Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>GÜNDEM
19 Ocak 2022 Çarşamba - 21:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı nın ardından açıklamalarda bulundu

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Yeni mesleki eğitim merkezleri modelimizin bir kez daha ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'nin yatırım istihdam üretim ihracat cari fazla yoluyla büyüyerek dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesini hedeflediğimiz bir dönemde böyle bir projenin gerçekleştirilmiş olması ayrıca önemlidir.

Sanayicilerimizin hedeflerimize ulaşma konusundaki inancına ve gayretine bizzat şahit olduk.

İnşallah önümüzdeki yıl bu zamanlar bambaşka bir Türkiye fotoğrafı ile milletimizin huzuruna çıkacağız.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası hedefini karalamaya çalışanların mahcubiyetlerini hep beraber göreceğiz.

Koronavirüs salgını sebebiyle ara verdiğimiz muhtar buluşmalarımızın bu ilk toplantısı her zamanki gibi yine coşkulu ve samimi bir atmosferde geçti. Tabii bu programların yanında hemen her gün kabine üyelerimizle ve kurumlarımızın yöneticileri ile çok sayıda dar kapsamlı görüşmeler yaparak ülkemizin ve milletimizin gündemindeki konularla ilgili istişarelerde bulunduk kararlar aldık. Türkiye'ye defterine ulaştırmak sorunlara çözümler üretmek programımızdaki işlerin takibini yapmak yeni projeler geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Dünyanın yakın tarihin en büyük sağlık ve ekonomik krizini yaşadığı bir dönemde hem ülkemizi bu fırtınadan sahili selamete çıkartmak hem  önümüze gelen fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için daha çok çalışacağız.

İstikrar ve güven iklimini güçlendirerek programlarımızı kararlılıkla uygulayarak ekonomideki hedeflerimize ulaşmamızı engellemek isteyenlere aradıkları ortamı vermeyeceğiz.

Bu ülkenin boş teneke gürültüsünden öte anlamı olmayan insanımızın önüne herhangi bir vizyon ve umut koymayan polemikler ile kavgalarla itiş kakışlarla kaybedecek vaktinin ve enerjisinin olmadığı bilinci ile yolumuza devam edeceğiz.

20 yılda kurduğu güçlü altyapı üzerinde küresel sınamalara hiç olmadığı kadar hazırlık bir bildiği bir dönemden geçmektedir. Bugünün Türkiye'si ne 1970'li yılların ne de 1994 ve 2001 krizlerinin kırılganlığı ile maluldür. Siyasetinden ekonomisine kadar tüm unsurlarıyla küçük iç sarsıntılar ve dış baskılarla yerle yeksan olan Türkiye fotoğrafı hamdolsun artık geride kalmıştır.

Ülkemizin gezi olaylarından beri yaşadığı her hadise bu gerçeği bize tekrar tekrar göstermiştir. Milletimizin birliğinin beraberliğinin kardeşliğinin gücü devletimizin altyapısı ve makro dengeleri ile geldiği seviyenin desteği sayesinde kendi hedeflerimizden kopmadan yolumuza devam edebiliyoruz.

Son örneğini geçtiğimiz aylarda yaşadığımız ekonomimizin gerçekleri ile uyumlu olmayan daha ziyade belli kesimlerin oluşturduğu suni bir panik halinin etkisiyle ortaya çıkan döviz kuru dalgalanmasında hep birlikte şahit olduğumuz konudur.

Kendi içerisinde dinmesini beklediğimiz bu dengesizlik hali devam edince serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde 20 Aralık'ta açıkladığımız bir tedbir paketi ile panik havasını dağıtmak mecburiyetinde kaldık. Her şey bitip kur yeniden dengeyi oturduğunda görüntü ki aslında ortaya böyle bir sert çıkış yaşanmasını gerektirecek hiçbir sebep hiçbir tehdit hiçbir tehlike mevcut değildir.

Açıkladığımız tedbir paketindeki unsurlardan biri olan kur korumalı hesaplara mevduatına bireylerin ve yatırımcıların ciddi ilgi gösterdiğini görüyoruz.

Şu ana kadar 163 milyar liralık mevduat kur korumalı sisteme geçmiştir. Katılım Finans kuruluşlarını da sisteme dahil ederek bu imkanın cazibesini artırdık. Döviz ve altın cinsi hesaplardan bu mevduata dönüşleri zorunlu karşılıktan muaf tuttuk. Tüzel kişilerin döviz ve altın hesaplarından bu sisteme geçişini teşvik etmek için stopaj oranı sıfırladık.

Türk Lirası hesaplarına hazine desteğinin hukuki altyapısını oluşturacak kanun teklifi meclis genel kurulunda görüşülmektedir. Merkez Bankamızda dış ticaret firmalarına Türk Lirası vadeli döviz satım ihaleleri düzenleyerek kendi paramızın istikrarına katkıda bulunuyor.

Devlet iç borçlanma senetlerine olan talebi artırmak için burada da stopajları sıfıra indirdik. Aynı şekilde temettü gelirleri ne uygulanan stopajı 5 puanlık indirim ile %10'a çektik. Yastık altı altınları ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyoruz.

Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme sokmalarını temin edeceğiz. İsteyen vatandaşlarımız bu sistemi verdikleri altınlarını veya darphane altını bazında açtıkları hesaplarındaki birikimlerini fiziki altın olarak alabilmelerini de sağlayacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracını farklı alternatiflerle sürdürüyor. Tutarı 250 milyar lirayı katılımcı sayısı 13,2 milyon kişiyi bulan bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısını % 25'ten %30 a çıkartan kanun teklifi de Meclis Genel Kurulundadır. Girişim sermayesi yatırım katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna tutuyoruz.

Bunun yanında çeşitli fonlardan elde edilen kar paylarının iştirak kazançlarının da bu kapsama alıyoruz. Kamu iktisadi teşebbüslerinden elde edilen ve bütçeye aktarılan gelir paylarına endeksli kamu borçlanma senetleri çıkartarak yatırımcılarımıza Türk Lirası bazlı yeni alternatifler sunuyoruz. Kamu bankalarının kredilerinin belli bir oranını her yıl önceden ilan edilecek sektörlere şeffaf bir şekilde kullandırmalarını temin ediyoruz.

Kredi Garanti Fonu desteğiyle koruma ve geliştirme öncelikli işletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin hazırlığı da finansal istikrar ve güveni temin için sermaye artırımları teşvik ettiğimiz bankaların kredi tahsisi ve izlemesini uluslararası standartlara uygun sistemlerle yapabilmelerini sağlayacak bir altyapı kurduk. Böylece proje odaklı bankacılığı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz.

İhracat ve imalat sektörlerindeki sanayi şirketlerinin Kurumlar Vergilerini 1 puan indiren düzenlemede Meclis'te görüşülmektedir. Katma Değer Vergisinde etkinliği adaleti ve basitleştirmeyi sağlayacak çalışma tüm taraflarla görüşülerek hazırlanıyor. Ekonomi koordinasyon kurulu finansal istikrar komitesi ve fiyat istikrarı komitesi gibi yapıları etkin şekilde çalıştırıyoruz.

Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde hazırlıklarını sürdürdüğümüz çalışmaları ilgili taraflarla beraber olgunlaştırarak kamuoyu ile paylaşmayı ve hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylarda kine benzer dalgalanmalar yaşamaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Kendi ülkesinin ve ekonomisinin felaketi pahasına açgözlülük yapanlara hareket alanı bırakmamakta kararlıyız. Kısır hesaplarla hareket ederek içinden geçtiği kritik süreçte ülkemize zarar verenleri kusura bakmasın da affetmeyeceğiz.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda sabrıyla fedakarlığı ile gayretiyle emeğiyle üretimi ile bir ayetiyle bize destek veren her bir vatandaşıma şükranlarımı sunuyorum. Nice büyük mücadelelerden alnının akıyla çıkan nice aşılmaz gözüken engelleri geride bırakan nice olmaz denilenleri gerçekleştiren bir millet olarak inşallah bu ekonomi programı mızı da başarıya ulaştıracağız

Türkiye'yi çift paralı bir ülke olmaktan çıkartarak dış ticaretle iştigal edenler dışında herkesin işini de tasarrufunuzda Türk Lirası ile yaptığı bir yer haline getirmek için herkesten destek istiyoruz.

Ülkemizde döviz mevduat hesapları hala oldukça yüksek seviyelerdedir.

Vatandaşlarımızı kurumlarımızı yatırımcılarımızın sağladığımız imkanlardan faydalanarak dövizden kendi paramıza ve kendi paramızla yürütülen finansal enstrümanlara geçmeye davet ediyoruz.

Hükümet olarak devletimizin tüm kaynaklarını milletimizin emrine tahsis ettiğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Sadece milletimize daha uygun fiyatlarla doğalgaz elektrik ve akaryakıt vermek için yaptığımız fedakarlık tutarı 165 milyar bu tutarın bütçenin neredeyse onda biri kadar olduğunu hatırlatmak istiyorum yılbaşından itibaren bu ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışlar da mümkün olabilecek en az seviyede yapılmıştır.

Bir başka ifade ile devlet bu alanlarda fedakarlık yapmayı sürdürmektedir. Yanı başımızdaki Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyayı takip eden herkes bu gerçeği teslim edecektir.

Aynı şekilde asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına kadar çalışanlarımızın gelirlerinde yaptığımız artistleri de bütçe imkanlarını sonuna kadar zorlayarak gerçekleştirdik. Amacımız ülkemizi yatırım istihdam üretim ihracat cari fazla yoluyla büyütmek böylece ortaya çıkacak artı değeri tekrar insanlarımızın hizmetine vermektir.

Dünyadaki değişimlerin ekonomide de yeni yaklaşımları yeni çözümleri yeni politikaları yeni uygulamaları gerektirdiği gerçeğini ilk gören ülkelerden biriyiz. Türkiye'nin izlediği bu yol şimdi pek çok ülke tarafından konuşulmakta değerlendirilmekte yavaş yavaş uygulanmaya başlanmaktadır.

Dünya koronavirüs salgınının yeni dalgası altında sıkıntılı günler geçirmeyi sürdürüyoruz. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere pek çok coğrafya omicron varyantının etkisi altında kıvranıyor. Türkiye salgının her safhasında olduğu gibi bu süreçte de hem vatandaşlarının sağlığını gözeten hem günlük hayatın kendi akışında sürmesini temin eden bir yaklaşımla yoluna devam ediyor.

Hamdolsun sağlık sistemimiz hastane ve yoğun bakımından salgınla mücadele için gereken her türlü ihtiyacı karşılamaya yetecek kapasiteye sahiptir.

Ülkemizin bilim insanlarının geliştirdiği ve yine ülkemizdeki tesislerde üretimine başlanan Türkovac aşımız sayesinde artık kendimize daha güvenli bakıyoruz. Aşı geliştirme ve yönetimi konusunda devam eden çalışmalarımızda inşallah yakın gelecekte Türkiye bu alanda dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline dönüşecektir.

Salgının yayılması istihdam ve üretim tarafında şu ana kadar kayda değer bir soruna kesintiye yol açmamıştır. Eğitim öğretim başta olmak üzere hiçbir alanda insanlarımızın mağduriyetine neden olacak bir aksaklığa gereksiz kısıtlamaya meydan vermedik.

Vatandaşlarımızın sağlıkları için hatırlatma dozları önemlidir. Yeni varyantta maske kullanımının etkin sonuçlar verdiği bilinmektedir.

İnşallah bu badireyi de geride bıraktıktan sonra salgınla birlikte zorunlu olarak oda değiştiren sağlık sistemimizi vatandaşlarımıza daha etkin ve kaliteli hizmet sunacak şekilde geliştirmeye yöneleceğiz. Ülkemizi geçtiğimiz 20 yılda şehir hastanelerimiz ve onları aratmayan devlet hastanelerimizle özel kuruluşlarımız da dünyanın en üst düzeyde sağlık hizmeti veren kurumlarına kavuşturduk. Doktorlarımız da hemşirelerimiz de destek personellerimizle sayıları artık 1200000'a ulaşan sağlıkçılarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Geçtiğimiz 20 yılda olduğu gibi bugün de yarın da bu ülkenin ve insanlarının çözülmedi hiçbir sorununu bırakmayacağız.

2021 yılında yaşanan yangın ve sel afetlerinden zarar gören vatandaşlarımıza 2.090 işyeri 2.338 araç ve muhtelif ev eşyası yardımı kapsamında toplam 354 milyon lira ödeme yapılmıştır.

Ayrıca tarım ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza da 133 milyon lira ödeme gerçekleştirilmiştir. Şimdi de tarım ürünlerinin zararlarının karşılanması konusunda ki eksikleri tamamlamak için üzerinden 200 milyon liralık bir kaynak daha ayırıyoruz.

Bu kapsamda en kısa sürede Antalya Artvin Aydın Bartın Mersin Muğla Osmaniye Rize Sinop ve Van'daki hak sahiplerine dağıtılacaktır.

Afganlı kardeşimiz çok zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi vermektedir. Ülkede 13 milyonu çocuk olmak üzere 19 milyona yakın kişinin acil gıda sıkıntısı olduğu bilinmektedir. Türkiye olarak bu zor dönemlerinde Afganistanlı kardeşlerimizi yalnız bırakmamakta kararlıyız.

AFAD koordinasyonunda 10 Sivil Toplum Kuruluşumuzun desteği ile bu ülkeye 710 gıda sağlık malzeme olarak söylüyorum acil ihtiyaç ürünleri taşıyan bir iyilik treni göndermeye hazırlanıyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlarımız tarafından temin edilecek bu ihtiyaç maddeleri Devlet Demiryollarımızın bir treni ile Afganistan'a ulaştırılacaktır. İmkanı olan vatandaşlarımızı bu iyilik treniyle katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Diğer yandan pancar üreticilerimize verilecek avans kota tamamlama primi ve posa bedellerinde %100'e varan oranlarda artış yaptık. Pancar alım fiyatını da kilogramda 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık.

Elektrik tüketim desteği programı kapsamında yapılan ödemeler bu kapsamda ülkemizde son 3 senede yıllık ortalama 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Elektrik desteği programının kapsamını kronik hastalığı sebebiyle cihaz kullanan maddi imkanı yetersiz vatandaşlarımızın elektriği erişiminde sıkıntı yaşamalarının önüne geçecek şekilde genişletiyoruz. Bu şekilde 50,4 milyon liralık kaynaklı 20000 aileyi da elektrik desteği kapsamına alıyoruz.

Kömür yardımı alan hanelerden isteyenlerin bunu doğalgaz olarak da kullanabilmelerini sağlayacak düzenleme tamamlandı. Doğalgaz desteğinden yaklaşık 4000000 hane yararlanacak sosyal destek yelpazesini genişleten bir başka çalışmayı da bitirmek üzereyiz. Tüm Bu hususların da hayırlı olmasını diliyorum."


Hibya Haber Ajansı

 
Benzine 46 kuruş zam geldi
 
Faiz kararı öncesi değerlendirme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine 46 kuruş zam geldi
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) benzine ...
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısında düne göre arttı.
Kabaktepe: "İstanbul, sizin yarışınıza heba olamaz!"
AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, sosyal medya hesabından ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu.
Muhtar maaşları asgari ücret seviyesine çekildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlar toplantısında muhtar maaşlarının ...
Bakan Özer, olgunlaşma enstitülerinin müdürleriyle bir araya geldi
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, olgunlaşma enstitülerinin etkinliği ve ...
 
Aydemir’den davet: ‘Gelin Erzurum’da huzur bulun’
AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyesi Milletvekili İbrahim Aydemir TBMM’de ...
Kahramanmaraş'ta petrol boru hattında patlama
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki petrol boru hattında meydana gelen ...
Bakan Koca'dan hatırlatma dozu uyarısı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu sonrasında açıklamalarda bulundu.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri