Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>YEREL HABERLER
19 Aralık 2020 Cumartesi - 19:31

Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 101. yılı kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye gelişinin 101’inci yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi.

Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 101. yılı kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Heyeti Temsiliye Reisi' olarak Kayseri'ye gelişinin 101’inci yılı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehir adına yaptığı konuşmada, Kayseri’nin Milli Mücadeleye sağladığı katkıya vurgu yaptı ve Atatürk’ün Kayseri’ye verdiği önemi örneklerle anlattı.

Atatürk'ün Kayseri'ye gelişi nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aziz Adalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, askeri erkan ve bürokratlar katıldı.  Törende Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu.

Törende şehir adına konuşma yapan Başkan Büyükkılıç, konuşmasının başında Gaziantep’te özel hastanede yaşanan patlama sonucu hayatına kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Kayseri’yi onurlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 101. yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlediklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bugün gönlümüz isterdi ki bundan 101 yıl önceki coşkuyla daha da geliştirerek, sahiplenme anlayışı içerisinde bu programı yapalım. Ancak pandemi nedeniyle sınırlı da olsa, bugünün anısına etkinlikler yapılıyor. Pandemi koşullarında bu çalışmalar hayata geçiriliyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Kayserimizde konuk etmenin 101’nci yılı ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Kayserimize hoş geldiniz diyoruz. Heyetiyle beraber Kayserimize, karlı bir havada Sivas'tan hareket etmişler ve 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı da Kayseri'ye gelmişlerdir. Çifte Kümbetler diye bilinen Sivas Bulvarımızın ilerisindeki o bölgede Türk bayraklarıyla coşkulu bir şekilde halkımız tarafından kendileri ve heyeti karşılanmışlardır. Daha sonra hatırlanacağı üzere İmam Zade Raşit Bey’in evine misafir olmuşlardır. Yanındaki heyette eşlik edenlerde değişik evlerde misafir edilmek üzere geceyi Kayserimiz de geçirmiş,  görüşmelere başlamış ve daha sonra Milli Mücadele yolunda ışık saçacak olan çalışmaları yapmaya devam etmiştir. Bu çalışmalarını Cami Kebir’in hemen yanı başındaki Raşit Efendi Kütüphanesi’nde toplum önderleriyle, din büyükleriyle ve şehrin ileri gelenleriyle yapmış. Şehrimize sadece bundan 101 yıl önce gelmiş. Daha sonrada toplam 5 kez ziyaret etmiştir. Her ziyaretinin değişik amacı olmuştur. Şu da gösteriyor ki; Kayseri stratejik bir şehir. Kayseri bir işe sahip çıkarsa o iş yoluna girer. Bu stratejikliği sebebiyle ve geçiş güzergâhı olmasından dolayı da değişik zamanlarda Erzurum’a ya da başka bir yere giderken buraya uğramak durumunda kalmıştır. Ve şehrimizde değişik zamanlarda misafir olmuştur”

“GAZİ MUSTAFA KEMAL’İN SİYASİ BAĞIMSIZLIK ANLAYIŞIYLA EKONOMİK HAMLELER BAŞLATMIŞ”

Gazi Mustafa Kemal’in Milli Mücadeleyle ilgili çalışmaların yanında daha sonraki süreçte ekonomik bağımsızlık olmadan siyasi bağımsızlık olmaz anlayışıyla ekonomik hamleler başlattığını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, şunları kaydetti:

“Hatırlanacağı üzere Türkiye Büyük Millet Meclisimiz Ankara’da açılmak sürecinde alternatif olarak Kayserimiz de gündeme gelmiş, burada da hazırlıklar yapılmıştır. Yani yine stratejik hamlenin gerektiğinde burada olabileceğini vurgulayan en güzel örneklerinden birini sergilemiştir. Milli sanayi hamleleri başlatırken, Savunma Sanayi’nin ana omurgasını oluşturan Tayyare Fabrikası’nın bugünkü Hava İkmal Denilen yerde fabrikanın kurulmasını sağlamış, daha sonra Dokunma Sanayisinde önemli yer edinen Sümer Bez Fabrikası. Tekstil sektöründe gerek Adana’da gerek Kayseri’de ya da Bursa’da bu sektörden ilham alarak bu çalışmaları yaptığını buradan paylaşmak isterim. Tabii yol haritası içerisinde değişik zamanlarda şehrimize geldiğinde Hunat Camimizi, Tayyare Fabrikası’nı ve diğer kuruluşları da ziyaret etmek suretiyle, Hunat Külliyesi’ndeki Selçuklu eserlerini inceleyerek adeta hayranlıklarını gizleyememiş ve bunu kamuoyuyla paylaşmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri ziyaretinden o kadar memnun kalmıştır ki, 21 Aralık Pazar sabahı Kayserililere bir beyanname ile teşekkür etmiştir. Gazi Mustafa Kemal, beyannamesinde ‘Anadolu’nun kalbi heyecanına bu seyahatimizin ilk merhalesinde Kayseri’de temas ettik. Bu, temasın bıraktığı hâtıra-ı hürmet ve nezaketin oluşturduğu, şükran hissini ömrümüz oldukça muhafaza edeceğiz’ ifadelerini kullanarak, birliğin ve beraberliğin dayanışmanın Ay Yıldızlı Türk Bayrağı’mıza vatanımıza, milletimize ve inancımıza sahip çıkmamızı anlatmıştır. En güzel sahip çıkan bir şehir olan Kayseri’yi önemseyerek bu cümlelerle konuşmuştur. O dönem hasta olduğu için Kızıklı Hoca Efendi olarak bilinen Allah dostunu ziyaret etmek suretiyle hem inancıyla, hem de kanaat önderlerinin bu mücadelede yer almasını sağlamak amacıyla önemli bir duyarlılık göstermiştir”

“MANEVİ HUZURLARINDA ‘ŞEHRİMİZE HOŞ GELDİNİZ’ DİYORUM”

Kayserimiz en çok şehit veren illerin arasında yer aldığını dile getiren Başkan Büyükkılıç, “4 yıl önce 17 Aralık’ta Kayserimiz de şehit edilen 15 canımızı, askerimizi tekrar rahmetle anarken onların şahsında tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kayseri’deki yoğun ilgi nedeniyle, şehirden ayrılırken Kayseri halkına ithafen şunları da eklemiştir; ‘Anadolu’nun ekonomik yaşamında değişmez bir yüksek yeri olan Kayseri’nin, Heyet-i Temsiliye’ye açtığı samimiyet ve dostluk kucağı o kadar sıcak ve o kadar okşayıcı oldu ki, saygıdeğer Kayserililere açık bir gönül borcu ve teşekkürle seslenmeye gerek gördük.’ Bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin çok daha güçlü bir hale gelmesi yolunda bizlerde gerek devletimizin, gerek yerel yönetimlerin yapmış olduğu yatırımlarla çağdaş, modern, yeniliğe açık ve şehrimizin insanın hak ettiği refaha ulaşacak bir şehir olma yolunda gayret gösterdiğimizi belirtirken,  Heyet-i Temsiliye Reisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere değerli heyetine, manevi huzurlarında “Şehrimize hoş geldiniz” diyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Büyük Atatürk Koşusu’nda dereceye girenlere ödüllerin verildiği programda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı tarafından Atatürk’ün sevdiği eserlerin yer aldığı konser verildi.


Hibya Haber Ajansı

 
Somali’de terör saldırısı
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 22 bin 195'e ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük dönüşümde imzalar atıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, son yaşanan depremlerin ardından önemi bir ...
Güvenli Kayak Merkezi Erciyes’te kayak sezonu açıldı
Sezon açılışına katılan Başkan Büyükkılıç, pandemiye ilişkin her türlü ...
Esnafın imdadına Başkan Aktaş yetişti
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çıkan yangında 90 işletmesi ...
 
Ulaşımda 'yasak mesaisi'
Korona virüs salgını nedeniyle Bursa'da 11 Nisan - 1 Haziran tarihleri ...
600 yıllık eser meydanla taçlandı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan 6 asırlık ...
Büyükşehir, 7/24 sahada
Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını tedbirleri kapsamında ...
 
Başkan Büyükkılıç, 600 günde 16 ilçeyi 122 kez ziyaret etti
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
Büyükşehir Zabıta Ekipleri’nden sıkı denetim
Tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulması için ...
Büyükşehir Ulaşım A.Ş’den Hatay’a 700 fidan
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından her yıl çalışanlar ve aileleri ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri