Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Eylül 2017 Pazartesi - 10:12

‘Aç-kapa’yla 35 bin ağaç kesilecekti

Bilkent-İncek arasında inşaatına başlanan yolla ilgili konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, “Yasal olarak tüm itirazlarımız reddedilmişti. Hastane söz konusu olduğu için de kamu yararını gözettik” dedi. İkinci proje olan tünel yola da değinen Kök, “Tünel yol, üniversite için bir kazanı

‘Aç-kapa’yla 35 bin ağaç kesilecekti

“İKİ ayrı yol projesi var. Birincisi ODTÜ’nün batı tarafında Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nden başlayarak Ahlatlıbel bölgesinde ODTÜ sınırından ayrılıp İncek Bulvarı’na bağlanan yol ve bu yolun inşaatı, imzaladığımız protokolle başladı. Öncelikle bu konuda tüm itirazlarımızın reddedildiğini ve tüm yasal süreçlerin sonlandığını söylemeliyim. Diğer yandan bir hastane söz konusu olduğu için kamu yararını da gözeterek bu kararı verdik. 

135 METRE OLACAĞINI BİZ DE BİLMİYORDUK

* Protokolde yolun genişliğinin 40 metre olacağı belirtilmişti. Bazı noktalarda 100 metreyi de geçiyor. Bu konuda size bilgi verildi mi?
Yol, 4 gidiş, 4 geliş, ortada ağaçlandırılacak refüjle birlikte toplam 40 metre olacak. Bu 40 metrelik yolun açılabilmesi için bazı yerlerde, özellikle dönüş olan yerlerde 100 metreye kadar ulaştığı söylendi. Fakat biz yine de havadan yol boyu görüntü aldık. Bazı yerlerde 135 metreye çıktığını gördük. Elbette 40 metrelik bir yolun 40 metrelik bir alanda yapılamayacağını biliyoruz ama, 135 metreye kadar ulaşacağını biz de bilmiyorduk. Dönüşlerin olduğu alanda çalışma yapılabilmesi için üç noktada bu genişliğe ulaşılmış. Aysel Sabuncu Merkezi, bunlardan biri olduğu için ve çalışma ilk oradan başladığı için sanki bütün yol öyleymiş gibi bir algı oluştu.

GECE GİRİLDİ ÇÜNKÜ...

* Araziye gece girilmesine yönelik tepkiler var. Gece girileceğinden haberiniz var mıydı?

Protokole göre zaten üniversite imzadan itibaren arazide Büyükşehir Belediyesi’ne inşaat yetkisi veriyor. Dolayısıyla süreç Cuma akşamından itibaren başladı. ‘Neden gece oldu’ diye bize her zaman her yerde soruluyor. Birinci nedeni trafik açısından, 400 iş makinesi, kepçe, kamyon gündüz trafiğinde taşımanız zor. İkincisi ise, iki taraflı bakabilirsiniz. Tabi ki itiraz edebilirsiniz. 1071’de yaşananları göz önüne aldığımızda, bizim birinci önceliğimiz öğrencimiz ve hiçbir öğrencimizin bu takım süreçlerin içinde olmasını istemiyoruz, zarar görmelerini istemiyoruz. Oturup uzlaşmak, anlaşmak kültürü de önemli.

* Kesilen ve nakledilen ağaç sayısını biliyor musunuz?

Toplam 3 bin 697 ağaç kesildi ya da taşındı. 297 ağacın nakil edildiği bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu Orman Genel Müdürlüğü’nün ve Çevre Bakanlığı’nın resmi rakamları. Bu 3 bin 697’nin yaklaşık bin 900’ü de çalı grubu.

NEREYE NAKLEDİLDİKLERİNİ BİLMİYORUZ

* Ağaçlar nereye nakledildi?

Ağaçların nereye nakledildiği konusunda bir bilgimiz yok. O konu, Malazgirt Bulvarı yolu için de bu konu çok konuşuldu, ‘nakil yapıldı dendi’ ama bilinmiyor. 

* Büyükşehir’e sordunuz mu ağaçların nereye nakledildiğini?

Sormadık nereye nakledildiğini. Şöyle bir madde var protokolde. Biz protokole, ‘kesilen ağaç sayısının iki katı ağaç dikilecek’ diye yazdık. Büyükşehir Belediye Başkanı, daha sonra bunun dört katı olacağını söyledi. Şunu da söylemeliyiz. Büyükşehir Belediyesi’nin ağaçlandırdığı alanlara baktığımız zaman biraz daha peyzaja yönelik. Fakat anlaşmamız şu şekilde. ‘Bizim istediğimiz ağaç türlerinden, bizim istediğimiz bölgeye dikim yapılacak.’

* Ağaç dikimleri ne zaman başlayacak?

 

Çalışma aslında başladı. Konu üzerinde ekologlarımız çalışıyor. 2 bin tanesi için yer belirlendi. Toplam söylenen 15 bin civarında ağaç.

BÜYÜKŞEHİR HEMEN DİKMEK İSTİYOR

* Ağaçlar gelmezse ne olacak?

Aslında, herkesin konuştuğu konu o. Bir güvensizlik ortamı yaşanıyor. Tam tersine Büyükşehir Belediyesi bir an önce ağaçları getirmek istiyor. Ancak ekosistem uzmanlarımız üzerinde çalışıyor. Yeri belirleyelim, kalıcı olsun. Anlamlı bir yere anlamlı bir ağaç türü dikilmesini istiyoruz.

RANTA AÇILMAYACAK

* Yolun böldüğü ve sağda kalan arazinizin etrafında inşa edilen kooperatiflerden dolayı, arazinizle ilgili kamuoyunda endişe var. Bu arazi ne olacak?

Yolun sağında bize ait olan 50 ile 200 metre genişliğinde bir arazimiz var. Biz de çok duyuyoruz. Buranın ranta açılacağı söyleniyor. Fakat, üniversitemizle bağının kopmaması için üç ayrı yerden gerek araç, gerekse de canlı habitatın geçebileceği yerler yapılacak. Menfez tipi geçişlerle akışkanlık sağlanacak. Ekolog hocalırımızın uzun yıllardır kurmak istedikleri bir çalışma var. Bu da ekosistem araştırma ve eğitim merkezi, kampüsün tamamına yönelik. Yerleşkemizin tamamını izleyecek, araştıracak ve koruyarak geliştirecek bir merkez. Bu söz konusu alan bu ekosistem araştırma ve merkezinin önemli istasyonlarından biri olacak.

YERİN 30 METRE ALTINDAN GEÇECEK

Gündemde olan iki yol projesinden biri de, Bilkent Bulvarı’nı Malazgirt Bulvarı’nı bağlayacak ikinci proje. Burada en başından beri bizim önceliğimiz tünel yol oldu. Çünkü, eğer bu yol aç-kapa şeklinde yapılacak olsaydı, burada toplam 35 bin ağaç kesilecekti. Bunların hepsi belli bir yaşın üzerinde iri gövdeli ağaç. Diğer yandan yolun sol tarafında kalan alanın üniversiteyle ilgisi neredeyse kalmayacaktı. Bu yol, yüzeydeki ağaçların yaşamaya devam edebilmesi için yolun 30 metre altından geçecek.

 
Milletvekili Aydemir Erzurum markalarını tanıttı
 
Çankaya’dan Etimesgut’a teklif Yaşamkent referandumu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayvanseverler engel oluyor
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Veteriner Şube Müdürü Paşa ...
‘Sağlıkta İnnovasyon’ masaya yatırıldı
Hacettepe Teknokent "Sağlıkta İnnovasyon" toplantısı düzenledi.
Dev organizasyona Türkiye talip
THK’nın başvurusuyla 2020 Dünya Havacılık Oyunları’na ev sahipliği yapmaya ...
 
Gıdada israfı azaltmalıyız
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği Sürdürülebilir Besicilik Paneli’nde ...
Engelliye 'RAM'pa yokuşu
Bu fotoğraflar... Doğuştan spastik engelli Oğuz Mucurluoğlu’ndan geldi.
Kilit taşlı park alanını kaldırım sanıyorlar
Büyükşehir Belediyesi, Turan Güneş Bulvarı’nı 3 gidiş 3 geliş toplam 6 ...
 
Koruyucu aileler kahvaltıda buluştu
Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği (KOREV), Atılım Üniversitesi kampüsünde ...
Huzurevi şenlendi
Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK), İbn-i Sina ...
Bu kanser türüne dünyada ikinci kez Samsun'da rastlandı
Vücuttaki başka bir kemikten sıçramadan testisin kendi içerisinde oluşan ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri