Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
27 Mart 2018 Salı - 11:09

Askıdaki yaşamlar

Türkiye’de son yıllarda en koyu muhabbetlerin bir yerinde mutlaka geçen kelime, “Mülteci.” O küçük kelimenin barındırdığı yük ise çok ağır.

Askıdaki yaşamlar

 

Mültecilik hepimizin, herkesin empati yapması gereken bir acının adı aslında. Sohbette ağırlığını yitiren bu sorunu, foto muhabirleri kareleri ile pek çok farklı ortamda insanların yüzüne vuruyor. Türkiye’de yaptıkları başarılı işlerle adlarından söz ettiren foto muhabirleri Ozan Köse, Halit Onur Sandal ve Sinan Kılıç’ın sergileri bunun en güzel örneklerinden biri.

MÜLTECİLİK GERÇEĞİ

Dünya genelinde savaş ve çatışmalar yüzünden farklı coğrafyalarda her gün birileri yaşadıkları yerleri, evlerini terk etmek zorunda kalıyor. 1990’lı yıllarda artan mülteci hareketleri son 5 yılda inanılmaz boyutlara ulaştı. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin rakamlarına göre; 2017 sonunda dünya çapında zorla yerinden edilmiş insan sayısı yaklaşık 67 milyon.

2017’de her bir dakikada ortalama 24 kişi yerinden edildi. Son 3 yıla göre dünyadaki mülteci ve göçmenlerin yüzde 51’i çocuk. Ve daha üzücü olanı bu çocukların birçoğu ebeveynlerinden ayrı düşmüş veya yalnız seyahat ediyordu. 2015’de bu şekildeki 98 bin 400 çocuk, sığınma talebinde bulundu.

Bu alanda farkındalık yaratma adına çaba gösteren Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin(SGDD-ASAM)düzenlediği “Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı” için geçtiğimiz günlerde İstanbul’a gittim.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu ve Basın Sözcüsü Selin Ünal’ın moderatörlüğünü yaptığı “Göç Konusunda Farkındalığın Oluşturulmasında Medyanın Rolü” başlıklı oturumda Reuters Türkiye Fotoğraf Editörü Murad Sezer, gazeteci Mark Micallef ile birlikte söz aldık. Türkiye’nin dört bir yanından gazetecilerin konuk edildiği organizasyonda bir fotoğraf sergisi ve bu sergi için farklı dillerde hazırlanan katalog dikkat çekiciydi.

TRAJİK YOLCULUK

Türkiye’de yaptıkları başarılı işlerle adlarından söz ettiren foto muhabirleri Ozan Köse, Halit Onur Sandal ve Sinan Kılıç’ın “Askıdaki Yaşamlar” adlı sergisinde pek çok olayda yanyana görev yaptığım mesai arkadaşım Hürriyet muhabiri Banu Şen’in kareleri de yer aldı. Türkiye mültecilik sorununu en derin şekilde hisseden ülkelerin başında geliyor. “Askıdaki Yaşamlar”, son 3 yılda evlerini, ülkelerini, yaşadıkları coğrafyayı terk etmek zorunda kalan yeni bir hayat, yeni bir başlangıç umuduyla, Ege Denizi üzerinden, Yunan adalarına geçen göçmenlerin trajik yolculuğu bir birinden çarpıcı fotoğraflarla aktarıyor. Empati, farkındalık ve toplum hafızasının oluşturulması adına fotoğraf, tarihe not düşen en güçlü araç.

ZORLU YOLCULUĞU FOTOĞRAFLAYAN İSİMLER

Ozan Köse; Sakarya Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Fotoğrafa, çocukluk yıllarında fotoğrafçı olan amcası ve babasından etkilenerek ilgi duydu. 8 yaşındayken ilk fotoğraf derslerini almaya başladı, karanlık odayla tanıştı. 2003’te başladığı profesyonel kariyerinde birçok ulusal gazetede çalıştı. Afganistan, Pakistan, Libya, Mısır, Gazze, Çeçenistan, Darfur, Somali, Kenya gibi kriz bölgelerinde görev yaptı. 2012’den bu yana Agence France Press(AFP)’ye bağlı foto muhabiri olarak çalışıyor.

Halit Onur Sandal; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden mezunu. 2010’da başladığı Milliyet Gazetesi’nde foto muhabirliğini keşfetti. Freelance olarak görev yapan Sandal’ın fotoğrafları, Washington Post, New York Times, Le Monde, Der Spiegel, Liberation gibi bir çok önemli yayında yer aldı. 

Halit Onur Sandal; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden mezunu. 2010’da başladığı Milliyet Gazetesi’nde foto muhabirliğini keşfetti. Freelance olarak görev yapan Sandal’ın fotoğrafları, Washington Post, New York Times, Le Monde, Der Spiegel, Liberation gibi bir çok önemli yayında yer aldı. 

 
138 bin su abonesine borçtan dolayı kapama
 
Yeni nesil alerjiler türedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müzenin yedinci koğuşu açıldı
Altındağ Belediyesi, 6 koğuşun bulunduğu Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde ...
Mehmetçik’e kadın ressam desteği
Eski Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Mustafa Bumin’in, 24 yıldır da resim ...
Fransız usulü akşam yemeği
Fransa’nın yemek kültürünü tanıtmak amacıyla 5 kıtada 150’den fazla ülke ...
 
Ankara turizm pastasından yeterince pay alamıyor
Ankara’nın turizm pastasından yeteri kadar pay alamadığını söyleyen Kültür ...
Büyükelçi Zorro oldu
İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh, İsrail’in renkli bayramlarından ...
Türk lezzetleri Başkent sofrasından tanıtılacak
Ankara Valisi Ercan Topaca, 22-25 Mart tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek ...
 
Kara kabare
Beyaz Yaka Prodüksiyon’un hazırladığı ‘Terapi-Kara Kabare’, 31 Mart’ta ...
Zafer gösterisi
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, Cepa AVM’de ‘Çanakkale Zaferi’ temalı dans gösterisi sundu.
ADOB’ta klasik bale zamanı
Dünyanın en ünlü klasik bale eserlerinden biri olan ‘Giselle’, prömiyerle ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri