Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Yeni müfredat taslağı açıklandı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü kutladı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 4 kişi yakalandı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli rüzgar ve toz taşınımına karşı uyardı
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
HABERLER>EKONOMİ
26 Nisan 2022 Salı - 12:11

Denge faiz oranı ve sürdürülebilirlik

Piyasalar son dönemde Fed’in agresif para politikası sıkılaştırmasıyla dengelemeye çalıştığı enflasyon riskleri ve çelişkili jeopolitik riskler arasında kalmış görünüyor.

Denge faiz oranı ve sürdürülebilirlik

Piyasalarda durgunluk endişeleri… Piyasalar son dönemde Fed’in agresif para politikası sıkılaştırmasıyla dengelemeye çalıştığı enflasyon riskleri ve çelişkili jeopolitik riskler arasında kalmış görünüyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri harekatı ve piyasalardaki durgunluk korkuları ile küresel durgunluk endişeleri üst noktaya taşınırken, söz konusu durumun yıllarca sürecek bir yüksek enflasyon sarmalına yol açmasından endişe ediliyor. Merkez bankası açıklamalarının yüksek katmanlı sıkılaşmaya yol veren bir yapıda olması ile birlikte, asıl sıkıntı ikilemli ekonomik sarmal ortamında resesyonist aşırı sıkılaşma etkilerinin olası kriz potansiyelidir.

 

Fed’in 2022, 2023, 2024 ve uzun vadeli fonlama oranlarına ilişkin projeksiyonlar… Bu veriler, FOMC'nin Merkez Bankası'nın hedef faiz oranı tahminlerinin medyanıdır. Bu veriler, diğer tüm FOMC toplantılarının sonunda yayınlanan projeksiyon materyallerinden alınmıştır.  Kaynak: Bloomberg, Federal Reserve

 

Merkez bankasının resesyon riskine karşı duruşu… Artan enflasyon baskıları ve jeopolitik belirsizlikler şu anda eğri gerisinde kalmış ve aşırı hızlanmak zorunda kalacak bir Merkez bankasının acı ilacının yan etkilerine de ekonomileri maruz bırakabilir. Söz konusu etmen, Fed’in sıkılaşmayı bir süre ilerlettikten sonra geri adım atmasına potansiyel oluşturan bir ortamın zeminini hazırlayabilir. ABD'de enflasyon yıllık bazda %8,5'e yükseldi. Bununla birlikte, global tedarik zincirlerinde Mart’tan sonra Rusya savaşı ve Çin kapanmaları ile bir kırılma daha yaşandı ve sıkılaşan finansal koşullar ile birlikte bu döngü dışı etmenler de birleşince ciddi durgunluk sinyalleri alınacak göstergeler de izlenir olmuştur. 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki bu resesyon göstergesi olması itibariyle dikkatle takip ediyoruz ve aradaki farkın daralması böylesine bir durgunluk döngüsüne ilerleyen dönemde ekonominin daha fazla maruz kalabileceği beklentisini ortaya koymaktadır. Kısa vadeli faizlerin, uzun vadeli faizlerden daha hızlı bir yükseliş göstermesi yataylaşan ve bazı vadeler için ters eğimli bir getiri eğrisi oluşmasına neden olmuştur.

 

Son FOMC’de büyüme projeksiyonlarının aşağı revize edildiğini ve Merkez bankası nezdinde resesyon olmasa da yavaşlama beklendiğini (2022 büyüme beklentisi %4’ten %2,8’e indirilmişti) göz önünde bulundurmak gereklidir. Fed veya Avrupa Merkez Bankası gibi büyük bankaların ekonomik risk dengesinde büyümeyi aşağı, enflasyonu yukarı yönlü gördükleri tahminlere yansıttıkları revizyonlar itibariyle güncellenmiş oldu.

 

Önümüzdeki Mayıs ve Haziran toplantılarında 50 bps faiz artışı kesin gibi görünmekle beraber, sonraki patikanın 25-50 bandının neresinde ilerleyeceği konusu da geçiş sürecinin hızı bakımından önemli. Ve asıl etkili olacak kısım, Fed’in faizi hangi hızla artıracağı değil, nötr olarak göreceği oranı nerede oluşturacağı olacaktır. Fed varış noktasını ilerletme olasılığı ile daha çok ilgileneceğiz.

 

Sonuç? Agresif para politikalarının oluşturulma sürecinde yükselen dolar endeksi, diğer paralar ile aranın açılmasına neden olmakla birlikte, Fed-ECB, Fed-BOJ, Fed-PBOC gibi ayrışımlar da derinleşerek UST getirileri üzerindeki baskıyı yukarı doğru ittirmektedir. Fed’den beklenen toplam sıkılaşmanın derecesi ileriye doğru gidiyor, en son 350 baz puana kadar yılsonu kümülatif faiz artışı noktasına doğru bir gidiş eğilimi oluşmuştu. Fed’in yapacağı açıklamalar 4 Mayıs’tan sonra bu kümülatif beklentinin nereye doğru ilerleyebileceğini veya nerede duracağını gösterecektir. Enflasyona karşı müdahale hızlı bir şekilde faiz artışlarını gerçekleştirmek şeklinde ilerletileceği gibi, ileride bunun büyüme ile nasıl bir makroekonomik denge oluşturacağı konusu da sıkılaştırmanın sürdürülebilir olması noktasında önemlidir.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Vaka sayısı 2 bin seviyelerinde
 
Kıymetliler haftaya kayıpla başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa analizi
BIST100, Yukarı yönlü hareketlerde geçmişte yatay direnç konumunda test ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. Usd/Try bir süredir 14.80-14.60 ...
Ana gündem finansal sonuçlar ve enflasyon
Yurt içi ve yurt dışı piyasaların bu hafta ana gündemi; ilk çeyrek finansal ...
 
Powell piyasaları daha sıkı koşullara hazırlıyor
IMF Bahar Toplantısı çerçevesinde merkez bankası başkanlarının yaptığı ...
II. Enflasyon Raporu Toplantısı 28 Nisan'da yapılacak
TCMB tarafından yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısı 28 Nisan'da TCMB ...
Kredi faizleri düşerken mevduat faizleri arttı
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya ...
 
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında ...
Türkiye: Döviz mevduatlarında 1 milyar doları aşan artış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks yukarı yönlü yükselişini sürdürürken haftaya endeks ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri