Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
1 Aralık 2021 Çarşamba - 12:29

Avrupa Birliği çıkmaza giriyor

Eurostat'ın tahminine göre, Euro bölgesi yıllık enflasyon oranının Kasım ayında %4,9'a çıkması bekleniyor. Bu sıçramanın itici gücü ise %27,4 artması beklenen enerji fiyatları.

Avrupa Birliği çıkmaza giriyor

Avrupa’da Enflasyon Oranı %2 Hedefinin İki Katı

Eurostat'ın tahminine göre, Euro bölgesi yıllık enflasyon oranının Kasım ayında %4,9'a çıkması bekleniyor. Bu sıçramanın itici gücü ise %27,4 artması beklenen enerji fiyatları.

Euro bölgesi ekonomisi yeni varyant endişesi ve kış ayları öncesinde enerji piyasasında yaşanan belirsizliklerin etkisiyle daha zor bir döneme giriyor. Omicron varyantının ekonomik görünümü bulandırması ve küresel tedarik zincirine ilişkin yaşanan endişeler Euro Bölgesi ekonomileri üzerinde baskı oluşturma devam ederken, açıklanan enflasyon rakamlarının da yükselmeye devam etmesi Avrupa Merkez Bankası (ECB) politikasına dair belirsizlikleri artırmış durumda. Yüksek enflasyon oranına karşı büyüme görünümüne yönelik aşağı yönlü riskler de Avrupa Merkez Bankası'nın karşı karşıya olduğu zorluğun altını çiziyor.

 

 

Yükselen Enflasyon Harcanabilir Geliri Azaltıyor

Avrupa ekonomisi, enerji fiyatların yükselişini sürdürmesi ve vaka sayılarındaki canlanmanın neden olabileceği kısıtlama tehdidiyle birlikte kasvetli bir kışa giriyor. Enerji fiyatlarının artması ve kısıtlamaların mal arzı üzerinde neden olabileceği baskıyla enflasyonda yükselişin sürmesi, hane halkı gelirlerinde azalmaya neden olup Euro bölgesi ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskleri artırıyor.

Euro bölgesi enflasyonu Kasım'da rekor kırdı ve ekonomistler arasındaki en yüksek tahminleri bile geride bıraktı. Artan enerji maliyetleri enflasyon oranında yaşanan artışın ana unsuru olmaya devam ederken, açıklanan rapor enflasyonda yaşanan yükselişin altında yatan baskıların beklenenden daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

Euro bölgesi yıllık enflasyonunun, Ekim ayındaki %4,1'den Kasım ayında %4,9'a çıkması beklenen ön değerlendirme raporuna göre, enerji maliyetlerinde yaşanan yükseliş ana etken olmaya devam ediyor. Raporun detaylarına bakıldığında hem imalat hem de hizmet sektörlerinde görülen fiyat artışının, son yirmi yılın en hızlı yükselişini kaydetmesinin beklendiği anlaşılmakta.  Gıda fiyatlarında yaşanan artışın ise %1,9'dan %2,2'ye yükselmesi bekleniyor.  Piyasa aktörlerinin daha fazla endişe duymasına sebep olan çekirdek enflasyon oranının da %2'den %2,6'ya yükselmesi bekleniyor.

Eurostat'ın açıkladığı veriler, ECB’nin 2022 yılı enflasyon beklentileriyle örtüşmemekle beraber enerji krizi yaşama ihtimali bulunan AB ekonomisine yönelik riskleri ve endişeleri artıracaktır.

 

Enerji Sorunu Yaşanabilir

Enerji fiyatında yaşanan artışla Almanya enflasyon oranının %6’ya yükselmesinin ardından, %9,3 artışla Litvanya’da da Avrupa Bölgesinin en yüksek enflasyon artışı kaydedildi. Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da ise enflasyon oranı %3,4 olarak açıklandı. Beklentilere bakıldığındaysa aralık ayında da yükselişin sürebileceği görülüyor. 

 

Maliyet krizlerine sebebiyet verebilecek enerji fiyat artışı, sıcaklıklar düşmeye başladıkça daha da kötüleşmeye başlayabilir. Geçen ay İngiltere'de yaşanan fiyat artışı, bazı sanayi şirketlerini üretimi yavaşlatmasına ve devlet yardımı talep etmesine neden olmuştu. Vaka sayısı artarken enerji maliyetlerin yükselmesi, AB ekonomisindeki gelişimi yavaşlatabilir.

Komşu ülkeler için önemli bir elektrik ihracatçısı olan Fransa’dan gelen haberler, pandemi nedeniyle bazı reaktörlerin bakımın gecikmesinden dolayı nükleer istasyonların eksik kapasiteyle çalıştığını belirtiyor. Doğal gaz fiyatlarındaki sert artışa karşın AB’deki yakıt depolarının normalden daha düşük stok bulunduğuna yönelik haberler de endişeleri artırmaya devam ediyor. Kış aylarında ısınmak ve elektrik üretimi için doğalgaz talebin artması halinde Avrupa’da enerji sıkıntısı yaşanabilir. 

Arz tarafında, Rusya'nın bundan sonra ne yapacağı kilit rol oynayacak. Başkan Vladimir Putin , piyasayı istikrara kavuşturmak için Avrupa'ya daha fazla tedarikle yardım edeceğinin sinyallerini verdi, ancak Kuzey Akım 2 boru hattında akışın ne zaman başlayacağı belli değil. ABD ile Almanya arasındaki görüşmeler sonrasında akışa ilişkin engeller kalkarsa enerji sorunu nispete çözüme yaklaşabilir. Bu hafta yapılacak olan OPEC toplantısı da bu kapsamda oldukça önemli olacak.

 

EUR/USD Teknik Görünüm

Euro / Dolar paritesi önceki analizlerimizde belirttiğimiz Fibonacci 61,8 desteğinin altına sarkmasına rağmen son iki haftadır 1.1290 üzerinde kapanmaya devam ediyor. Uzun vadeli düşüş trendine geri dönüş hareketini tamamlayan paritede kısmi yükselişler görülebilir. 2017 sonrasında yaşanan yükseliş alanında yapılan Fibonacci hesaplamalarına göre 50,0 bölgesi 1,1450 / 1,1490 aralığında buluyor. Kısa vadeli düşüş trendinin bulunduğu 1,15 bölgesi ilk önemli direnç alanı konumunda bulunuyor. Uzun vadeli hareketlerde 1.13 altında kalınması halinde 1,10 bölgesine doğru değer kaybı devam edebilir.

 

Kaynak:ALB Forex
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Ekonomik güven endeksi kasım ayında, aylık %2,0 azalarak 99,3 oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni varyant belirsizliği
Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19'un yeni varyantı Omicron'un küresel olarak ...
Artan COVID endişeleriyle endeks rekor serisine ara verdi
BIST-100 cephesinde mevcut seviyelerde yoğun şekilde hisse değişimlerinin ...
İhracat 2021’in ekim ayında yüzde 20,3’lük artış kaydetti
Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşılan 2021’in ekim ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1760.80 ...
Omikron endişesi
BIST100 endeksi de düne alıcılı bir görüntüyle başlayarak 1.800 seviyesine ...
Ekonomik güven endeksi 99,3 oldu
Ekonomik güven endeksi Ekim ayında 101,4 iken, Kasım ayında %2,0 oranında ...
 
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde TL’deki sert değer kaybı ön plana ...
Haftalık piyasa takvimi 29 Kasım-3 Aralık 2021
Perşembe günü TCMB, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle video konferans ...
Global: Yeni varyant riskleri
Güney Afrika’dan ortaya çıkan, birkaç ülkede yayılma belirtileri gösteren ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri