Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>EKONOMİ
22 Kasım 2020 Pazar - 11:31

16-20 Haftası ekonomik gelişmeler

Bu hafta piyasaların odağında TCMB’nin faiz kararı vardı. TCMB’nin Naci Ağbal başkanlığında dün gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi 475 baz puan artışla %15’e yükseltildi. Merkez Bankası, artık tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz

16-20 Haftası ekonomik gelişmeler

Bu hafta piyasaların odağında TCMB’nin faiz kararı vardı. TCMB’nin Naci Ağbal başkanlığında dün gerçekleştirdiği ilk Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi 475 baz puan artışla %15’e yükseltildi. Merkez Bankası, artık tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacağını duyurdu. Yurt içinde ayrıca tüketici güven endeksi verisi takip edildi. Tüketici güven endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında azaldı; ekim ayında 81,9 olan endeks, kasım ayında 80,1 oldu. Covid-19 salgını kaynaklı vaka sayılarındaki artış ve sıkı tedbirlerin yeniden gündeme gelmesiyle küresel piyasalarda hafta boyunca karışık bir görüntü hakim oldu. Haftaya pozitif başlayan ve hafta genelinde pozitif ağırlıklı bir görünüm sergileyerek 1.328,3 ile rekor tazeleyen BİST100 Endeksi, %2,53 primle 1.324,0 puandan haftayı tamamladı. Merkez Bankası’nın kritik faiz kararı öncesinde 7,70’in üzerinde seyreden Dolar/TL, karar sonrası ilk tepki olarak 7,50’li seviyelere kadar çekilirken burada kalıcı olamayarak tekrar 7,60’ın üzerini gördü. Euro/TL ise karardan sonra 9’un altına gerilerken, sonrasında tekrar 9 liranın üzerine tırmanışını sürdürdü. Petrol fiyatları, bu hafta aşı çalışmalarındaki ilerlemeden destek bulmasına rağmen salgındaki hızlı vaka artışının talepte sıkıntı yaratabileceğine ilişkin endişelerle yatay seyretti. Brent tipi petrol hafta genelinde 43-45 dolar aralığında hareket etti. Aşı ile ilgili gelişmelerin gündemde kalması değerli madende yukarı yönlü hareketlenmeyi kısıtlıyor. Dün 1.853 dolara kadar çekilen altının onsu bu hafta 1.853-1.899 seviyeleri arasındaki hareketini sürdürdü; gramı ise ons fiyatındaki zayıf seyrin ve TL’nin dolar karşısında değer kazanması ile 448,8 TL’ye kadar geriledi. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı haftaya 398 seviyesinden başlayarak hafta sonuna doğru 369,9 seviyesine kadar geriledi. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 6-13 Kasım haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 614,4 milyon dolar hisse senedi, 293,9 milyon dolar repo dahil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 225,7 milyar dolarla rekor tazeledi.

 

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

10,93x olan BİST100 cari F/K çarpanı 9,4x olan 5 yıllık ortalamasına göre %16,8 primli. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. . Mevcut çarpandaki primin yanında önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

2019’da tamamı ikinci yarıda olmak üzere toplam 1.200 baz puan indirime giderek politika faizini %12,00 seviyesine indiren TCMB, yılın ilk 5 toplantısında 375 baz puan indirimle haftalık repo faizini %8,25’e çekti. 24 Eylül’de son iki yıldaki ilk faiz artırımını gerçekleştirdi ve politika faizini 200 baz puan artışla %10,25’e çekti. 22 Ekim’deki toplantısında ise haftalık repo faizini %10,25 seviyesinde bıraktı. Naci Ağbal’ın göreve geldikten sonra yapılan 19 Kasım toplantısında haftalık repo faizi 475 baz puan artışla  %15,00’e yükseltildi.

Ekim ayında %2,13 TÜFE’nin TCMB beklenti anketine göre; Kasım ayında %0,99, Aralık ayında %0,74, 2020 yılı sonunda %12,47 ve 12 ay sonrasında %10,77 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2020 sonunda 7,89, 12 ay sonrasında ise 8,41 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2020 sonunda 30,9 milyar dolar, 2021 yılında ise 22,1 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2020 ve 2021’de sırasıyla -%0,6 ve %4,0 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %14,49, 3 ay sonrasında %14,67, 6 ay sonrasında %13,98 ve 12 ay sonrasında ise %12,29 olması beklenmektedir. Hali hazırda %13,82 olan 10 yıllık tahvil faizlerinin 12 ay sonrasında %12,65 seviyesinde dengeleneceği beklenmektedir.

 

Raporun devamı ve detaylı analizler için tıklayınız.

https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4488/haftalik-bulten-20.11.2020.htm

 

Kaynak:BMD
Hibya Haber Ajansı

 
TCMB sadeleşti
 
Çocukluk travmaları, yetişkinlikte ruhsal hastalıklara yol açabiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB sadeleşti
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 56,763,500 – tedaviye pozitif ...
TCMB, TRY swap faizini yeniden politika faizine eşitledi
Merkez Bankası, politika faizini 475 baz puan artırdığı ve tek fonlama ...
Yeni beklenti reformlar
İş dünyası ve reel sektör yeni reform beklentisi içerisinde. Borsalarda ...
 
Aşı geliyor
Global çapta aşı çalışmalarında başarılı sonuçlar ilan edilirken, aşı ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. TCMB'nin faizleri beklendiği ...
Faiz artışı sonrası dönem
ABD Başkanı Biden, “ekonomiyi kapatmayacağım, nokta. Virüsü bitireceğim.” ...
 
TCMB'nin güçlü faiz artırımı sonrasında TL varlıklar değer kazandı
TCMB dünkü toplantısında piyasa beklentilere paralel 475 baz puan faiz ...
TCMB faizi %15'e çıkardı
Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten ...
Yurtiçi piyasalar TCMB toplantısına kilitlendi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,78 değer kazanarak günü 1.294 ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri