Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bozdoğan-39 operasyonlarında aranma kaydı bulunan 239 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-39 operasyonlarında aranma kaydı bulunan 239 şüpheli yakalandı
“Filistinliler kurgu görüntü oluşturuyor” iddiası
“Filistinliler kurgu görüntü oluşturuyor” iddiası
MSB: Pençe-Kilit Harekatı’nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Pençe-Kilit Harekatı’nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Bak, Gençlik Kampı başvurularının başladığını duyurdu
Bakan Bak, Gençlik Kampı başvurularının başladığını duyurdu
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarısı
HABERLER>SİYASET
8 Nisan 2010 Perşembe - 09:13

Akgül 1 yılını değerlendirdi...

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül geride kalan bir yılı değerlendirdi önemli projelerini anlattı.

Akgül 1 yılını değerlendirdi...

Mamak’ın gecekondu ve çöplükle anılanmasına son vereceklerini söyleyen Akgül, “Bu sene belediyede mali disiplini sağlama yılıydı. Büyük projelerin alt yapısını hazıladık. Mamak’ı önce insanların sadece evlerine geldiği ‘otelkent’ hüviyetinden kurtaracağız” dedi.
Yapılanma yılı
Mamak Belediyesi’nin kuruluşundan beri gelen borçları olduğunun altını çizen, mali açıdan yapılanma yılı geçirdiklerini belirten Akgül çalışmalarını şöyle anlattı:
“Belediyeyi aldığımız tablo her seçim atmosferinde yaşanan tabloydu. Mamak geçmişten gelen borçları olan belediye. Bu sadece benden önceki arkadaşımızla alakalı bir durum değil. Ciddi bir borç yükü ve 16 hacizle aldık. 147 milyon TL borçla aldığımız belediyenin gerçekleşen bütçesi yıllık 80 milyon TL civarındaydı. Belediyenin bu mali tabloyla hareket kabiliyeti yoktu. İlk yılı mali disiplin yılı olarak planladık. Tasarruf tedbirlerini çok hızlı bir şekilde uyguladık. Gelir arttırıcı çalışmalar yaptık. Akabinde de bugün geldiğimiz noktada hacizlerin tamamını kaldırdık. Bunun yanı sıra işçilerin alacakları sıfıra indi.
Altyapıda çalıştık
Belediye personelinden emekliliği gelenlerin emekliliği için teşvikte bulunduk ve 50’nin üzerinde emeklimiz oldu. İkramiyelerini ödedik.
Bunların dışında firma borçlarını hemen hemen sıfıra indirdik. 10 milyon TL’ye yakın borç ödedik. Bunları yaparken ciddi hizmetler de yaptık. Yatırımları planlarken önce sorunları tespit ettik, o doğrultuda planlamalar yaptık. Mamak’ın ciddi altyapı sıkıntısı vardı. ASKİ Genel Müdürümüz’le uyumlu çalıştık ve sıkıntıların çözümünde mesafe katettik. Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla 325 bin ton asfalt döktük. Mamak’ta rekor olan böylesi bir asfalt atımıyla ilçede asfalt atılmadık yer kalmadı. Kısacası rutin hizmetleriniz sorunsuz devam ediyor. Özellikle kurban pazar yeriyle ilgili ciddi sıkıntı vardı. Çamur içerisindeydi, tek yerde topladık. Eksikler vardır mutlaka, bu sene tamamlayacağız. Altı park yaptık, üç tane de Büyükşehir Belediyesi bölgemize park yaptı. Dördünü geçtimiz yıl yaptığımız muhtar evlerimizin 20’sini de bu yıl yapacağız.
Kayak tesisi projesi
Mamak’ın bir başka imaj problemi de çöplük yüzünden. Aslında Mamak Çöplüğü rehabilite edildi ama insanların bu yöndeki fikrini bir türlü değişriemedik. Bu imajı yıkmak için çöplük yakınına çok büyük bir konsept kuruyoruz. 120 bin metrekare kapalı alanla Türkiye’nin en büyük AVM’si Mamak’a yapılacak. Yanında altı bloktan oluşan rezidanslar ki bunların bir tanesi 41 katlı 151 meteyle Ankara’nın en yüksek binası olacak. Diğer beş tanesi 38 katlı olacak. Onun yanına da 365 gün kayak yapılacak bir tesis yapılacak. İstanbul’dakinden daha büyük bir akvaryum olacak. Bu projenin planlarında sıkıntı vardı. Planı ilk aylarda çıkarttık, yoksa yatırımcı İstanbul yoluna gidiyordu. Yatırımcı da ‘Belediyenin hızına yetişemedik’ dedi ve burada kaldı. Temel aşamasına geldik. Bu tesisin Mamak’ı otelkent imajından kurtarma yönünde büyük etkisi olacak.
Çekim merkezi olacak
Bundan sonra Ankaralı Mamak’a gelecek. Ankaralı’nın yanı sıra o bölge çevre yolu ve havaalanıyla bağlantılı. Özellikle Suriye’den müşteri getirilecek. Bu proje çöplüğüyle anılan Mamak’ın çapraz karşısına düşüyor. Çöplükle anılan Mamak’ın bu tür çekim merkezleriyle anılma vakti geldi, biz de bu yüzden buradayız.

Gecekondu büyük sorun ama çözeceğiz

“2010’u projelere başlangıç yılı olarak belirledik. Nikah salonumuza başladık. Spor okulunu ihale aşamasına getirdik. Mamak’ta kapalı pazar yeri eksiği vardı, onu ihale aşamasına getirdik. Altı pazar üstü spor ve oyun sahası şeklinde tasarladık. Kartaltepe kent meydanı ve şelale park projesi devam ediyor. Finansını da bulduk ve belediyeye yüksüz yapacağız. Meydan tabiri kullanılsa da büyük bir rekreasyon alanı olacak. Aslında meydan ifadesi kentin göbeğinde olur ama bizim projemizde ferahlık bir alan yaratacak. Mamak’ın girişinde prestij yeri olacak. Bu yıl başlayıp, 2011’de bitirmeyi istiyoruz. Onun haricinde kentsel dönüşüm projelerimiz devam ediyor. TOKİ’yle, Büyükşehir’le yapacağımız projeler var. ‘Önce tespit sonra çözüm’ paroslasıyla Mamak’ın en büyük sorunu gecekondular için çözüm kentsel dönüşüm projeleridir. Gecekonduyu önleme noktasında yapılan çalışmalardan birisi Yeni Mamak’ın içinde 3 bin 500 civarında tapu tapu tahsisi olmayan vatandaşımız vardı. Bu vatandaşımız hak sahibi. TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi’yle ilk etapta bin 400 konutluk projeye başladık. Bu insanları oraya taşıyacağız. Enkaz bedelleri peşinat olacak, sonra kira öder gibi ev sahibi olacaklar.”

Yeni Mamak’ta en büyük sorunumuz şehir efsanesi

YENİ Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilgili son durumu Akgül şöyle anlattı:
Dört  bloğun kaba inşaatı bitti bu sene sonunda teslim edilecek. Ayrıca bir 4 blok da bitirildi. Projedeki bin 500 konutun ihalesi bitti. İnşaat için okulların kapanmasını bekliyoruz. Beş yıllık hedefimizde burada en az 4 bin konutun bitirilmesi yatıyor. Hastane planımızın da en önemli dayanaklarından birisi bu 4 bin konutun bitecek olması. Burada en çok önem verdiğimiz şey hak sahiplerinin öncelikli olarak ev sahibi olması.
En büyük sıkıntıyı çektiğimiz nokta bu işin 20 yılı aşkın bir süredir bir şehir efsanesi gibi konuşuluyor olması. Bu proje Karayalçın döneminde dillendirilen bir proje. O dönemki adıyla Hatip Çayı Kentsel Dönüşüm projesiydi, lafta kaldı. Ama 20 yıl konuşuldu. Bu projenin olumsuz bir şehir efsanesine dönüşmesine neden oldu. ‘20 yılda ortada bir şey yok, demek ki olmayacak’ düşüncesi hakim oldu.
Bu yüzden bitirdiğimiz 4 bloğun teslimi bile insanlarda umut oluşmasına neden oldu. İstediğimiz tempoda gitmemesinin bir diğer sebebi mülkiyet problemleri. Yüzde 90înı çözüyorsunuz, yüzde 10’luk kısmı yüzünden takılıp kalıyorsunuz.

Vatandaşın mağduriyeti üzüyor

AKGÜL bir yılın ardından en çok sevindiği ve üzüldüğü olayı şöyle anlattı:
“Üzüldüğümüz çok şey oldu. Vatandaşlarım mağduriyetleri üzüyor. Bir çok şeyi isteyip de yapamamak üzüyor. İş için gelenler için bir çözüm bulamamak üzüyor.
Sevindiğimiz bir yıla bir çok olay yaşadık. Ben doğma büyüme bu Mamaklıyım. Devlet hastanesiyle ilgili ciddi mesafe kat etmek çok önemliydi. İnsanları Mamak’ta tutabilmek için bir çok atılım yaptık. AVM ve kayak merkezi bunları taçlandıracak. Mamak’ın gelişiminde söz sahibi olmak ve ön ayak olmak beni çok memnun ediyor.

Hastane ve üniversite hayali

“MAMAK’A devlet hastanesi yapmayla ilgili ciddi mesafe aldık. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm projesi’nde Sağlık Bakanlığı’na yer gösterdik. 2010 ya da 2011 de yapımı için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Bakanımızla konuyu görüştük onların desteği ve teşvikiyle bir an önce bu işi bitirmek istiyoruz.
Mamak’ta bir diğer eksiklik olan üniversite için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii ki bu da hastane gibi direkt bizim uhdemizde olan bir olay değil. Bunun YÖLK ayağı ve vakıf ayağı var.
Biz altlıklarını ayarlıyoruz, üniversite için alan yaratıyoruz. sürecin hızlanması için çalışmalarımız sürüyor. Samsun Yolu çevresine yapılmasını istiyoruz. Üniversite hedefimizi gerçekleştirirsek gözümüz arkada kalmaz.”

Mali tablo gayet iyi

Fazla personel ile ilgili çalışmalar da var. İşçi ve memur toplam bin 70 personelimiz var. Kadrolu işçi oldukça fazla. Çünkü norm kadromuz 750. Yani 320 işçi ve memur fazlamız var. Aslında 750 bile fazla. Emekliliği gelenleri emekli ediyoruz. Belediyeye bu norm fazlası personelin yükü çok fazla. Bir işçinin maaliyeti 5 bin TL’yi bulurken, hizmet alımıyla bu tutar bin 500 TL’yi geçmiyor ve daha verimli oluyor. Bu demek değil ki işçinin memurun ekmeğiyle oynayacağız. Emekliliği gelenleri, emekli etmekten başka bir tasarrufumuz yok.

 
Yapı Decoor fuarı başlıyor
 
Ankara Başsavcı bekliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cindoruk Genel Başkan Sarıgül Başbakan
'Sarıgül'ün B planı: Ekibi ile birlikte Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlığındaki ...
Paraları çarçur etmişler
Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, bir dönem ara verdiği Etimesgut’ta ...
Yeni Mahalleden eğitime destek
Yenimahalle Belediyesi ilçe sınırlarındaki okulların eksikliklerini tamamlayacak. ...
 
CHP'li gençlerden ilginç eylem
CHP Çankaya İlçe Geçlik Kolları üyeleri Sakarya Caddesi’nde ‘Büyükşehir Eziyetleri Sergisi’ açtı.
Gökçek protesto edildi
Ankara Adliyesi önünde toplanan bir grup Ankara Büyükşehir belediye Başkanı ...
Keçiören'e yeni yönetim tarzı getirdik!
29 Mart seçimlerinde AKP’de aday belirlemede büyük tartışmalar yaşanan ...
 
Çayyolu'nda referandum yapılsın
29 Mart seçimlerinde Türkiye’nin en gözde ilçelerinden birisi olan Yenimahalle’yi ...
Keçiören’de esnaf CHP’ye dert yandı
Keçiören Osmanlı Pazarı esnafı, ziyarete gelen CHP heyetine ekonomik sıkıntılarından ...
Bahçeli’den Sivas Günleri’ne ziyaret
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Başkent’te ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
İlker Tosun
İlker Tosun
Bahçeli Grupta neye dikkat çekti
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Siyasette Yapay İsimler
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
MİT hainlere darbe vurmaya devam ediyor
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Tasarruf Tedbirleri Çok Yerinde
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sığır beyni taşıyan bir zavallının düşündürdükleri
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri