Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
9 Mart 2022 Çarşamba - 21:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile ortak basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile ortak basın toplantısı düzenledi

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyor müşterek hedefimiz ülkelerimiz arasında ortak çıkarlara dayalı ve karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde siyasi diyaloğun yeniden canlandırılmasıdır.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin gelişmesi ve güçlenmesi ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış içinde büyük bir öneme sahiptir. Bölgemizde barış huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasına katkı sağlamak bizim elimizdedir. Pozitif bir gündem üzerinden ikili işbirliği ve bölgesel diyaloğumuz ile devam edebildiğimiz ölçüde fikir ayrılığı yaşadığımız konuları ele almamız da kolaylaşacaktır.

Başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere muhtelif alanlarda işbirliği potansiyelimizi hayata geçirmemiz özellikle önem taşıyor.

Ticaret hacmimiz salgına rağmen %36'ya yakın bir artış göstererek geçtiğimiz sene 8 buçuk milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Ortak çabalarımızla bu rakamı 2022 senesinde 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum. Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumuzu Sayın Devlet Başkanına ifade ettim. Türkiye böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübe ve kapasiteye sahiptir. Son günlerde bölgemizde yaşanan gelişmeler enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Turizm bilim ileri teknoloji tarım sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda ciddi işbirliği imkanlarına sahibiz. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin organizasyonu ile 90 kişilik bir ekibimiz 5-8 Mart'ta İsrail'de verimli temaslarda bulundu. Değerli basın mensubu arkadaşlarım bu faaliyetleri karşılıklı olarak teşvik ederek işbirliğimizi daha da ileteceğiz.

Görüşmemizde önemli bir konuda Filistin konusuydu.  Sayın Herzog'la konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetlerimizi açıkça paylaştım. Bölgede gerginliği azaltılmasına ve iki devletli çözüm vizyonunun muhafazasına verdiğimiz önemi ifade ettim. Kudüs'ün tarihi statüsü ile Mescid-i Aksa'nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasını akf ettiğimiz önemin altını çizdim. Filistinlilerin sosyal ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ehemmiyetine dikkat çektim. Filistin halkına yönelik insanî projeler yürüten ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devam etmesi hususunda İsrail makamlarının desteğini beklediğimizi özellikle vurguladım.

Antisemitizmin bir insanlık suçu olduğu yönündeki yaklaşımımızı bir kez daha tekrarladım. Türkler ve Museviler Yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada yaşamanın en güzel örneklerini vermişlerdir. Bu müstesna tarihimize gölge düşürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Koronavirüs salgını ile beraber dünyada nefret suçlarının yeniden arttığını görüyoruz. Antisemitizm İslam düşmanlığı yabancı karşıtlığı ve ırkçılıkla mücadele konusunda tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

Ukrayna ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki dönemin ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel işbirliği açısından da yeni fırsatları beraberinde getireceğine inanıyorum. Özellikle Dışişleri Bakanımızın hemen bu ziyaretin ardından Filistin'e ve İsrail'e yapacağı ziyareti önemsiyorum.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail ziyaretini de önemsiyor ve Türkiye olarak daha önce başlatılmış olan enerji noktasındaki işbirliğini yeniden hayata geçirmek için bu bir fırsattır diye düşünüyorum. Şu anda bizim elimizde 4. de yolda geliyor 4 tane Sondaj Gemisi var. İki tane de Sismik Araştırma Gemisi var ve Karadeniz'de Akdeniz'de bu çalışmaları işbirliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz."

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog'un konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

"İsrail Başkanı olarak göreve başladığım andan itibaren başlatmış olduğunuz diyalog çok önemlidir. Halklarımız arasındaki ilişki  çok eski ve köklü bağları vardır. Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda sıkıntılı bir dönemden geçmiş ve karşılıklı saygı ruhunu yansıtan eylemlerle incelenecektir. Dışişleri Bakanınızı gelecek ay İsrail'de ağırlayacağız.

Bu ilişkileri için çok önemlidir. Bugün Nazım Hikmet'in şiirinde olduğu gibi 70 yaşımıza gelsek bile bir zeytin agacı dikme sıfatıyla, bu bir başlandgıçtı. Şairin dediği gibiyiz. Birlikte daha anlamlı bir yaşam seçiyoruz. Geçmişteki anlaşmazlıklar kendi kendine ortadan kalkmaz. Fakat her alanda derinlemesine bir diyalog içine girerek güven ve saygı yolculuğuna çıkmayı seçiyoruz. Birlikte ileriye bakmayı seçiyoruz. Anlaşmazlıkları geleceğe yönelerek çözmeye çalışacağız. Hem siz hem de ben, hem sizin milletiniz hem de benim milletim Allah'a inananların babası olan Hz. İbrahim'in çocuklarıyız. Aramızdaki iyi bir ortaklık ve komşuluk hepimiz için önemlidir. Yarınki büyük diplomasi iş birliği ve çabanızı görüyoruz bu çok büyük bir katkıdır."
Hibya Haber Ajansı

 
Kızılay'da kar teyakkuzu
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzin ve motorine bir zam daha
Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 79 kuruş, ...
İstanbul'da yüz yüze eğitime 14 Mart'a kadar ara verildi
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.
 
Kabaktepe’den kar yağışı öncesi uyarı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da yoğun kar yağışı uyarısı üzerine ...
Aydemir muhalefetin iddialarını sahadan çürüttü
Aydemir’in basın toplantısında, AK Parti İl Teşkilatı Ziraat Odaları İl ...
Vakalar yeniden yükseliş eğiliminde
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı 37 bin 407 oldu.
 
AFAD'tan yoğun kar uyarısı
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yarın ...
Benzin ve motorine bir zam daha
Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 1 lira 7 kuruş, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın Muhtarlarla Toplantı programında konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın Muhtarlarla Toplantı programında konuştu.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri