. Diş hekimine gidene kadar ağrı kesici ilaçlar ve evde yapılabilecek basit uygulamalar hastayı rahatlatabilmektedir. Diş çürüğü veya başka bir diş problemi diş hekimi tedavi edene kadar iyileşmeyecektir. Ağrı ilaçla giderilebilir ama sorun tedavi edilmezse diş kaybı gibi istenmeyen daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Ağrıyan dişe soğuk kompres yapılması ağrının hafiflemesine yardımcı olabilmektedir. Ağrıyan bölgeye soğuk uygulaması yapmak kan damarlarını daraltır, böylece kan dolaşımının azalması ağrıyı da azaltır. Buz ince bir havluya sarılır ve ağrıyan bölgeye hafifçe bastırılır. Yaklaşık 15-20 dakika uygulama yapmak yeterli olmaktadır. Ağrı hafifleyene kadar bu uygulama tekrarlanabilir. Tuzlu su ile gargara yapmak da diş ağrısında uygulanabilir. Tuz, doğal bir antibakteriyel olduğundan, iltihabı azaltmak için kullanışlıdır. Özellikle diş eti enfeksiyonlarında tuzlu su ile gargara yapmak ağrıyı hafifletebilmektedir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz konur ve ağız çalkalanır. Günde üç kere yemekten sonra uygulanabilir.

Ağız ve diş bakımında bunlara dikkat edin

Beslenme alışkanlıkları ağız ve diş sağlığında önemli bir etkendir. Diş minesine zarar veren tüm şekerli, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi kontrollü olarak yapılmalıdır. Bu besinleri en çok tüketenler ne yazık ki çocuklardır. Ebeveynlerin çocukları bu besinlerin aşırı kullanımından koruması gerekmektedir. Ağız bakımı ve hijyeninin erken yaşlarda çocuklara öğretilmesi gerekir. Şekerli, asitli, içecekler ve şekerli, karbonhidrat içeren yiyeceklerin sürekli tüketimi, diş minesinin aşınmasını artırarak diş çürüğüne yol açar. Dikkatli fırçalama yapılmaması da öncelikle plak daha sonrada diş taşı oluşumuna neden olur. Diş çürükleri ve hastalıklarından korunmak için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, diş duşu, diş ipi, gargara ile ağız ve diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır Yemeklerden sonra günde en az iki kez, yemek bitiminden en az 30 dakika sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçasının ulaşamadığı diş aralarında kalan yiyecek artıkları, diş ipi ile çıkarılmalıdır. Ağız gargarası da yine fırçalama sonrasında yapılmalıdır. Sigara ve alkolden kaçınmak da ağız ve diş sağlığı ile genel sağlık için önem taşımaktadır.

Hibya Haber Ajansı

 
Zayıflayan dolar altını güçlendirdi
 
44 ilde 314 kişiye yasa dışı bahis operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maymun çiçeği virüsü hakkında bilmeniz gerekenler
Son dönemlerde dünyada hızla yayılmaya başlayan ve maymun çiçeği virüsü ...
Pandemi gözaltı morluğu şikayetlerini artırdı
Genetik faktörlerin yanı sıra, yaş alma, aşırı stres, sağlıksız beslenme ...
Obeziteyle mücadelede doğru beslenme öğretilmeli
Türkiye’nin obezitede Avrupa’da birinci ve dünyada 3.-4. sırada olduğunu ...
 
Dikkat, Covid-19 ile Alerjik Rinit belirtileri karışabilir
Havaların ısınmasıyla artan polen ve akarların duyarlı kişilerde ortaya ...
1 milyon gönüllü doğa için birleşti
Başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkların korunması amacıyla 29 yıldır ...
Çilek tüketmeniz için 8 önemli neden
İlkbahar ve yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan çilek sadece ...
 
Aralıklı oruç diyeti her gün uygulanmamalı
Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte son yılların ...
En sık alerjiye neden olan besin: İnek sütü
Besin alerjisinin gözlenme oranının kümülatif şekilde yükseldiğinin altını ...
Takıntılarınızın nedeni OKB olabilir
Sürekli tekrar eden, yineleyici düşünce ve davranışlara yol açan obsesif ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri