Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde
Bayraktar TB2 SİHA’ların son parti teslimatı gerçekleşti
Bayraktar TB2 SİHA’ların son parti teslimatı gerçekleşti
Fatih Terim, Panathinaikos ile yollarını ayırdı
Fatih Terim, Panathinaikos ile yollarını ayırdı
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgesel yapımlara destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgesel yapımlara destek
77 ilde Mercek-19 operasyonları düzenlendi
77 ilde Mercek-19 operasyonları düzenlendi
HABERLER>GÜNDEM
11 Ekim 2013 Cuma - 08:57

Ankara Trafik Mahkemesi'nde 'iptal' kuyruğu

ANKARA GAZETESİ / Ankaralı sürücüler, toplu cezalara karşı ‘iptal davası’ için Trafik Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, yerlerde dilekçe yazdı. ‘İptal’ söylentisinin gerçeği yansıtmadığını duvar ilanı ile duyuran mahkeme yetkilileri, davaların büyük bölümünün reddedileceğini söyledi.

Ankara Trafik Mahkemesi nde  iptal  kuyruğu

ANKARA / Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) ödenek yetersizliği nedeniyle tebliği geciktirdiği trafik cezaları Ankaralı sürücülere zor günler yaşatıyor. Toplu halde gelen cezaların büyük bölümü, postacıların tebligatı yapacakları kişileri evlerinde bulamadığı için muhtarlıklara bırakılıyor. Kolilerde biriken cezalar sahiplerini bekliyor. Öte yandan sürücüler de bu cezaları ödememek için yargı yoluyla iptal ettirme arayışına girdi. Bir avukatın kendisine ve müvekkiline gelen cezaları, “geç tebliğ edildiği” gerekçesiyle yargıya taşıdığını ve iptalini sağladığını açıklaması, bir anda çok sayıda trafik cezası ile karşı karşıya kalan sürücüleri umutlandırdı. EGM ise cezaların iptalinin mümkün olmadığı yönünde bir açıklama yaptı.

TEBLİĞ SÜRESİ İKİ YIL

EGM’nin açıklamasında, “5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen trafik para ceza tutanakları ile ilgili aynı kanunun 20’nci maddesinde ‘İdari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer’ hükmü ile tebligat zaman aşımı açıkça düzenlenmiştir” denildi. İlgili yasa maddesine göre 2012 yılı içerisinde kesilen trafik cezalarının tebliği için EGM’nin 31 Aralık 2013’e dek süresi bulunuyor. 2013 yılında kesilen cezalar ise 31 Aralık 2014’e kadar sürücülere gönderilebilecek.

MAHKEME KAPISINDA 'İTİRAZ’ UYARISI

Başkent’te trafik konulu anlaşmazlıkları çözümleyen Ankara Trafik Mahkemesi, iptal davası açmak isteyen sürücülerle doldu taştı. Uzun kuyruklar oluşturup, yerde ve duvarda dilekçe yazan vatandaşların dosyaları mahkemeye ait bölümü doldurdu. Mahkeme kapısına asılan duyuruda, “2012 yılında yazılan cezalar 31 Aralık 2013 tarihine kadar tebliğ edilebilir. 2013 yılında yazılan cezalar 31 aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edilebilir. Bu süreler dışında tebligatın yapılmadığına dair itirazlar reddedilmektedir” ifadeleri yer aldı. Mahkeme yetkilileri, vatandaşların “geç gönderildiği” gerekçesiyle cezaları yargıya taşıma taleplerinin duyuruda yer alan tarihler içinde olması durumunda reddedileceğini, “7 ya da 10 gün içinde tebliğ edilmeyen cezalar iptal edilir” söylentisinin gerçek dışı olduğunu belirtti.

BEKLEYEN TEBLİGAT ERKEN ÖDEME İNDİRİMİNE ENGEL

TOPLU halde kesilen trafik cezalarını ödemek zorunda olan Ankaralı sürücülerin büyük bölümü “erken ödeme indirimi”nden de yararlanamayacak. Mevcut uygulamaya göre, vatandaşlar tebligatı yapılan trafik cezalarını, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderse, yüzde 25 indirim elde ediyor. Fakat Başkent’te aynı anda postaya verilen çok sayıda tebligat, posta dağıtım görevlilerinin yoğunluğu ve mesai saatleri içerisinde evlerinde bulunmayan vatandaşlar nedeniyle muhtarlıklara bırakılıyor. Muhtarlığa yapılan teslimat ile birlikte, ceza bilgisi sürücüye tebliğ edilmiş sayılıyor. Ellerinde koliler dolusu ceza tebligatı bulunan muhtarların 15 günlük süre içerisinde bu evrakları muhataplarına ulaştırmaları olası görünmüyor. Bu durumda Ankaralı sürücülerin büyük bölümü yüzde 25 erken ödeme indirimi hakkından yararlanamayacak. Çok sayıda cezası bulunan sürücülerin indirimi kaçırmaları nedeniyle uğrayacakları kayıp da büyüyecek.

ONLİNE SİSTEMDE CEZA GÖRÜNMÜYOR

Sürücülerin büyük bölümü araçlarının plakasına kesilen herhangi bir trafik cezası olup olmadığını internet üzerinden takip ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sitesindeki İnternet Vergi Dairesi bu konuda hizmet veriyor. “Motorlu taşıtlar” bölümüne, plaka bilgileri ile giriş yapan kullanıcılar, araca kesilen cezaları görebiliyor. Fakat Ankara’da son günlerde sürücülere ve muhtarlıklara ulaşan toplu cezaların bu sisteme henüz işlenmediği, vatandaşlardan yoğun olarak gelen şikayetler arasında yer alıyor. Plaka bilgilerini internetten kontrol eden ve aracına kesilen herhangi bir ceza olmadığını gören sürücüler, tebligatlar ellerine ulaştığında büyük bir şok yaşıyor.

ARAÇ EL DEĞİŞTİRİNCE YENİ SAHİBİNE GİDİYOR

GİB’in veritabanında bulunan ceza ve borç bilgileri, araç sahipleri için hayati önem taşıyor. Muayene ettirilecek ya da ikinci el satışı yapılacak otomobillerin bu sistemde ödenmemiş ceza ve vergi borcunun bulunmaması gerekiyor. Ancak son dönemde kesilen cezalar sisteme işlenmediği için araçlar kolaylıkla muayeneye girebiliyor ve el değiştirebiliyor. Bu durumda geç gönderilen ceza tebligatları araçların yeni sahiplerine ulaşıyor. Aracın bir önceki sahibine kesilen ceza ile karşı karşıya kalan sürücülerin bir bölümü prosedürlerle uğraşmamak için cezayı ödeme yolunu seçerken, bir diğer bölümü ise aracı satın aldığı tarihi belgeleyen evraklar ile otomobilin kayıtlı olduğu vergi dairesine dilekçe ile başvuruda bulunuyor. Cezaların kendisine ait olmadığını ispatlamak zorunda kalıyor.

AYNI ANDA 14 MİLYON MAKBUZ GELDİ

Cezaların online sisteme aktarımındaki gecikmenin EGM ile GİB arasındaki evrak trafiğinde yaşanan gecikmeden kaynaklandığı belirtiliyor. Mevcut sistemde EGM, araçlara kesilen cezaları GİB’e basılı evrak olarak gönderiyor. Tebligatların sürücülere gönderimini geciktiren ödenek yetersizliği, GİB’e ulaştırılan evrakların sevkiyatını da geciktiriyor. EGM’nin geçtiğimiz ağustos ayında 14 milyon adet ceza makbuzunu GİB’e gönderdiği ve bu makbuzların online sisteme aktarımı için vergi dairelerinde gece mesaileri yapıldığı gündeme gelmişti. Öte yandan EGM ve GİB’in evrak trafiğini sanal ortama aktararak, gecikmelerin önüne geçmeyi planlayan bir sistem üzerinde çalıştığı öğrenildi.ANKARA  /

 
Dünya mutfağının yeni adresi
 
Vatandaş ölüyor itfaiyeci donuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kulak numarası denetimi
ANKARA GAZETESİ /Etimesgut Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü ve ...
Ay-yıldızlı süsleme
ANKARA GAZETESİ / Yenimahalle Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ...
Şans Topu o şanslı ilçenin oldu
ANKARA GAZETESİ / Şans Topu oyununun bu haftaki çekilişinde 5 artı 1 bilen ...
 
ATA mirası ‘Çubuk Barajı’ meclis gündeminde
ANKARA GAZETESİ / Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak, ...
Vali Yüksel: Rektörler yol istedi
ANKARA GAZETESİ / Vali Alaaddin Yüksel, tartışmalı ODTÜ Yolu ile ilgili, ...
Engelliye piyango vurdu
ANKARA GAZETESİ / Kızılay’da, milli piyango satan seyyar bayi, engelliler ...
 
EGO'nun akıllı kart fiyatı belirlendi
ANKARA GAZETESİ / EGO otobüsleri ve metro ulaşımında kullanılması planlanan ...
Ankara’da itfaiye ve ambulansa sürekli yeşil ışık
ANKARA GAZETESİ / Başkentin dokuz aylık yatırımlarının değerlendirildiği ...
Adım adım Eskişehir Yolu
ANKARA GAZETESİ /Eskişehir Yolu’ndaki trafik yoğunluğu son günlerde artarken, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri