Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İran’dan Tel Aviv’e Füze Saldırıları
İran’dan Tel Aviv’e Füze Saldırıları
Bakan Yerlikaya’dan Jandarma’nın 186. Yıldönümü Kutlaması
Bakan Yerlikaya’dan Jandarma’nın 186. Yıldönümü Kutlaması
HSK'nın Terfi Listesi Resmi Gazete'de
HSK'nın Terfi Listesi Resmi Gazete'de
İsrail-İran Gerilimi Sonrası Paylaşımlara Soruşturma
İsrail-İran Gerilimi Sonrası Paylaşımlara Soruşturma
TCMB Rezervleri 2,7 Milyar Dolar Arttı
TCMB Rezervleri 2,7 Milyar Dolar Arttı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
28 Mayıs 2025 Çarşamba - 14:56

2024 Yılının Yenilikçi Üniversiteleri Belli Oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2024 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını açıkladı.

2024 Yılının Yenilikçi Üniversiteleri Belli Oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK tarafından hazırlanan 2024 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) birinci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ikinci, Yıldız Teknik Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.

ATO Congresium'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Kacır, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarını ölçen endeksin, bilim ve teknoloji odaklı kalkınma sürecinde önemli bir rehber olduğunu vurguladı. Küresel rekabetin bilgi ve teknoloji üretme kapasitesiyle şekillendiğine dikkat çeken Kacır, Türkiye'nin son 22 yılda bilim ve teknolojide önemli atılımlar yaptığını belirtti. Bu dönemde Türkiye'nin yıllık bilimsel yayın sayısı 9 binden 49 bine yükselirken, dünya sıralamasında 22’nci sıradan 14’üncü sıraya çıktı.

Kacır, TÜBİTAK desteklerinin de bu süreçte 9,5 kat artarak 17 milyar liraya ulaştığını söyledi. Ayrıca, teknoparkların sayısının 22 yılda 2’den 106’ya yükseldiğini belirterek, bu teknoparklarda yapay zeka, siber güvenlik, finans teknolojileri ve yeşil teknoloji gibi alanlarda 11 bin 500’den fazla teknoloji girişiminin faaliyet gösterdiğini aktardı. TÜBİTAK’ın BİGG Programı'nın da erken aşama girişimlere önemli destek sağladığını ifade etti.

197 üniversitenin değerlendirildiği endekste, üniversiteler bilimsel araştırma kapasitesi, fikri mülkiyet, işbirliği ve ekonomik katkı gibi dört ana başlıkta 23 göstergeye göre puanlandı. Kacır, önümüzdeki dönemde yapay zeka, sağlık teknolojileri, kuantum ve yarı iletkenler gibi kritik alanlarda üniversite-sanayi işbirliğinin artırılacağını ve derin teknoloji girişimciliğinin destekleneceğini söyledi.

Bakan, devlet üniversitelerinin listenin ilk sıralarında yer aldığını belirterek, akademisyenlerin AR-GE çalışmalarının ürünleşmesi için teknoloji transfer süreçlerinin güçlendirileceğini ve üniversitelerin girişimcilik ekosisteminde daha etkin rol almasının sağlanacağını dile getirdi.

Endeksin ilk 10’unda sırasıyla ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi yer aldı. Kacır, endeksi hazırlayan TÜBİTAK çalışanlarına teşekkür ederek, üniversitelerin yenilikçi ve girişimci yapısını güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

 
Bayram Öncesi Marketlerde Fiyat ve Etiket Denetimleri Sıklaştı
 
Yılmaz: Savunma İhracatı 2,2 Milyar Dolara Ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ana Dil Becerileri Güçlendirilmeli
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ana dil becerileri güçlü olmayan çocukların ...
Aydemir: Yeni kuşaklara kimlik kazandıracak fikrî seferberlik şart
Önceki dönem milletvekillerinden gazeteci ve yazar İbrahim Aydemir, çağın ...
Milli Eğitim'de 14 İlde Müdür Değişikliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararlar doğrultusunda, ...
 
Türkiye Maarif Vakfı’na 2025’te 6,7 Milyar Lira Kaynak Ayrıldı
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 2025 yılı için ...
Bakan Tekin'den "Parla" Marşını Seslendiren Öğrencilere Teşekkür
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Cumhuriyet'in 100. yılına özel hazırlanan ...
Bakan Tekin'in Türk Dil Bayramı Mesajı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı dolayısıyla ...
 
Öğretmen Adayları İçin Son Gün: Başvurular 16.00'da Bitiyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı kapsamında ...
1381 Engelli Öğretmen Atamasıyla Eğitim Ailesi Büyüyor
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 1381 engelli öğretmenin atanmasına ilişkin ...
Bakan Tekin'den 23 Nisan Kutlaması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
 
ANKARA
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Şimdinin gücü
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Nihat Genç’in yalnızlığı ve gerçek vatanseverlik
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Selçuk Bayraktar’a Düşmanlık Yarışması
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Çöplükten yükselen kutsallar
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Radar tarlası isyan ettiriyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Üniversite mi dediniz?!
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ANKARA GAZETESİ
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Ankara Psikolog