Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un yönetimi yarı zamanlı mesai ile olacak bir iş değildir
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Bakan Yerlikaya'dan seçim güvenliği toplantısı
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
HABERLER>EKONOMİ
24 Ekim 2020 Cumartesi - 12:12

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

Dow Jones ile aynı. American Airlines, Micron ve Exxon’un sırasyla ise %4.18, %2.81 ve %2 değer kaybı dikkat çekti.

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları

ABD hisse senetleri dün gerçekleşen açık oturum sonrası haftanın son işlem gününde dalgalı seyretti. Oturumda Corona aşısının yılsonuna kadar kesin olmadığı bilgisinin yanı sıra Biden tarafından kaya petrolü ile ilgili kesin açıklamalar dikkat çekti. Biden’ın fosil yakıtlardan çevreci enerjiye dönüşünün petrol sektöründe istihdamı azaltacağını vurgulanması ve Teksas, Pennsylvania, Oklahoma ve Ohio’nun ekonomilerinde önemli bir yer sahibi olan petrol sektörü işçileri için bir soru işareti yaratıyor. Diğer yandan artan vaka sayıları ile açılan ek işlerin kapanması ve işsizlik oranlarında artış yaşanması ihtimali ortaya çıktı. Bu gelişmeler ile birlikte seçmenlerin istihdam konusunu göz önünde bulundurarak en azından bu dört eyalet için tercihlerini değiştirme ihtimalleri artıyor. Bunun yanı sıra anketlere baktığımız zaman aradaki farkın %7.9’a gerilediğini görüyoruz.

Güne hafif pozitif başlayan endeksler günde içerisinde değer kayıpları yaşayarak haftayı sonlandırdılar. Belirsizlik ve salgın endişeleri ile düşük işlem hacmiyle seyreden günde Dow Jones %0.1 düzeyinde hafif değer kaybederken, S&P500 ve Nasdaq sırasıyla %0.34, ve %037 oranında hafif değer kazanarak haftayı kapattılar. Özellikle Intel’in dün seans sonrası açıklanan çeyreklik raporu sonrası gün içerisinde %10 değer kaybetmesi endeksleri etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı. Raporda Veri Merkezi Grubu’nun karlılığında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan %10 düşüş ve bilgisayar çipi sektöründeki lider konumunu kaybediyor endişesi değer kaybının sebebi oldu.

 

Sektör özelinde ise Dow Jones endeksinde iletişim servisleri ve sağlık en çok kazandıranlar olurken petrol fiyatlarındaki düşüş ile enerji en çok değer kaybeden sektör oldu. United Health ve JP Morgan sırasıyla %1.5 ve %0.9 değer kazanarak dikkat çekerken Chevron, Boeing ve Apple %0.6 ila % 1 arası değer kaybederek Intel ve American Express’ten sonra en çok değer kaybeden hisseler oldular. S&P500 endeksinde ise en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler Dow Jones ile aynı. American Airlines, Micron ve Exxon’un sırasyla ise %4.18, %2.81 ve %2 değer kaybı dikkat çekti.

Bilanço açıklamalarında ise S&P500’de bulunan şirketlerin %27’si açıklamalarını yaptı. Açıklama yapan 135 şirketin 66’sı bir önceki yılın aynı dönemine göre gelir büyümesi açıklarken 66’sı düşüş yaşadı. Sağlık sektörü ve teknoloji sektörü gelirdeki artışların en yoğun olduğu sektörler olmakla beraber endüstri ve hizmet sektörlerinde çoğunlukla gelir kayıpları yaşandı. Hisse başı açıklanan karda ise tüketici malları ve sağlık sektörü bir önceki yılın aynı dönemine göre çoğunlukla artış kaydederken enerji ve finans sektöründe düşüş çoğunlukta olarak açıklandı. Bugün bilanço açıklayan American Express ise beklentinin altında 1.3 olarak açıkladığı hisse başı karın yanı sıra beklentinin üstünde $8.75 milyar gelir açıkladı. Bilanço açıklaması sonrasında yeni kart sahiplerini arttırmak amaçlı maliyet düşürme politikasından vazgeçmesi ve pazarlama maliyetlerinin artması ile %3.93 değer kaybı yaşayarak günü sonlandırdı.

 

Avrupa borsaları bölgede açıklanan PMI verilerinin özellikle Almanya için beklentinin üzerinde gelmesi ile birlikte yatay başlangıçlarına karşın değer kazanarak haftanın son iş gününü primli bir şekilde bitirdiler. Euro Stoxx 50, FTSE100 ve DAX endeksleri seansı sırasıyla %0.87, %1.29 ve %0.82 değer kazanarak sonlandırdılar. Euro Stoxx 50 endeksinde en çok değerlenen sektör %1.87 ile hammadde olurken %0.6 değer kaybıyla en çok negatif fiyatlanan sektör gayrimenkul oldu. Endekste Airbus’un tedarikçilerine daha yüksek üretim oranları için hazırlanmalarına dair haber vermesiyle üretim konusunda olumlu düşünceler ile fiyatlanarak %5.55 değer kazandı. FTSE100 endeksinde ise Barclays’ın %7 civarı değerlenmesi ile birlikte finans sektörü %2.71 ile en çok primlenen sektör olurken değer kaybeden sektör bulunmamakta. En az değer kazanan sektör ise %0.17 ile sağlık sektörü oldu. Barclays ise bu gün açıkladığı bilançosunda beklentilerin çok üstünde açıklanan kar ve hisse başı kar ile yükseldi. HSBC ve Lloyds Banking yükselişi takip ederek sırasıyla %4.91 ve %4.71 değerlendi. Endeksin en çok değer kazananı ise %7.4 ile RollsRoyce oldu. DAX endeksinde ise %1.66 ile en çok değer kazanan sektör hammadde olurken %0.5 ile en çok değer kaybeden sektör gayrimenkul olarak gerçekleşti. Deutsche Bank, Allianz ve Volkswagen sırasıyla %2.05, %1.3 ve %1.06 değerlenerek dikkat çekerken Delivery Hero %0.89 ile endeksin en çok değer kaybeden hissesi oldu. Adidas ise dünkü yükselişini bugün sürdüremeyerek %0.11 oranında hafif değer kaybıyla haftayı sonlandırdı.

 

Veri akışının yoğun olduğu gün içerisinde Japonya TÜFE verisi %0, İngiltere perakende satışlar beklenti olan %0.4’ün üzerinde %1.5 olarak açıklanırken PMI verileri hizmet ve üretim alanında sırasıyla 52.3 ve 53.3 açıklanarak önceki seviyelerinden düşük olmasına rağmen genişleme bölgesinde kalmayı başardılar. Almanya ise imalat alanında beklentinin çok üstünde 58 olarak açıkladığı veriye karşın hizmet alanında beklentinin altında kalarak 48.9 açıklandı. Fransa ise bileşik PMI verisini beklentinin hafif altında 47.3 olarak açıkladı. Amerika üretim PMI verisi ise beklentinin hafif altında ancak bir önceki verinin üstünde 53.3 olarak açıklandı.

Veri akışının zayıf olduğu haftaya Pazartesi ise Almanya IFO iş endeksi ve beklentileri ile birlikte Amerika yeni ev satışları takip edilecek.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Dijital vatandaş olmanın 5 basit kuralı
 
Çocuk Felci görülme sıklığı %99,9 oranında azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TL Mevduat faizi hafif artarken ticari kredi faizi 139 baz puan geriledi
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 16 Ekim haftasında ...
Satışlar hızlandı, borsa direndi
Haftanın kapanışına doğru satışlar önce hız kazandı, BIST100 1.180’i savundu.(İnvestaz Yatırım)
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Ana endeks dün TCMB'nin ...
 
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Üretim miktarları, 2020 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre ...
Altın analizi
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile birlikte Amerika’da mali teşvik ...
Başkan adayları tartıştı
ABD teşvik paketi görüşmelerinde iyimserlik yönetilmeye çalışılırken, ...
 
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hareketleri
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 16 Ekim ile biten ...
Türkiye rüzgar sanayisinde Avrupa’da 5. sırada
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope’nin yayınladığı son rapora göre ...
ABD'de teşvik paketi
BIST100 endeksinin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. (Ziraat Yatırım)
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Cemaatlerde İktidar Kavgaları ve Gerçek İman
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri